RIPOSTER

Kiderült, miért mindig hétvégén van rossz idő

Megint szombaton érkezik a hidegfront, ma 26 fokra hûl a levegő, és ami még rosszabb: eső is várható. Egész héten a munkahelyünkön izzadva várjuk a hétvégét, és mikor végre volna idő strandolni, elromlik az időjárás! Az előrejelzést böngészve egész júliusban ez vár ránk. A Ripost utánajárt: miért mindig pont hétvégén jön a vihar?
  • Szerző: RIPOST

Az Időkép hosszú távú, 30 napos előrejelzése szomorú képet mutat: egész júliusban kizárólag hétvégén fog esni az eső, hűl le a levegő, éppen akkor, amikor mindenki a Balatonra vagy a strandra készül. Szó sincs róla, hogy csak így éreznénk: ezt mutatják az adatok is! De miért tol ki velünk így az időjárás?

Vége a kánikulának

Ma viharos széllel érkezik a hidegfront. A délelőtt folyamán jelentősebb csapadékra számíthatnak a nyugati és a középső országrészben élők, majd délután az északi területeken fordulhatnak elő záporok. Vasárnap is erős, viharos széllökések kísérhetik az élénk nyugati légmozgást. Az időjárásra való tekintettel egy héttel elhalasztják a Balaton-átúszást.

A maximum hőmérséklet várhatóan sehol nem emelkedik 30 fokig a hétvégén

- közölte a %%-tal az Időkép meteorológusa. Ez azt jelenti, hogy most búcsút inthetünk a hétvégi strandolásnak.

Hetente cserélődnek a frontok

Bosszantó, hogy mindig hétvégén romlik el az idő. Lehet, hogy csak azért érezzük így, mert egész héten alig vártuk, hogy strandolhassunk végre? A szakemberek szerint szó sincs érzéki csalódásról! Tudományos magyarázata van, hogy miért mindig hétvégére jön a lehűlés. A légköri frontok ugyan nem tudják, mikor van szombat, de nyáron mindig hétnaponta érkeznek a Kárpát-medencébe.

Egész Közép-Európában hétnaponta van frontátvonulás

– nyilatkozta a %%-nak az Időkép meteorológusa, Berczeli Balázs.

"Nyáron a meleg levegő hatására északra haladnak el a lehűlést hozó ciklonok. Az oldalunkon látható hosszú távú előrejelzés az elmúlt 30 év átlaga alapján készül, ebből is látható, hogy nyáron körülbelül hetente érkezik lehűlés, amit többnyire zápor, zivatar kísér. A ciklikusságot a légkörben uralkodó óriási energiák okozzák"

- mondta.

A német Meteorológiai és Klímakutató Intézet vizsgálata egy másik magyarázattal is szolgál. Szerintük azért is romlik el az időjárás, mert az ipari termelés és a közlekedés miatt hét közben annyi aeroszol kerül a levegőbe, hogy annak a koncentrációja rendszerint hétvégére éri el a kritikus mértéket, és ez eredményezi a csapadékot, ami azután lehűti a levegőt. A ciklus pedig hétfőn kezdődik előröl...

Egy ugyancsak német tanulmány arról számol be, hogy 12 év kutatási eredményei igazolják: a hétköznapok kevésbé csapadékosak, mint a hét utolsó napjai.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?