Õzgerinc vadasan, zsemlegombóccal
Kockára vágunk fejenként 2 szeletelt kenyeret, és vajon lepirítjuk.
Egy másik serpenyőben ízlés szerint bacont és zsályát pirítunk.
Ha ezek elkészültek, összeállítjuk a "zsemlegombócot": kikeverünk két tojást egy kevés olvasztott vajjal, ezt hozzáadjuk a baconnel összekevert, pirult kenyérkockákhoz, sózzuk, és finomra vágott salottahagymával és petrezselyemmel ízesítjük. Jó szorosan folpackba, majd alufóliába tekerjük.
Ha a sütőnknek van gőzpároló funkciója, akkor úgy készítjük el 20-25 perc alatt, attól függően, hogy milyen vastag a zsemlegombócunk. Ha nincs ilyen sütőnk, akkor kis lángon, forró vízben is kifőzhetjük a becsomagolt zsemlehengert. Így körülbelül 5-8 perccel kell, hogy tovább készüljön.
Ha kihűlt, felszeleteljük és vajon mindkét oldalát megpirítjuk, lime héjat reszelünk rá. Az őzhúsról levágjuk az inas részeket, alacsony hőmérsékletű sütőben átmelegítjük.
A paszternákból néhány darab chips-et és egy mártás állagú pürét készítünk. Ha kész, reszelt citromhéjjal és sóval ízesítjük.
A répából roppanós kockákat és a paszternákmártásnál jóval sűrűbb állagú pürét készítünk naranccsal.
Ha az összes köret elkészült, a húst kevés olajon, minden oldalán bátran körbesütjük, majd felszeletelés előtt szobahőmérsékleten 1-2 percig pihentetjük.

Cukkinis tökfőzelék, fűszeres falafellel
Alapanyagok (2 személyre)
A főzelékhez
1 db cukkini
2 evőkanál olívaolaj
1 kis fej főzőtök
1 db lime
1 kis fej salottahagyma
6 g finom tengeri só
8 g kristálycukor
50 g vaj
250 g sűrű görög joghurt
A falafelhez
250 g beáztatott csicseriborsó (vagy átmosott, lecsöpögtettet konzerv)
1 kis csokor menta
1 kis csokor koriander
1 gerezd fokhagyma
1 kis fej salottahagyma
1 db S méretű tojás
1 teáskanál római kömény
1 mokkáskanál finom só
35 g durva szemcséjű zsemlemorzsa
1 dl napraforgóolaj
Elkészítés:
A cukkinit megmossuk, négybe vágjuk. A magházát eltávolítjuk, és nagyobb kockákra vágjuk. A héjas részt 0,5cm-es kockákra aprítjuk, kevés olívaolajon lepirítjuk, sózzuk.
A megpucolt, kimagozott főzőtököt akkora darabokra vágjuk, mint a cukkinimagházat.
A kettőt együtt egy evőkanál vajon átpirítjuk, majd felöntjük annyi vízzel vagy húslevessel, ami ellepi. Sózzuk, cukrozzuk, és puhára főzzük.
A lecsöpögtetett csicseriborsót konyhai robotgépbe tesszük, hozzáadjuk az összevágott koriandert és mentát, a reszelt fokhagymát, a finomra vágott salottahagymát, egy S méretű tojást, valamint egy mokkáskanál finom sót, és egy teáskanál római köményt. A gépet többször egy-egy pillanatra bekapcsolva összekeverjük a falafelt.
Az elkészült masszából tetszőleges formákat kanalazzuk, ezeket zsemlemorzsában megforgatjuk, és kevés olajban ropogósra sütjük.
A kisült falafeleket leitatjuk. A dekorációnak szánt kaprot lecsipkedjük.
A megpuhult tököt a maradék vajjal, a görög joghurttal és a lime levével összeturmixoljuk.
Tálaláskor egy tányérba öntjük, ráhelyezzük a ropogós falafelt, a lepirított cukkinikockákat és a kaprot.

Krumplis tészta kolbászmorzsával
Friss tésztát készítünk: 100g liszthez 1 egész tojást számolva. Kevés sót, s ha szükséges pár csepp vizet adunk hozzá, és addig gyúrjuk, amíg összeáll. Ezután 15 percig pihentetjük.
Készítünk egy paprikás krumplit (mindenki a saját ízlésének megfelelően), s ha megfőtt, annyi vízzel turmixoljuk össze, hogy krémesen folyékony legyen. Tálalásig melegen tartjuk.
A pihent tésztát kinyújtjuk, tetszőleges szélességű metéltet vágunk belőle, s sós forró vízben 2-3perc alatt kifőzzük.
A szifon akár el is hagyható, az elkészített krémmel ha összekeverjük a tésztát, akkor is egy "nem szokványos" krumplis tészta kerül az asztalra.
