Sorsok

Szerző Kóré Károly

Létrehozva: 2023.10.26.

Egyetemre ment a nyomorból kitört roma pék

Gyerekeket nevel, szakmunkásképzőben oktat, egyetemre jár, szegényeknek tart sütőszakkört és még egy cukrászdában is dolgozik az ország legismertebb roma pékje. Sikerült kitörnie a nyomorból és azt szeretné, hogy a családja sose tapasztalja meg a nélkülözést.

Jelentősen megváltozott az elmúlt három évben az ország kedvenc roma pékjének élete. Galamb Alexről a pandémia elején írt először a Bors, amikor a fiatal férfi a falujában élő szegény gyerekek számára sütőszakkört szervezett. A lelkesedése azóta is kitart, miközben egyre több területen helytáll.

Alex tanműhelye egyre modernebb.  Fotó: Bors / VT

A 25 éves Galamb Alex a saját bőrén megtapasztalta a legmélyebb nyomort és a viszonylagos jólétet, sokak szerint pedig kellő kitartással akár mesés gazdagságra is szert tehet. Gyerekként többszörös hátrányból indult: Borsod megyében, roma családban született és még egészen pici volt, amikor elvesztette az édesapját.

Emlékszem, hogy apám rendszeresen dolgozni járt, és miután itt hagyott bennünket, az édesanyám összeroppant. Képtelenné vált a gyereknevelésre. 14 évesen bekéredzkedtem a miskolci gyermekvárosba. Ott tanultam meg olyan alapvető dolgokat, mint például az angolvécé használata

 – mesélte Alex. A férfi elsajátította a pék- és a cukrászmesterséget, jelenleg is a szakmájában dolgozik főállásban, de egy hónappal ezelőtt az egykori szakmunkásképző iskolája felkérte, hogy legyen az oktatójuk.

- A kisgyerekeket és a középiskolásokat is szeretem tanítani – mosolygott a férfi, és hozzátette: a mellékállás betöltésével szerzett jövedelmét nem éli fel.

Nem titok, ezért elárulom, hogy most 100 ezer forinttal keresek többet. Eddig is elvoltam a családommal, ezért butaság lenne a plusz pénzt elszórni. Sokkal jobb ötlet a jövőbe fektetni! Félreteszem a gyermekeim taníttatására, mert tudom, mennyire fontos a tanulás. Nem szabad csak a mának élni, előre kell gondolkodni

 – magyarázta Alex.

Mónika mindenben támogatja a férjét.   Fotó: Bors / VT

A férfi kezdeményezése, a Sütni Jó Alapítvány híre számos vállalkozóhoz és tehetős emberhez eljutott, így talált a férfi támogatókra.

"Amikor a házamat megvettem, még a víz sem volt bevezetve. A szakkörre jövő gyerekek is lavórban mostak kezet, a péksüteményekhez is kútvizet használtunk. Egy üzletembernek hála, már van saját fürdőszobánk, illetve a ház egyik részlegén kialakított tanműhely is szép csempét és járólapot kapott, és már ott is van folyóvíz" – mesélte a férfi. 

Úgy érzem, befogadott a társadalom. Egyre többen megismernek az utcán és gratulálnak az eredményeimhez. Idén elkezdtem tanulmányaimat a Tokaj-Hegyalja Egyetem tanító szakán. Bevallom, akadnak nehéz tantárgyak, de a fejembe vettem, hogy nem adom fel 

– szögezte le Galamb Alex.

A családfő persze otthon is igyekszik helytállni. A felesége egyelőre otthon van a két kisebb gyermekkel, a kétéves Szelimmel és az egy hónapos Alexszel. Az asszony előző kapcsolatából származó lányát, a kisiskolás Vanesszát Alex szintén a sajátjaként szereti és neveli. Felnőtt korában megbocsátotta édesanyjának, hogy annakidején nem tudta őt nevelni és magukhoz vette őt is. A nagymama szívesen vigyáz a kicsikre, segít a menyének, igyekszik bepótolni, amit elmulasztott.

A férjemet sajnos kevesebbet látom, mint szeretném, de tudom, hogy mindent értünk és a jó célokért tesz 

– mondta Mónika, aki mindenben támogatja a férjét és büszke az eddig elért eredményeire. 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

A kétségbeesett Zelenszkij beismerte a totális bukást

origo.hu

Saját katonái válthatják le az őrjöngő Zelenszkijt

borsonline.hu

Megszólalt Krausz Gábor: Így van most a kórházba került kislánya, Hannaróza

hirtv.hu

Háború Ukrajnában és Izraelben: Csatlakozhat-e Ukrajna az EU-hoz?

ripost.hu

Törölte, de mi megtaláltuk! Nagy Ő Betti így üzent ellenfelének

hirtv.hu

Tizenkilenc éve árulta el Gyurcsány a magyarokat

origo.hu

Ezért került kórházba Tóth Gabi és Krausz Gábor kislánya

mindmegette.hu

Ezzel az egyszerű módszerrel pillanatok alatt megfőzheted a tésztát

life.hu

Fogyassz bátran csokoládét karácsonykor: az egészséged hálás lesz érte(x)

life.hu

Ajándékozz kényeztetést és ragyogást karácsonyra: tökéletes arcápolók minden bőrtípusra(x)

ripost.hu

Így szaporítsd az orchideát, hamarosan virágözön lesz a jutalom

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

Sorsok

„Túléltem ezt a borzalmat” – TikTok sztár lett a halál torkából visszatérő szegedi édesanya

Sorsok

Életveszélyes balesetének köszönhetően tudta meg Csaba, hogy rákos – azóta másokon segít a balatoni vállalkozó

Sorsok

"Már a kezdetekkor mondta, hogy 23-nál nem lát tovább" - megjósolta halálát az angyalarcú édesanya

Sorsok

Mécsest gyújtott donorja emlékére a kettős transzplantáción átesett Csaba: "Egy rövid imát is elmondok érte"