RIPOSTER

Ezek a gyümölcsök drágulnak jelentősen a fagykár miatt!

Csillagászati árak jönnek, sok népszerû gyümölcs jóval többe kerül majd, de hasonló sorsra juthat a strandszezon sztárja, a csemegekukorica is...
  • Szerző: F. G.

Nem csak a gazdák sírnak az őket ért időjárási csapás miatt, a piacon vásárlóknak is elkerekedik a szeme a gyümölcsárak láttán. A nagybani piacon most 1600 és 2400 forint között van az eper kilója, de mire hozzád elérkezik, ennél is jóval drágább lesz. Az import eper sem olcsó, 800 forint kilója a nagybanin, ráadásul ez kevésbé édes, kevésbé zamatos, mint a hazai.

A gyümölcsösöket 40-50 százalékos fagykár érte tájékoztatta az MTI-t Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség- és Gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnöke.

A lekvárnak, dzsemnek valók közül kevesebb terem majd a szárazföldi eperből, kajsziból, őszibarackból, szilvából, cseresznyéből és meggyből is.

Nem úszta meg a szőlő sem. Sok helyen már áprilisban megvolt a szüret... A híres dél-balatoni borász, Légli Géza Facebook bejegyzése is erről árulkodik.

"Emésztgetem, emésztgetem magamban a ma reggelt... se én, se apám, se nagyapám ilyet még nem látott...100.000 tőből ma uszkve 25.000 azt mondta, idénre ennyi.... azt hiszem, bontok egy üveg bort!"

Sopronban és környékén is több helyütt is elfagytak a növények, köztük a szőlő és a burgonya is. Sőt a sarjadó csemegekukorica egy részét is tönkre vágta az áprilisi fagyhullám.

Van némi jó hír is: a szabolcsi almaültetvényekben nem okozott végzetes terméskiesést az áprilisi tél. Eperdzsem helyett jöhet az almaszósz...

És ezeket olvastad már?