Létrehozva: 2015.10.17.

A Konyhafőnök séfjének receptjeiből lesz a tökéletes vasárnapi ebéd!

Legalább olyan csodás ételeket alkot Bernáth József séf, mint amilyen szigorú A Konyhafõnök versenyzõivel. A tévében látott gasztronómiai csodáit azonban nemcsak a profik, hanem bárki más is elkészítheti. Ebben nyújtunk most segítséget, és bemutatjuk Bernáth séf néhány receptjét, amik garantáltan tökéletesek egy vasárnapi ebédhez.

Õzgerinc vadasan, zsemlegombóccal

  • Kockára vágunk fejenként 2 szeletelt kenyeret, és vajon lepirítjuk.
  • Egy másik serpenyőben ízlés szerint bacont és zsályát pirítunk.
  • Ha ezek elkészültek, összeállítjuk a "zsemlegombócot": kikeverünk két tojást egy kevés olvasztott vajjal, ezt hozzáadjuk a baconnel összekevert, pirult kenyérkockákhoz, sózzuk, és finomra vágott salottahagymával és petrezselyemmel ízesítjük. Jó szorosan folpackba, majd alufóliába tekerjük.
  • Ha a sütőnknek van gőzpároló funkciója, akkor úgy készítjük el 20-25 perc alatt, attól függően, hogy milyen vastag a zsemlegombócunk. Ha nincs ilyen sütőnk, akkor kis lángon, forró vízben is kifőzhetjük a becsomagolt zsemlehengert. Így körülbelül 5-8 perccel kell, hogy tovább készüljön.
  • Ha kihűlt, felszeleteljük és vajon mindkét oldalát megpirítjuk, lime héjat reszelünk rá. Az őzhúsról levágjuk az inas részeket, alacsony hőmérsékletű sütőben átmelegítjük.
  • A paszternákból néhány darab chips-et és egy mártás állagú pürét készítünk. Ha kész, reszelt citromhéjjal és sóval ízesítjük.
  • A répából roppanós kockákat és a paszternákmártásnál jóval sűrűbb állagú pürét készítünk naranccsal.
  • Ha az összes köret elkészült, a húst kevés olajon, minden oldalán bátran körbesütjük, majd felszeletelés előtt szobahőmérsékleten 1-2 percig pihentetjük.
  • Cukkinis tökfőzelék, fűszeres falafellel

    Alapanyagok (2 személyre) 

    A főzelékhez

  • 1 db cukkini

  • 2 evőkanál olívaolaj

  • 1 kis fej főzőtök

  • 1 db lime

  • 1 kis fej salottahagyma

  • 6 g finom tengeri só

  • 8 g kristálycukor

  • 50 g vaj

  • 250 g sűrű görög joghurt


    A falafelhez

  • 250 g beáztatott csicseriborsó (vagy átmosott, lecsöpögtettet konzerv)

  • 1 kis csokor menta

  • 1 kis csokor koriander

  • 1 gerezd fokhagyma

  • 1 kis fej salottahagyma

  • 1 db S méretű tojás

  • 1 teáskanál római kömény

  • 1 mokkáskanál finom só

  • 35 g durva szemcséjű zsemlemorzsa

  • 1 dl napraforgóolaj


    Elkészítés:

  • A cukkinit megmossuk, négybe vágjuk. A magházát eltávolítjuk, és nagyobb kockákra vágjuk. A héjas részt 0,5cm-es kockákra aprítjuk, kevés olívaolajon lepirítjuk, sózzuk.
  • A megpucolt, kimagozott főzőtököt akkora darabokra vágjuk, mint a cukkinimagházat.
  • A kettőt együtt egy evőkanál vajon átpirítjuk, majd felöntjük annyi vízzel vagy húslevessel, ami ellepi. Sózzuk, cukrozzuk, és puhára főzzük.
  • A lecsöpögtetett csicseriborsót konyhai robotgépbe tesszük, hozzáadjuk az összevágott koriandert és mentát, a reszelt fokhagymát, a finomra vágott salottahagymát, egy S méretű tojást, valamint egy mokkáskanál finom sót, és egy teáskanál római köményt. A gépet többször egy-egy pillanatra bekapcsolva összekeverjük a falafelt.
  • Az elkészült masszából tetszőleges formákat kanalazzuk, ezeket zsemlemorzsában megforgatjuk, és kevés olajban ropogósra sütjük.
  • A kisült falafeleket leitatjuk. A dekorációnak szánt kaprot lecsipkedjük.
  • A megpuhult tököt a maradék vajjal, a görög joghurttal és a lime levével összeturmixoljuk.
  • Tálaláskor egy tányérba öntjük, ráhelyezzük a ropogós falafelt, a lepirított cukkinikockákat és a kaprot.
  • Krumplis tészta kolbászmorzsával

  • Friss tésztát készítünk: 100g liszthez 1 egész tojást számolva. Kevés sót, s ha szükséges pár csepp vizet adunk hozzá, és addig gyúrjuk, amíg összeáll. Ezután 15 percig pihentetjük.
  • Készítünk egy paprikás krumplit (mindenki a saját ízlésének megfelelően), s ha megfőtt, annyi vízzel turmixoljuk össze, hogy krémesen folyékony legyen. Tálalásig melegen tartjuk.
  • A pihent tésztát kinyújtjuk, tetszőleges szélességű metéltet vágunk belőle, s sós forró vízben 2-3perc alatt kifőzzük.
  • A szifon akár el is hagyható, az elkészített krémmel ha összekeverjük a tésztát, akkor is egy "nem szokványos" krumplis tészta kerül az asztalra.
  • Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek