Lakáskiadás svarcban, kontra adózva

Orvosság-e az alacsony banki kamatok ellen az ingatlan bérbeadás? Megéri-e feketén lakást kiadni? Az adóelkerülésnek járható útja-e a szívességi lakáshasználati szerzõdés?

A banki kamatok csökkenésével egyre vonzóbbá válik az ingatlanok befektetési célból való vásárlása. Az, hogy egy lakásbérlet mennyi hasznot hoz, nagyon sok mindentől függ. Egyebek mellett az ingatlan elhelyezkedésétől, méretétől, rezsiköltségeitől, állapotától és felszereltségétől.

És még valamitől: svarcban adjuk ki, vagy jogkövető polgárként adózunk jövedelmünk után?

Elfelejteni a NAV-ot?

Általános ingatlanpiaci vélekedés szerint egy bérletnek kb. 8-10 év (100-120 hónap) alatt kell megtérülnie, akkor tekinthető rentábilisnak. De a fenti feltételek ezt az átlagosnak tekinthető megtérülési időt jelentősen módosíthatják.

Maradjunk annál a kérdésnél, hogy legálisan, vagy feketén?

Mivel az adó a bevétel mintegy ötödét elviszi, ráadásul még egy csomó adminisztrációval is jár, nagy a csábítás, hogy „megfeledkezzünk” a NAV-ról. Megkockáztatjuk-e, hogy eltekintünk az ide vágó adószabályról?

Már csak az a kérdés, hogy a NAV meg fog-e feledkezni rólunk? Az ingatlanpiac ismerői szerint a magánlakás kiadás döntő hányada ma is adózatlanul zajlik. Erős kisebbségben vannak az önkéntes jogkövető bérbeadók, inkább az tereli a lakástulajdonosokat a fehér zónába, ha cég a bérlő, vagy olyan magánszemély, akinek szüksége van számlára, például munkahelyi albérlet-támogatás igénybevétele miatt.

Zsaroló bérlők

Néhány éve az is adóbevallásra ösztönzi a lakástulajdonosokat, hogy egyre több az olyan bérlő, aki néhány havi lakbér-elmaradás után azzal zsarolja meg a bérbeadót, hogy amennyiben követelőzik, akkor feljelenti az adóhivatalnál. Feljelentések az irigy, vagy a zajongó albérlők miatt bosszankodó szomszédoktól is gyakorta érkeznek az adóhivatalhoz.

A leleményes adóelkerülők újabban a szívességi lakáshasználat álcája mögé bújva próbálnak adót spórolni. Található a neten is szerződésminta, ami alapján le lehet papírozni a dolgot, de azért ennek is vannak buktatói. Ha később konfliktusba keveredik bérbeadó és lakója, akkor utóbbi befenyegethet a NAV-al, mert bizony a hatóság nem lesz elnéző, ha rájön/rávezetik, hogy színlelt szerződésről van szó.

Az adóhivatal elviszi a hasznot

Amikor az adóhivatal így, vagy úgy felderít egy adózatlan bérletet, nem csak a több éves adóelmaradást hajtja be, hanem több százezer forintos bírságot is kiszab. Egy ilyen bukta évtizedes nyereségétől foszthatja meg az ügyeskedő lakástulajdonost.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Riasztott az MVM, veszélyben vannak a számlafizetők

origo.hu

Egy kis bikiniben élvezi a floridai napsütést Dobó Kata - képek

mindmegette.hu

Így lesz tökéletes a foszlós húsvéti kalács - Bernáth József elárulja, mi a trükk!

mandiner.hu

Véget ért az EU-csúcs, érkezik a lengyel-magyar együttműködés!

origo.hu

Titokban hazautazott Dominikáról Dárdai Blanka és L.L. Junior

astronet.hu

Napi horoszkóp 2023. március 25.: az Ikrek a maga útját járja, a Mérleg határozottan dönt

ripost.hu

Szombat este egy órára leáll az élet a Földön

ripost.hu

Fogyása miatt féltik a rajongók Berki Mazsit

mindmegette.hu

Játssz és Nyerj! Húsvéti finomságokkal és sütésre kész hírességekkel érkezik az Ide süss! legújabb évada(x)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-