SPORT

Szerző MM

Létrehozva: 2024.08.28.

„Elmentek otthonról?!” – Marco Rossi rendesen bekeményített

Ismert neveket hagyott ki és egy sor újoncot hívott be. Marco Rossi megkeverte a kártyákat, és figyelmeztet: nem csak a németek és a hollandok, de a bosnyákok ellen is butaság könnyű meccsre számítani ősszel.

Ahogy arról már beszámoltunk, Marco Rossi szövetségi kapitány alaposan megkeverte a kártyáit a magyar labdarúgó-válogatottnál. Korábban utalt rá, most pedig betartotta a szavát: az Európa-bajnokság után levonta a tanulságokat, és az eddigi hibáiból tanulva több "szent tehenet" kihagyott (ők a klubjukban nem vagy alig játszanak, illetve éppen csapatot váltanak), ellenben meghívott öt újoncot a szeptember 7-én (Németország-Magyarország) kezdődő Nemzetek Ligája-meccsekre.

Marco Rossi betartotta az ígéretét: levonta a tanulságokat az Eb után, s változtatott a válogatási elvein
Marco Rossi betartotta az ígéretét: levonta a tanulságokat az Eb után, s változtatott a válogatási elvein        Fotó: Micheller Szilvia / mlsz.hu

Marco Rossi új, 26 fős válogatott kerete a kimaradók és a bekerülők alapján is hozott meglepetéseket. A nyári Eb-csapathoz képest hat helyen változtatott a szakvezető: nem jön Telkibe Fiola Attila, Kleinheisler László, Lang Ádám,  Callum Styles, Szalai Attila és Szappanos Péter. A válogatott debütálásra pályázó ötök közül négyen  (Gergényi Bence - Újpest, Vas Gábor - Paks, Yaakobishvili Antal - Girona, és Nikitscher Tamás - Kecskemét) még kerettagok sem voltak korábban, ellentétben Tóth Balázs kapussal. A hatodik új fiú, Kata Mihály korábban háromszor már pályára lépett a nemzeti csapatban.

- Többségében olyan játékosok, akik a magyar bajnokságból érkeznek, ami azért nem mérhető össze az élbajnokságokkal. Gergényit már a Honvédból ismerem, Vas pedig régóta stabilan játszik, míg Yaakobishvili a spanyol bajnokság egyik élcsapatából érkezik. A középpályán szükségünk van fizikai erőre és magasságra, Nikitscher ennek megfelelően kiváló adottságokkal rendelkezik, nemrég duplázott is. Rá tavaly figyeltünk fel Kecskeméten, aztán keresztszalag-szakadása volt, de kiváló formában tért vissza - mondta Rossi, aki először számít az összetartáson egyszerre a két Dárdai-fivérre, Mártonra és Palkóra.

Az eddig stabil csapattag kimaradókkal kapcsolatban a kapitány hangsúlyozta: 

- Senki számára nincsen bezárva a kapu. Ők abszolút főszereplői voltak a sikereknek. Emberileg és játékosként is kiváló karakterek. Kívánom, hogy találjanak olyan klubot, ahol lehetőséget kapnak, és akkor nem látom okát a kihagyásuknak.

Marco Rossi tiszteli a bosnyákokat is

A Nemzetek Ligájáról Rossi elmondta, fontos sorozat, mert meghatározza, milyen kalapból sorsolják a nemzeti együttest a jövő évi vb-selejtezőkre. Nagy előnynek nevezte, hogy az A divízióban szerepelnek a magyarok, mert így az első vagy kalapból sorsolják majd ki, míg a C-ből lehetetlen lenne jó sorsolásban reménykedni.

- Remélem, sikerül megtartani a helyünket. Németország és Hollandia erősebb, de a Bosznia-Hercegovina elleni meccsen papíron nekünk áll a zászló. Tavaly azért jutott fel az élvonalba, mert olyan minőségi játékosai vannak, mint Edin Dzeko és Ermedin Demirovic. Ilyen nívójú játékosokkal fogunk találkozni, akik a balkáni futballt vonultatják fel, azaz lelkesek, harcosak, fizikálisak.

Ha bárki azt hiszi, könnyű lesz, annak elmentek otthonról

- jelentette ki Rossi a bennmaradás szempontjából kulcsfontosságú, szeptember 10-i, bosnyákok elleni hazai mérkőzéssel kapcsolatban.

A magyar válogatott jövő szombaton Németország vendégeként Düsseldorfban kezdi a sorozatot, majd három nappal később Bosznia-Hercegovina együttesét fogadja a Puskás Arénában.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek