KIAJOBB

Berobbant a köztudatba, Phelpshez hasonlítják az ifjú magyar úszósztárt

Nemzetközi figyelmet keltett egy 17 éves magyar úszó a hétvégi budapesti Négy Nemzet-versenyen. Kós Hubert 400 és 200 méter vegyesen is korosztályos csúcsot úszott, és a legolvasottabb amerikai úszómagazin azonnal egy teljes cikket szentelt neki; máris világklasszis időeredményként emlegetik a teljesítményét.

Pénteken és vasárnap is bravúros úszással villant Kós Hubert az olimpia elhalasztása miatt életre hívott margitszigeti viadalon. Az UTE 17 éves versenyzője előbb 400, majd 200 méter vegyesen is korosztályos csúcsot úszott. Utóbbi számban az olimpiai A-szintet is teljesítette a 1:59.06-os idejével (miután ez nem hivatalos verseny volt, nem jelent tokiói részvételt, de több mint biztató a kvalifikáció előtt).

Kós Hubert
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Kós karrierje során először ért két percen belül a célba, és ezzel nemzetközi figyelmet keltett. A legolvasottabb amerikai úszóportál, a swimswam.com világklasszis időeredményeknek titulálta a hétvégi produkcióit. Megjegyzik, hogy 400 vegyesen immár négy korosztályos rekordot tart Magyarországon, míg 200-on ő az első, aki 17 évesen két percen belül teljesítette a távot nálunk.

Kiemelik, hogy a vízfekvése, a gyorsasága és robbanékonysága, valamint a folyamatosan csiszolódó technikája is elismerésre méltó. Kós vasárnap már az M4 Sportnak nyilatkozva sem titkolta, hogy célba veszi a jövő évi, tokiói olimpiát. Sokakkal ellentétben neki tehát nagyon is kapóra jöhet a koronavírus-járvány kikényszerítette halasztás.

„Nagyon reméltem, hogy be tudok menni két perc alá 200 vegyesen, erre készültem, a 400 inkább csak ajándék volt. Mindig is úgy gondoltam, hogy egy úszó 17 évesen érkezik meg igazán, akár Milák Kristóf, akár Zombori Gábor példáját nézzük. Így nekem is az a célom, hogy kijussak Tokióba.” – mondta Kós Hubert, aki a karanténidőszak alatt is tudott dolgozni, a hazai tízméteres medencében, a derekára erősített gumikötél segítségével egy helyben úszva.

Magyarovits Zoltán edző nyolc éve dolgozik együtt Kós Huberttel, és a nak elmondta, korábban még senki sem úszott két percen belüli időt 17-18 évesen 200 vegyesen Magyarországon.

„Kiemelkedő eredményeket ért el. Elsősorban a 200 vegyes volt fókuszban, ott akartunk két perc alá menni, mert az edzésidők azt mutatták, hogy ennek lehet realitása. Magyarországon nem csak 17 évesen, de 18 esztendősen sem úszott még senki két percen belül.”

Kós Hubertet a testi adottságai alapján Michael Phelpshez hasonlítják, hiszen mindketten 194 centiméter magasak.

„Minden évben szoktunk csinálni egy felmérést pusztán kíváncsiságból – reagált Magyarovits a Phelps-szálra. – Azért érdemes ezzel foglalkozni, mert Hubert még növésben van. A lábméretét és a magasságát most nem tudnám megmondani, de a testsúlyát heti rendszerességgel ellenőrizzük, mert ott lehetnek olyan ingadozások, amelyek befolyásolják a teljesítményét.”

Magyarovits hozzátette, immár egyértelmű cél a jövő évi olimpiai szereplés.

„Jövőre ott szeretnénk lenni az olimpián. Ha Hubert így fejlődik, akkor a döntőt sem tartom kizártnak, reális célkitűzés lehet Tokióban.”

Különleges alkata van

Kós Hubert 194 centi magas, 46-os cipőket hord, és hatalmas tenyerei vannak. Érdekesség, minden idők legeredményesebb úszója, Michael Phelps is 194 centiméter magas, és ő is átlag feletti lábmérettel rendelkezik, 49,5-ös csukákat visel.

Vegetáriánus

Kós gyermekkora óta vegetáriánus, tudatosan étkezik. Elsősorban különféle köretekből és főzelékekből, emellett zöldségekből és gyümölcsökből áll az étrendje, amit csak olykor egészít ki hal, sajt vagy tojás.

Rekordot rekordra halmoz

Kós Hubert számos korosztályos csúcsot tart idehaza, megjavította már Milák Kristóf és Bernek Péter rekordjait is. 400 méter vegyesen például a 14, a 15, a 16 és immár a 17 évesek között is övé a legjobb idő Magyarországon.

 

És ezeket olvastad már?