Létrehozva: 2021.12.20.

Demjén Ferenc jó gyerekből lett lázadó rockzenész

Nagyszabású koncerttel készül 75. születésnapjára Demjén Ferenc. Nemcsak családi körben ünnepel a jeles évfordulón, hanem az Sportarénában is színpadra lép.

Szerző ripost

Demjén Ferenc alkotásain generációk nőttek fel, munkássága az egyetemes magyar kultúra részét képezi – dalait és gondolatait az elmúlt évtizedekben számos alkalommal tűzte műsorára a közmédia.

A Kossuth-djías művész hamarosan 75. születésnapját ünnepli, nem is akárhogyan: december 30-án arénás koncertet ad a jubileumi évfordulón.

Demjén Ferenc

Magyarország egyik legnépszerűbb és legtermékenyebb könnyűzenei szövegíróját és előadóját, a Tűzkerék, a Bergendy és a V’Moto-Rock zenekarok emblematikus alakját a Kossuth Rádió Kalendárium című műsorában köszöntik fel a jeles napon, amikor épp Debrecenben ad majd koncertet. A rádió esti zenés portréműsorában, a Nagyokban pedig egy interjút hallhatnak a művésszel a hallgatók, amelyben nemcsak pályája állomásairól, hanem gyerekkoráról és családjáról is mesél.

„Diósgyőrben születtem, de Budapesten nőttem fel – el sem merem mondani, hogyan. Kisgyerekként csendesen meghúztam magam, leginkább magamban gondolkodtam. Tinédzserkoromra ez megváltozott, és 20 éves korom után már nem volt időm jól viselkedni, mert zenész lettem. A bátyámmal már a kezdetektől szerettük a zenét, zongoráztam, majd az apámtól megkaptam az első gitárom. Mindig vonzott a zene, de végül vegyészeti iskolába kerültem, ahol érettségit szereztem, noha sosem foglalkoztam vegyészettel egy percet sem. Elég hamar láttam, hogy a zenélés lesz az utam” – kezdi a Nagyok műsorában Demjén Ferenc, aki első koncertjeiről, a turnézásról is mesél kulisszatitkokat, majd azt is felfedi, hogy soha nem tanult hagyományos értelemben énekelni vagy zenélni, autodidakta módon lett belőle zenész.

A művész a Jónak lenni jó! adománygyűjtő akciójához is csatlakozott: a kampány keretében felajánlott egy limitált példányszámban megjelent bőrkötéses, dedikált életrajzi könyvet, amely a napokban jelent meg, Álmok könyve címmel.

A további részletek a Kossuth Rádió zenés portréműsorában lesznek meghallgathatók, december 21-én. Ezenfelül a jeles napon érdemes a hirado.hu oldalát is követni, ahol exkluzív tartalmakkal készülnek Demjén Ferenc születésnapjára.

Demjén Rózsi nem tagadja, hogy szíven ütötte a járvány és jó néhány közeli barát elvesztése – írja a Bors.

„Persze, hogy eszembe jut Kóbor János, aki legutóbb az Arénában még ott állt mellettem Balázs Fecóval együtt, és elszorul a szívem. Mégis, bármennyire is nehéz, csak előre vezet az út. Az a zene, amit mi képviselünk, az életörömről, az élet igenléséről szól. Ha úgy tetszik, az örök életről, arról, hogy a lényeget illetően sosem halunk meg. Legfeljebb valahogy másképp, de folytatódnak, tovább élnek a dolgok. Például a dalok, és bennük mi is.”

Mindennap vele álmodik

„Somló Tomit sem engedtem el soha, mindennap álmodom vele. Vitatkozunk, hülyéskedünk, ahogy annyi éven át, bosszantjuk, piszkáljuk egymást a legnagyobb szeretetben. Nem véletlen, hogy a 75. születésnapomra megjelent könyv egyik főszereplője is ő. Folyton belebeszél, fújja a magáét, próbál piszkálni, kikezdeni velem. Én meg persze nem hagyom. Somló tényleg az egyik legjobb barátom volt, és az is marad, akármi is történt. Egy nagy gyerek, akivel végigbuliztuk és végignevettük az életünket. Olyan, mintha itt lenne. Még ébren, napközben sem tudok múlt időben beszélni róla. Folyton itt van velem, megjelenik, dumálunk, éljük azt a közös életet, amit mindig is éltünk. Nagyon kemény és izgalmas álmok ezek, nem is biztos, hogy mindegyiket el akarom vagy merem mondani. Tovább éljük az életünket.„

„Nagyon passzolt a személyiségünk, országos nagy haverok voltunk, miközben rengeteg dologban különböztünk egymástól. Somlóval folyton piszkáltuk egymást. Az utolsó ajándék, amit kaptam tőle, egy munkásőrszobor volt. Pontosan tudta, hogy mennyire utálom az ilyesmit. De nem akármilyen szobrot kaptam, ott áll most is a könyvespolcomon. Ez a munkásőr markol egy géppisztolyt, dobja a kézigránátot, és Leninről van megmintázva. Ennél őrültebb munkásőrszobor nincs a világon, ilyet csak a Somló volt képes összevadászni valahonnan.”

A járvány

„Eleinte próbáltam nem komolyan venni, azt hittem, valami kis tavaszi vihar, ami gyorsan elvonul. De szerencsére hamar észbe kaptam. Alig vártam a vakcinát, én hiszek az orvostudományban, az első adandó alkalommal beoltattam magamat. Már a harmadik oltást is felvettem. És persze nagyon nem értem azokat, akik nem hajlandóak beoltatni magukat. Nagyon megérintett minden tragédia, nagyon sok barátom, kollégám, ismerősöm halt meg a koronavírustól. Olyanok is, akiknek nem volt alapbetegsége, amivel összefügg­hetett volna. Szerencsére már látni, hogy az oltások következtében lassan, de biztosan kezd visszahúzódni a járvány.„

„Végre én is visszatérhetek a szokásos életemhez”

„Világéletemben úgy éltem, hogy a következő fellépés, a következő koncert határozta meg az életemet. Ekörül forgott minden gondolatom. Jó, hogy megint így van, hogy az év végi újabb Aréna-koncerthez mérhetem az időt. Két kemény év után megint ott leszünk, és ez feltölt újabb energiákkal. Mindenki biztos lehet benne, hogy megint odatesszük magunkat. Ez megint egy olyan koncert lesz, amire még nagyon sokáig emlékezni fogunk együtt a közönséggel. Mégiscsak egyszer 75 éves az ember! És persze a koromat csak mértékkel veszem komolyan. Azt mondják, mindenki annyi idős, amennyinek érzi magát. Na, én már túl vagyok a „harmincon”. Na jó, a harmincötön. De efölé még nem sikerült mennem. A negyventől még messze vagyok, arra még nem gondoltam soha…”

Szerző ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Gonosz vetélytársakról és gazdag partik sötét titkairól beszélt a magyar modell

origo.hu

Váratlan hír érkezett Putyinról

borsonline.hu

Megint lecsapott a Nyerő Páros átka, szakított a magyar műsorvezető és menyasszonya

vg.hu

Videó: kétszer is landolt Magyarországon a világ legnagyobb repülőgépe – rejtélyes katonai szállítmányt hozhatott

ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

vg.hu

Drága, nem halad és a környezetvédelmi haszna is megkérdőjelezhető – páros lábbal szálltak bele az e-autózásba

origo.hu

Szilikon melleivel és millióival dicsekszik Molnár Anikó

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. április 24.: a Skorpió új periódust kezd, a Halak bevonzza, amire vágyik

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Áll a bál az X-Faktor körül, még saját mentora is a műsort szapulta

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

SHOWBIZ

Kiderült! Ilyen kapcsolatban vannak valójában a TV2 sztárjai

SHOWBIZ

Könnyek és veszekedés: Íme a Házasság első látásra legdrámaibb pillanatai

SHOWBIZ

Béres Anett: „Soha többé nem ugrom le sehonnan életemben”

SHOWBIZ

Schmuck Andor dalra fakadt: "A fülekben kevesebb kárt teszek, mint pár mai előadó"

SHOWBIZ

Itt a vége: a Házasság első látásra Petrája lehúzta a gyűrűjét a vécén a házasságával együtt - videó

SHOWBIZ

Akkora pofonba szaladt bele a TV2 sztárja, hogy a fal adta a másikat

SHOWBIZ

„Elkezdett flörtölni velem...” – kiakadtak Petrán a Házasság első látásra nézői

SHOWBIZ

Mesterséges intelligencia írt dalt Bochkor Gábornak