RIPOSTER

Döbbenetes, mit műveltek a villámok vasárnap éjszaka Paks légterében

Hatalmas viharzóna vonult át az országon tegnap, elképesztő erővel tomboltak az elemek. Rövid idő alatt sok csapadék hullott és rengeteg villám volt látható az ország különböző pontjain.
  • Szerző: Ripost

Paks térségét vasárnap késő este érte el a viharzóna. A viharvadászként is ismert fotós, Czakó Balázs itt csípte el azt a különleges pillanatot, mely biztosan ámulatba ejti olvasóinkat is.

A fotós több kilométernyi esős területen vágott át a képért - meg akarta előzni a zivatarfelhőket, hogy száraz terepen exponálhasson. A szélirányt és a felhők mozgását felmérve Tolnából Paks irányába indult, és ezúttal sem tudott hibázni! Elképesztő égi jelenséget sikerült lekapnia.

A Lussonium Romkertnél vette elő  kameráját, innen készítette a csodás felvételt. A kép alsó szekciójában sárga színű városi fények láthatók, míg a romkert fölötti peremfelhőket ibolyalilán világítják meg a villámok.

Peremfelhő akkor alakul ki a zivatarokban vagy azok közvetlen környezetében, amikor a cellákból kifutó és előrenyomuló front a viszonylag meleg, nedves levegőt felfelé kényszeríti.

Peremfelhők átvonulásakor többnyire igen erős, viharos, alkalmanként orkán erejű széllökések tapasztalhatók.

(A kép Nikon D810 kamerával készült)

És ezeket olvastad már?