Létrehozva: 2019.03.06.

Óriási magyar összefogást hoz a csíksomlyói pápalátogatás

Elképesztõ az a szeretet és odaadás, amivel az erdélyi magyarok várják a júniusban esedékes csíkszentsomlyói pápalátogatásra az anyagországban élõ magyarokat! Cégek, önkormányzatok és magánszemélyek egymás után ajánlanak fel ingyenes szálláslehetõségeket, ami azt is lehetõvé teszi, hogy a zarándokok és a vendéglátók közelebb kerüljenek egymáshoz.

Óriási az érdeklődés a szentatya június 1-i csíkszentsomlyói látogatása iránt, ezt jól jelzi az is, hogy már a szállások 71 százaléka betelt a környéken, az ezzel kapcsolatosan létesített Facebook eseményeken pedig több ezren biztos résztvevőként jelölték magukat.

A kereslettel persze nőttek a szállásárak is, de a magyar összefogásnak, a helybéliek nagylelkűségének köszönhetően nem lesz anyagi kérdés, hogy valaki eljut-e a misére. Egyre többen ajánlanak fel ugyanis ingyenes szálláshelyeket. Elsőként a Csíki Sör Manufaktúra közölte: 260 családot fogad Magyarországról. Nem sokkal ezt követően Sepsiszentgyörgy önkormányzata tett bejelentést: kétezer ingyenes szálláshelyet biztosít közösségi létesítményeiben, az iskolában, a sportcsarnokban. Legutóbb pedig Csíkszentdomokos község lakói jelezték, hogy akár ötszáz személy befogadását vállalják házaknál. 

„Zarándokoknak már tavaly is felajánlottam ingyenes szálláshelyeket, most pedig a pápalátogatás idejére adok ingyen szállást a két házamban” – mondta a %Ripost%-nak a Csíkmindszenten élő Pál István. Õ egy erdélyi Facebook-csoporton keresztül kínálta fel a lehetőséget, amire egyből lecsaptak az érdeklődők.

Nagy Emőke Csíkszeredán él, őt is a segítő szándék vezérli.

„Bár a pápalátogatáson én magam nem veszek részt, úgy gondoltam, hogy kötelességem segíteni” – mesélte a %Ripost%-nak Emőke, aki egy négyemeletes házban él, és a saját lakásában ajánlott fel szálláslehetőséget. „Egyetlen szabad kanapénk van, de azon szívesen látunk egy látogatót vagy akár egy párt is, természetesen fürdési lehetőséget is biztosítva” – tette hozzá.

Sokan azért nem tesznek már felajánlást, mert barátokat, rokonokat, ismerősöket látnak vendégül ezen a hétvégén az anyaországból.

„Nálunk jóformán minden második házban lesznek vendégek Magyarországról” – mondta egy máréfalvai lakos.

A szervezők várják a hasonló felajánlásokat, aki még nem foglalt szállást, annak érdemes kihasználnia egy ilyen ajánlatot.

„Ebből az alkalomból kell megszervezni Székelyföld legnagyobb kalákáját, és ebben minden családra számítunk” – jelentette ki Borboly Csaba, a Hargita megyei tanács elnöke.

 

Regisztrálni kell a részvételhez
Megkezdődött az online regisztráció Ferenc pápa június elsejére tervezett csíksomlyói látogatására a pontifex.ro honlapon. Az ingyenes regisztráció minden pápalátogatáson szükséges. Érdemes sietni, ugyanis a március 31-e után jelentkezők már csak a környező kis utcácskákba mehetnek be, ahonnan jó esetben kivetítőn nézhetik az eseményt. A helyszínen nincs lehetőség feliratkozni.
„Igen intenzív volt az érdeklődés már az első nap, március elsején, és azóta is” – tudtuk meg Szőcs Csabától, a pápalátogatás sajtófelelősétől. 
A regisztrálók elektronikus üzenetben kapnak visszajelzést. A regisztráció lezárása után szektorokba osztják a résztvevőket. A vonalkódos belépők egyediek lesznek, egy belépővel csak egyszer lehet bejutni. Ha valaki regisztráció nélkül érkezik, akkor is részt vehet az eseményen, de a szektorokba nem léphet be.
A szertartás latinul zajlik majd, az énekek magyarul csendülnek fel, a pápa olaszul szól a zarándokokhoz. A pápa beszédét magyarra, románra és angolra fordítják. A részletes program még nem ismert, a pápa öt órát tölt el Csíksomlyón. Ha jó idő lesz, akkor Ferenc pápa a pápamobillal körbejárja a szektorokat, így közelről is láthatja őt a több százezer ember.

Gondoltak a betegekre és mozgáskorlátozottakra is
A betegek, mozgáskorlátozottak és kísérőik az úgynevezett nullás szektorban kapnak helyet, ahol szigorúbbak lesznek a biztonsági ellenőrzések. A pápalátogatás napján érdemes korán érkezni, mert mindenkinek biztonsági ellenőrzésen kell átesnie a beléptető kapuknál. Május 31-től Csíkszeredába már csak az engedéllyel rendelkező, csoportokat szállító gépkocsik juthatnak be. 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Más feleségével találkozgat a Házasság első látásra egyik szereplője - kép

origo.hu

Nagy a baj: Izrael megtámadja Iránt

borsonline.hu

Kiszivárgott! Ők lehetnek a Nyerő Páros új évadának szereplői

mandiner.hu

Nem volt jókedvében Jürgen Klopp, elmondta a véleményét Szoboszlairól is a vesztes meccs után

ripost.hu

Tart a Gulácsi-mágia, milliárdokat érhet a magyar kapus visszatérése

vg.hu

Már csak a csoda segíthet: Varga Mihály rossz hírt közölt a nyugdíjasokkal – lehetett sejteni, hogy ez lesz

origo.hu

Drámai a helyzet: napokon belül kirobbanhat a világháború

ripost.hu

Tízéves átok alól szabadulnak ezek a csillagjegyek, így találhatod meg a társad idén tavasszal...

ripost.hu

Házasság első látásra: ez történt a házzal, amiben Csabit fogva tartotta volt kedvese

ripost.hu

Hoppá, más feleségével ebédelt a Házasság első látásra szereplője

ripost.hu

Már Jürgen Klopp is lemondott róla? Szoboszlait támadják Angliában

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-