3 éve

300 kilométert gyalogolnak, hogy megnézzék a pápát Csíksomlyón

Leáll egész Erdély és Székelyföld egy napra: 170 ezer magyar elõtt misézik szombat délelõtt 10.30-tól Ferenc pápa a csíksomlyói nyeregben. A pápát egy külön erre a napra faragott óriás székelykapu is várja.

A magyarság nagy ünnepe a hétvégi pápalátogatás: 110 ezren regisztráltak, és rajtuk kívül még 60 ezren vesznek részt a szombat délelőtti eseményen Csíksomlyón.  A pápalátogatásra kibővítették a Nyeregben Makovecz Imre által tervezett Hármashalom-oltárt, és biztonsági okokból lefedték egy hatalmas, hangárszerű képződménnyel. A pápa egy Dacia pápamobillal érkezik, majd kíséretével várhatóan áthalad egy hatalmas székelykapun, amit a környékbeliek összefogásával, iskolásokkal építettek.

"Õseidnek szent hitéhez, nemzetednek gyökeréhez, testvér, ne légy hűtlen soha! A pápa látogatásának alkalmából, 2019. jún. 1." – ez a felirat van a hatalmas kapun. Erdélyben hónapok óta készülnek a "Járjunk együtt" mottójú látogatásra – a felirat magyar nyelven a pápa miseruháján is szerepel majd. A Szentszék szerint Ferenc pápa romániai látogatása azt szolgálja, hogy „túl lehessen lépni a történelmi megosztottságon".

 

Ferenc pápa hétvégi programja (magyar idő szerint):

Szombat

8.30  A pápa Bukarestből Bákóba repül
9.10 Bákóból helikopterrel viszik a pápát Csíkszeredába, ahol a helyi stadionban száll le (9.35-től a Duna Televízió közvetítést ad a pápalátogatásról, a csíksomlyói miséről)
10.30 Ferenc pápa szentmisét és homíliát mond Csíksomlyón
15.10 Helikopterrel elrepül Jászvásár repülőterére
16.25 A pápa meglátogatja a jászvásári Szűz Mária Királynő Székesegyházat, majd fiatalokkal és családokkal találkozik
18.00 Visszaindul a szentatya Bukarestbe

Vasárnap

8.00 Ferenc pápa Nagyszebenbe utazik
8.40 A pápa helikopterrel Balázsfalvára repül. Itt boldoggá avat hét görögkatolikus vértanú püspököt a Szabadságmezőn
12.20 A pápa együtt ebédel a pápai kísérettel
13-14 óra között zárt autóval a város stadionjába hajt, innen helikopterrel utazik a nagyszebeni repülőtérre
16.30 Ferenc pápa visszarepül Rómába

300 kilométert gyalogolnak, hogy láthassák a pápát

Gyalog indult el Kolozsvárról Csíksomlyóra két kolozsvári magyar rádiós. Ferencz Zsolt és Varga-Mihály Márton nemcsak kollégák, hanem barátok is.

 „Már tavaly is felmerült az ötlet, ám akkor nem jött össze. Amikor kiderült, hogy idén jön Ferenc pápa, adta magát, hogy most csináljuk meg ezt a zarándokutat" – mondta el a %Ripost%-nak Ferencz Zsolt. A két rádióst Bogya Zoltán gyakorló zarándok kíséri végig az úton. A Mária út sokszor erdőn, mezőn keresztül vezet és nem mindig egyértelműek a jelzések.  Az út során Marosvásárhelynél olyan megtiszteltetésben volt részük, hogy ők avatták fel a frissen festett zarándok útvonalat.

 „Ilyen fontos, egyedi, történelmi pillanat nem lesz még egy, most kell átélni” – lelkendezett a rádiós.  A zarándoklatuk azért különleges, mert nem csak saját maguk fizikai és lelki töltetéért zarándokolnak, egy karitatív céljuk is van.  A 14 éves, csontrákkal küzdő Ágicának gyűjtenek.

 „Hoztunk magunkkal egy tarisznyát, ebbe teszik bele útközben az adományokat az emberek”

– mondta el Zsolt. 8 nap alatt 300 kilométert gyalogolnak és 10 ezer eurót akarnak összegyűjteni a mezőbándi kislánynak. A páros Zeteváralján gyalogolt, amikor utolértük őket telefonon.

„Fejben készültünk az útra, mert ugye minden fejben dől el – nevetett Zsolt. – Nehezebb, mint gondoltuk, de megcsináljuk!”

 

Magyar buszok sorakoztak a román határon

Már péntek hajnali öt órakor ünneplőbe öltöztetik a szívüket - Ferenc pápához és másik 170 ezer magyarhoz készülődnek a Kárpáteurópa utazási iroda autóbuszával Budapestről. Bogdán Tibor idegenvezető szerint csurig foglalták.

Ateista nem volt köztük

Ki a római katolikus? - kérdi az idegenvezető, és kézerdő emelkedik a magasba. Kicsit kevesebben jelentkeznek reformátusnak, ateistának senki. Gyorsan elmagyarázza: nincs különbség, csak mégis, jobb ezt tudni. Õ maga Csángóföldről való, a Magyarság Házában rendezvényszervező, fellépési lehetőséget biztosítanak a Kárpát medencei művészeknek.

 

Ajándékba kapta az utat a gyermekeitől

Miatyánkkal és Üdvözlégy Máriával kezdjük utunkat, kérve, hogy a Szűzanya óvjon az úton, adjon nekünk napos időt és vigyen bennünket minél közelebb Ferenc pápához. Szűzanya gyors: a napfelkelte csodás fényei ragyogják be Budapestet, amikor elhagyjuk.

A határig még érkeznek újabb utasok, egyikük, özv. Váradi Sándorné Madács Ibolya elmeséli: ajándékba kapta az utat gyermekeitől, a kalocsai érsekségen dolgozó lányától és kamionsofőr fiától. Unoka is van, három. Vágyott Erdélybe régóta.

„Szeretném látni Ferenc pápát, a közelében lenni

– mondja mosolyogva. – A gyerekek megleptek vele a születésnapomra. Amúgy Géderlakon lakik, ami Európa legvirágosabb faluja.”

Még a törökök sem vitték el a kegyszobrot

Az idegenvezető ismerteti a programot, azt is, ami elmarad. Korán reggel lesz indulás, egy órát, másfelet kell gyalogolni a hegynyeregbe. Úgy volt, hogy lesz egy állomás a kegytemplomnál, de a kegyszobor nem lesz ott, elviszik Ferenc pápához. Volt ebből egy kis vita, mert a hívek nem szeretik, ha a kegyszobrot hurcolják, még a törökök se vitték el, hangoztatják, de az idegenvezető megnyugtat: szakemberek és megfelelő egyházi személyek vigyáznak rá.

Az eseményre készült újságot is osztanak, címlapján Ferenc pápával.

Erdély készült, rengeteg a program, a látnivaló, a pápalátogatás és Pünkösd között sok turistára számítanak. Böjte atya is nyilatkozik benne: ezer gyermekkel érkezik a pápához.

"Június 1. után Erdély, Románia gazdagabb lesz, mint azelőtt volt” 

– mondja.

 

Emlékérmet adtak ki a pápalátogatásra

Arany és réz emlékérmet adott ki csütörtökön a Román Nemzeti Bank a pápalátogatás alkalmából. Négy féle előlappal készült a különleges pénz : a Iasi Szűz Mária, a bukaresti Szent József, a Balázsfalvi Szent Háromság katedrális és a Csíksomlyói kegytemplom van rajta, vagyis ahová ellátogat a pápa. Mindegyik hátlapján a pápa arcképe és címere látható.  Az aranyérme 500 lejes, míg a réz érme 50 banis címletben készült el.  Az arany érmét 8660 lejért lehet megvásárolni, a réz érmét pedig 10 lej 30 banis áron.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!