RIPOSTER

Döbbenetes, mit vett fel éjszaka Nógrádban a vadkamera

Szirákon, az erdő szélén azért állították fel a helyiek a vadkamerát, mert az utóbbi időben túl sok tyúk tûnt el. Az asszonyok szerint egy éjszaka portyázó állat okozza a bajt.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Mióta újra legalizálta magát Magyarországon a medve, bármi előfordulhat. Ráadásul az északra eső Nógrád megye közel van Szlovákiához, ahonnan bármikor átkeveredhet egy-egy vándorló példány.

Akadt, aki felvetette, hogy bizony, reális ez a veszély. Ám a helyiek mégsem medvére gyanakodtak Szirákon, hanem rókára! Állítólag igencsak elszaporodtak idén, egyre több rókalyukat fedeznek fel az erdőben. D. László azért állította fel kameráját egy ismert, erdőszéli lyukhoz, hogy felmérhesse a róka mozgását, megfigyelhesse, melyik irányban indul portyázni.

Volt nagy csodálkozás, amikor a derék László másnap ellenőrizte a felvételeket!

A kamera ugyanis nem volt tétlen éjszaka, de nem medvét és nem is rókát örökített meg. Hanem egy borzot!

A meglehetősen nagytestű példány éjjel 10 óra 17 perckor bukkant elő a korábban rókavárnak hitt borzvárból.

Körbeszimatolt, fordult egyet...

... majd elindult a falu felé portyázni.

A borz egész Európában elterjedt faj, az erdős területeket kedveli. Kb. 55-90 cm hosszú (ebből 20 cm a farok) és 7-17 kg súlyú állat. A hímek valamivel nagyobbak, mint a nőstények. Szőrzete jellegzetes mintázatú, hasa fekete, háta viszont ezüstszürke. Pofája fehér, rajta az orrától a szemén át a füléig húzódó fekete sávval. Alapvetően ragadozó, de gyümölcsökkel, gyökerekkel egészíti ki étrendjét. Kedvenc eledele a földigiliszta.

 

Ripost előfizetés banner

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?