Létrehozva: 2016.11.18.

Megtaláltuk, ki lomizta ki a 0 kilométerkövet!

A híres szobor Rákosligeten bukkant fel hétfõn, ahonnan végül egy moziba szállították. Tulajdonosa Írországban értesült a dologról.

Miközben eredeti helyéről, a Clark Ádám térről építkezés miatt éppen eltűnt a Boros Mihály által tervezett "0" kilométer szobor, a hét elején

eredeti méretű másolata egy rákosligeti utcában bukkant fel.

Mint kiderült, a fővárosi kerületben lomtalanítás volt, valaki pedig így szabadult meg a megtévesztésig élethű, de amúgy hungarocellből készült szobortól. A „műalkotást" végül egy helyi férfi mentette meg, aki a Maros Mozinak adta. Az üzemeltetők az intézmény udvarán találtak neki állandó helyet, Melocco Miklós Petőfi-szobrának gipszmintája mellett.

Úgy éreztem, hogy ennek ott a helye.

"Másolat és hungarocell, de szerintem eszmei értéke van. Azzal adtam a Maros Mozinak hogy nem dobhatják ki, és a nyilvánosság számára elérhető helyen legyen, mindig megtekinthetően. El nem viheti senki" – nyilatkozta a megtaláló, Varga László, akinek segítségével a replika történetét is sikerült felgöngyölíteni.

A másolatot 2010-ben Csüllög András intermédia szakos hallgató készítette egy videójához, amiben elsétál a Clark Ádám térről a szoborral".

Íme:

A videóval

Magyarország általánosan elfogadott középpontjának állandóságát szerette volna megkérdőjelezni.

A művész jelenleg Írországban él, itt érte utol a %RIPOST% is. "Odaadtam a szobrot megőrzésre egy restaurátor ismerősömnek, akivel az volt a megállapodásunk, hogy ha szükségem van rá, onnan bármikor elhozhatom."

Úgy tűnik feladta a megőrzést

- nyilatkozta Csüllög nevetve, bár bevallotta: mikor az interneten meglátta a fotót a kilomizott kőről, eléggé mérges lett. "Utólag persze elnézést kért. Sőt, már én is úgy gondolom, hogy jó, hogy új fordulatot vett a dolog, így a szobor újra beteljesítette a küldetését!"

Csüllög András egyébként azt tervezi, hogy jövőre, ha Magyarországra látogat, mindenképpen elmegy a Maros Moziba, és kicsit megjavítgatja szobrát, mert a képeken úgy látja, elég ramaty állapotban van.

A „0” kilométerkőnek egyébként még közösségi oldala is van, ahová általában fotókat posztol a szoborról az adatlap tulajdonosa.

A mai „0” kilométerkő helyén 1953-ban állították fel Molnár László munkást és autókereket ábrázoló szobrát, amin szintén szerepelt a KM felirat. Ezt az alkotást 1974-ben a rákoshegyi vasútállomáshoz helyezték át, így jelenleg a XVII. kerületen két „0” kilométerkő szobor is található.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megvan Szoboszlaiék új edzője, de van egy kis probléma

origo.hu

20+1: amikor a Simpson család előre látta a jövőt!

borsonline.hu

„Mégsem vagyunk megfelelő partnerek...” – drámai döntés született a Házasság első látásra műsorában

hirtv.hu

Napindító: Dunda György – A külföldön tartózkodó hadköteles korú férfiak mától nem kaphatnak útlevelet + videó

ripost.hu

Hoppá! Összejött a Kőgazdag Fiatalok két botrányhős sztárja? Dubajban romantikáznak

magyarnemzet.hu

Karácsony Gergely nagyot ment: pontosan tudja, hogy reggel 17 óra 03-kor mennyien vannak a buszon

origo.hu

Kocsis Máté: Nem az a lényeg, hogy Magyar Péter mit mond, hanem az, hogy a mögötte állóknak mi a céljuk

ripost.hu

Leszámol a hangyákkal a lyukas alufóliabomba

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

ripost.hu

Ez a 3 csillagjegy érzi a jövőt, te köztük vagy?

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-