Létrehozva: 2015.12.11.

Sokkoló! Így készülnek valójában a karácsonyi díszeink!

Felejtsd el a gyermekmeséket! Az igazi karácsony Kínában készül, lerobbant gyárakban, középkori körülmények között dolgozó, alulfizetett munkásokkal. Ráadásul a dolgozók legtöbbje azt sem tudja, hogy mi is ez az ünnep!

Szerző Ripost

Shanghaitól 300 km-re fekszik az 1,2 millió lakossal büszkélkedő Yiwu városa, ahol a világ karácsonyi dekorációnak a 60%-át gyártják. Ez az össz kínai export 90%-át teszi ki. Összesen 600 gyárban készítik az alulfizetett munkások két kezükkel a karácsonyi termékeket. Az itt gyártott dekoráció nagy részét az Egyesült Államokba, Európába és Oroszországba szállítják.

A városban található ráadásul egy nagykereskedelmi központ is, egy óriási pláza, amely mintegy 4 millió négyzetméteren terül el, és 62 ezer pavilon található benne. A központot naponta 40 ezer látogató keresi fel, akik közül legalább ötezren külföldi megrendelők. A nagykereskedők kínálata mintegy négyszázezer különböző karácsonyi kiegészítőt tartalmaz. 

Egy Toby Smith nevű fotós egy fogyasztói javak forrásait vizsgáló brit szervezet felkérésére utazott Yiwu-ba. Elkísérte a BBC újságírója, Tim Maughan is. Õ később karácsonyi rémálomnak nevezte az utazást. A munkakörülmények elképesztően borzalmasak, a munkatempó pedig kibírhatatlan.

A munkások folyamatosan ki vannak téve a veszélyes anyagoknak. 12 órás műszakban, óriási hőségben állítják elő azokat a díszeket, amiket mi jó drágán megveszünk, és büszkén akasztunk fel a szintén ott készült műfenyőnkre!

A mesefilmek giccses mikulásgyárai helyett a valóság az, hogy lerobbant ipari csarnokokban készül a csillogó ünnepi dekoráció. Az egyik teremben mikulásruhákat varrnak begyulladt szemmel a varrónők, egy másikban műfenyőből készül koszorú. Egy félreeső szobában rénszarvas agancsára hasonlító hajpántokat is hajlítanak forró folyadék felett puhítva a műanyagot.

A gyárból teljesen hiányoznak az ipari robotok, és a gyártási műveleteket automatikusan elvégző gépek sincsenek. De még az automata műanyagfröccsöntő gépről is csak a mesékben hallottak.



A szinte elviselhetetlen hőségben, félmeztelenre vetkőzött munkások kézzel töltik az ósdi fröccsöntő gépekbe a plasztikgranulátumot, és százával készítik öntőformákban a figurákat.

A munka rendkívül unalmas, nem csoda, hogy több munkás is kínai szappanoperákat néz közben az okostelefonján - írja a BBC. (Alighanem ezért kerül annyi gagyi minőségú dísz a csomagokba, amelyek vagy szétesnek, vagy eltörnek már az első használat során!)

És ezek még az aránylag biztonságos részlegek voltak. A festőműhelyben, ahol vörös festékkel vonják be a karácsonyi díszeket, még a falakra is vastag rétegben rakódott le a festékpor. A munkások naponta több ezer díszt festenek be. Egy-egy munkanap végére az egész testük vöröslik a festéktől.

Katt a képre a galéria magnyitásához!

Az arcmaszkból, amivel azt próbálják elkerülni, hogy belélegezzék a festékport, fejenként tíz darabot használnak el műszakonként. Persze ettől még rendszeresen felköhögik a tüdejükbe jutott festéket. Védősisak gyanánt pedig mikulássapkát viselnek, hogy legalább a hajukat ne fogja be a festék...

A munkások ráadásul azt sem tudják, hogy mit gyártanak, és hogy mi az a karácsony!  Egy megkérdezett 19 éves munkás szerint "...valószínűleg olyan, mint a kínai újév, csak külföldieknek"...

A karácsonyi idény Yiwu-ban már szeptemberben elkezdődik, de az év többi részében sem pihennek, hiszen mindig azt gyártják, ami éppen aktuális téma a piacon: Húsvét, Halloween, Valentin-nap. 

Forrás: Guardian, origo.hu, BBC.

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Lezuhant egy Airbus A320-as utasszállító repülőgép Karacsi lakónegyede felett, 98 ember meghalt

origo.hu

Több százezer ukrán került nagy bajba: itt van Zelenszkij újabb felháborító döntése

borsonline.hu

Óriási fordulat: mégis együtt folytatja a Házasság első látásra párja

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

mandiner.hu

Havas Henrik nagyot ment: „Én ismerem Orbán Viktort, beledöglene, ha Schmitt Pál és Novák Katalin után Sulyok Tamás is lemondana”

origo.hu

Brutálisan megtámadták, véresre verték a TV2 sztárját

mindmegette.hu

Mindent kirántunk! 7 isteni rántott hús és zöldség

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-