TÜZELŐÁLLÁS

A golfozás segíti az úszásban az új magyar tinisztárt

Nem talál magának megfelelő cipőt, imád golfozni és nagyon hálás az édesanyjának Kós Hubert. A 17 éves magyar úszó a múlt hétvégi Négy Nemzet-versenyen 200 és 400 méter vegyesen is korosztályos csúcsot úszott, és ezzel nemzetközi figyelmet keltett. Az ifjú felfedezett a RIPOST-nak elmondta: előfordult már, hogy Michael Phelpshez hasonlították.

: Még Amerikában is szenzációként emlegetik a hétvégi eredményeidet, a korosztályos csúcsokat, amelyek egy csapásra ismertté tettek. Feldolgoztad már?

Kós Hubert: Én tényleg hittem, hogy meg tudom csinálni. Inkább a 400 méter jelentett meglepetést számomra. Az volt a célom, hogy áttöröm az álomhatárt, és két percen belül úszok 200 vegyesen (1.59:06 lett az eredménye – a szerző). Az előzmények is ezt ígérték, mert a versenyt megelőző edzéseken rendre két perchez közeli időket értem el. Inkább az lepett meg, hogy mennyire örültek neki az emberek, mennyire felfigyeltek rá. Talán nem hitték el, hogy valóban képes leszek rá.

Kós Hubert Fotó: MUSZ

: Edződ, Magyarovits Zoltán azt mondta, ő is számított a sikerre.

K.H.: Igen, ő is hitt benne, hogy sikerülni fog, mert legtöbbször, amikor kitűzök magam elé egy célt, akkor meg is csinálom. Két héttel a mostani verseny előtt annál is jobban oda figyeltem az étkezésre, az alvásra, mint általában szoktam. Én kiskorom óta ilyen vagyok. Amikor például arról döntöttem, hogy vegetáriánus leszek, anyukám végig támogatott, segített nekem, neki köszönhetem, hogy itt tartok.

: Immár egyértelmű célod a jövő évi olimpiai szereplés?

K.H.: Igen, most kaptam plusz egy évet erre. Ez nemcsak azt jelenti, hogy nagyobb esélyem van kijutni, hanem azt, hogy komolyabb lehetőségem lesz a döntőre Tokióban. Ha újra megúszom ezt az időt 200 vegyesen, akkor az nagy sansz lesz. Idén is lehetett volna esélyem. Ha ez a Négy Nemzet verseny szintúszó lett volna, akkor 200 vegyesen én lennék a második, mert az első két A-szintes utazik Tokióba. Négyszázon viszont nagyon nagy harc folyik. Nem tudom, egy év alatt mennyit fejlődöm, de ezt is fejleszteni fogjuk.

: A testalkatod minden idők legjobb úszóját, az amerikai Michael Phelpset idézi. Hasonlítottak már hozzá?

K.H.: Amikor a serdülő országos bajnokságon egy nap négy számban indultam, és hármat vagy négyet megnyertem, akkor Phelpshez hasonlítottak. Azóta nem igazán, ráadásul ő egy olimpián csinálta meg azt, amit én egy serdülő ob-n. A mostani 200-as időmmel Phelps és Carson Foster mögött vagyok, ha a 17 évesen elért eredményeiket nézzük, de ezen kívül nem hasonlítanám magam a 23-szoros olimpiai bajnokhoz. Amúgy minden számnak megvan az úszó alkata. Ha valaki ennyire magas, és ilyen méretei vannak, mint Phelpsnek, akkor azzal lehet hasítani vizet. Ő ugye mindent úszott, tehát vegyesen is kiemelkedő volt.

Fotó: Kós Hubert

: 194 centi magas vagy, és 46-os a lábad. Könnyen találsz magadnak cuccokat?

K.H.: Pár hónapja valóban 46-os volt, de azóta már 47-es… Csak a cipők okoznak gondot, mert Magyarországon nem igazán lehet kapni ilyen nagy csukákat. Külföldön kell beszereznem azokat, amiket szeretnék.

: Hallottam, hogy golfozol. Rendszeresen játszol?

K.H.: Igen, ez egy olyan hobbi, ami maximálisan kikapcsol. Múlt szerdán, a verseny előtt is golfoztam, és szerintem ez is segített az eredményemben, kicsit kiürítette a fejemet. Teljesen nyugodt állapotban mehettem a versenyre. Régen fociztam is, de a sérülésveszély miatt ma már hanyagolom.

: Mivel töltöd a következő heteket?

K.H.: Kaptam egy hét pihenőt, aztán két hét lazább edzés következik, majd újabb egy hét pihi. Aztán nekikezdünk a legkeményebb munkának, és célba vesszük az olimpiát.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?