RIPOSTER

Ez az új divat a BKK járatain, bár tilos

Új trend kezd kialakulni a BKK járatain. A zárható tetejű műanyag poharak helyett sokan az otthoni porcelánbögréjükből iszogatják a reggeli kávéjukat. Több utas rettegve szemléli ezeket az embereket, nehogy leöntsék őket egy hirtelen fékezésnél.
  • Szerző: Ripost

Hiába hirdeti plakátjain a BKK, hogy „A villamos gyors, de nem büfé”, egyre többen használják annak, sőt, szinte új trend lett a fővárosban a villamoson, metrón kávézás. Újabban a klímáért aggódók és műanyagmentességet hirdetők olyan szintre léptek a közösségi kávézásban, ami mellett már nem lehet elmenni. „Én nem azt mondom, hogy bárki ne igyon a villamoson, ha a szükség úgy hozza, de ezt ma reggel le kellett fotózzam nektek. Miközben a világos kabátomban álltam előtte, ő szépen megkávézott az otthoni, nyitott bögréjéből. Minden kanyarban attól rettegtem, mikor borítja rám, de ő nem igyekezett a mutatványával, csak lassan kortyolgatta” – írja egyik olvasónk. A felkereste az ügyben a BKK-t, akik lapunknak azt mondták: a közösségi közlekedési járműveken történő étkezés tiltásának az a célja, hogy a szolgáltató védje az utasok ruházatának, poggyászának és a mozgó járművek, valamint azok berendezéseinek a tisztaságát. „Természetesen az ellenőrök senkit nem büntetnek meg, aki nyári kánikulában vagy rosszullét miatt vizet iszik valamely járaton, vagy ha éppen cukorbeteg, és néhány falatot eszik” – nyilatkozta a BKK szóvivője. A tavalyi évben november 30-ig 26 esetben büntettek ilyen okból, beleértve a járművön való fagylaltozást is. „A jegyellenőröknek ilyen és hasonló esetben nincs mérlegelési jogkörük: amennyiben egy utast kizárnak az utazásból járművön történő étkezés, italfogyasztás miatt, pótdíjazási eljárás alá kell vonniuk őt, ahogy ezt a BKK üzletszabályzata előírja” – mondták a BKK-nál.

Forrás: Ripost-olvasói fotó

A még 2018 nyarán számolt be egy döbbenetes esetről ezzel kapcsolatban. Akkor „elviteles” kávéja miatt került bajba egy budapesti nő: a sofőr le akarta szállíttatni a járműről. Mivel nem engedelmeskedett, a nő elmondása szerint a buszvezető ráborította a forró kávét, megverte őt és a buszba zárta, emiatt feljelentést is tett.

„Hátrajött, kikapta a kávét a kezemből, és azt üvöltötte, hogy majd megmutatja, mennyire biztonságos így szállítani, azzal összeroppantotta és hozzám vágta a poharat, végiglocsolva a forró itallal. Felugrottam fájdalmamban, és reflexből visszadobtam az összetört poharat a maradék kávéval. Erre nekem esett, letépte rólam a ruhám, rángatni, ütlegelni kezdett” – mesélte akkor lapunknak Ritz Ágnes.

Csak a kishajókon lehet enni és inni

A BKK üzletszabályzata szerint tilos a járműveken fagylaltozni, a hajójáratok kivételével ételt és italt fogyasztani, és csomagolatlan vagy nem visszazárható csomagolású élelmiszerrel, itallal utazni,” Az üzletszabályzat kitér arra is: „pótdíjat köteles fizetni, aki az utazási feltételeket megszegi.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?