4 éve

Drágább lesz idén a karácsonyfa - mutatjuk, mennyivel

Most fizetjük meg az árát a csapadékszegény nyárnak: a hazai lucfenyõkbõl kevesebb termett, mint tavaly, de az Észak-Európából beérkezõ normandfenyõ is drágul a szárazság miatt. Németországban és Ausztriában egyenesen fenyõfa-katasztrófáról beszélnek, ami a magyar termelõknek nem jön rosszul: 1 millió fát visznek külföldre minden évben...

Megszoktuk az elmúlt években, hogy nem változott a karácsonyi fenyők ára, de ennek most vége. Nálunk is rossz a termés, de Németországban és Ausztriában egyenesen pocsék: sokfelé a fenyők 20-30 százaléka kipusztult. Ez a magyar árakra is hatással van, mert minden évben több százezer – más források szerint 1 millió – fát hozunk be külföldről, a magyar termelők pedig szintén több százezer fát visznek ki.

A lucfenyőnél lesz a legjobban érezhető a drágulás

Sokan esküsznek a lucfenyőre, mert olcsóbb, és bár gyakrabban kell porszívózni az erősen hulló tűleveleit, az illata kárpótol. Ugyanakkor pont a lucfenyőnél érezhető majd igazán a drágulás.

„Valóban emelkedni fog a karácsonyfa ára, főleg a lucfenyőé. Abból most kisebb hiány alakult ki a hazai termelésben. A normandfenyőnél jövőre kell majd igazán nagy áremelésre számítani, a mostani, szárazság sújtotta csemeték akkorra fognak piacképessé érni” – magyarázta Fodor János, a csurgói Fenyőfarm munkatársa.

Simon László berzencei termelő szerint 20, de akár 30 százalékos áremelkedés sem elképzelhetetlen.„Kisebb a termés, nagy volt a szárazság” – mondja ő is. A luc métere a tavalyi 2-3 ezer forint után idén akár 3500 forint is lehet. Így egy átlagos másfél-két méteres lucért akár 5-7 ezer forintot is fizethetünk. – „A normandfenyőnél szerintem minimális drágulás lesz, hiszen amúgy is drága fajta, ennek az árán nem sokat lehet emelni” – említette a Somogy megyei fatermelő. Hozzáteszi: – „Szerencsére már itthon is jobban keresik a jó minőségű fákat, így a lucból is a drágábbat viszik. Visszaesett a másod- és harmadosztályú, gyérebb levélzetű fák iránti kereslet.”

A %Ripost% utánanézett, az interneten már most lehet fenyőfát rendelni, karácsony előtti szállítással – és a webshopokban a normandfenyő is jóval drágább mint tavaly, a nagyobbak fák 3-5000 forinttal is többe kerülnek!

Csak a műfenyő egyre olcsóbb

Több áruházlánc reklámkatalógusában is megjelentek már a műfenyők. A kínálat, akárcsak az árak – egy-egy friss termék kivételével – megegyeznek a 2017-es felhozatallal a Praktikerben és az OBI-ban is. Ugyanakkor a Lidlben esett a 180 centiméteres, 550 ágas Melinera műfenyő ára: míg tavaly 8999 forintot kértek érte, most 6999 forintba kerül. Igaz, megjelent mellette a szintén 180 centiméter magas, ám jóval sűrűbb ágú prémium műfenyő is, potom 24 999 forintért.

 

Érdemes az utolsó hétig várni a vásárlással

Aki meg akarja úszni a karácsonyi kapkodást, korán, az interneten rendel fenyőfát karácsony előtti kiszállításra. A %Ripost% tapasztalatai szerint azonban aki spórolni akar, jobb, ha kivár: érdemes megvárni az utcai árusok megjelenését, és megnézni az ottani árakat: sokat spórolhatunk így a webes rendeléssel is, mert sok netes kereskedő kénytelen lesz akkor levinni a most még igen magas árakat…

Rejtély: 1 millió vagy 200 ezer fát hozunk be?

Furcsa, hogy a szakemberek nem tudják pontosan megmondani, mennyi fenyőfát hozunk be, és mennyit visznek külföldre a magyar termelők. Az egyik forrás szerint az évente eladott 1,8-2 millió fenyőfából 1 milliót külföldről – főleg Dániából – hoznak be, és körülbelül 600-700 ezer fát visznek külföldre eladni a magyar termelők. Más források szerint viszont a ki- és behozatal kiegyenlíti egymást: minden évben körülbelül 200 ezer fát hoznak be a kereskedők, és körülbelül ugyanennyit adnak el külföldön a magyar termelők. - Bár az illata miatt kedvelt lucfenyőből kevesebb termett, idén is jut belőle külföldre, főleg az olasz és lengyel kereskedők viszik ki a gyökeres, földlabdás darabokat. 180-200 ezer luc megy külföldre, s ugyanennyi normandfenyőre számítunk az északi országokból – közölte lapunkkal a Magyar Díszkertészek Szövetsége.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nincs menekvés, embertelen, gyilkos forróság jön

origo.hu

Kár volt a bikini a Baywatch sztárjára, így is kilátszik mindene - kép

borsonline.hu

Lassan nyoma sincs a régi Kulcsár Edinának: egyre jobban hasonlít G.w.M exére

mandiner.hu

Elhunyt Bayer Ottmár operatőr, Bayer Zsolt édesapja

ripost.hu

Így mosd ki a konyharuhát, ha azt szeretnéd, hogy újból fehér legyen

vg.hu

Németország és Franciaország a lengyel kormány megbuktatásában kérhette Kijev segítségét

origo.hu

Újabb utazásra vitte gazdag barátja Berki Mazsit

mindmegette.hu

Nátha, megfázás ősszel – mit tehetünk, hogy ne legyen beteg a gyerek?

she.life.hu

Nem várt problémákat okozhat a tanévkezdés miatti stressz(x)

life.hu

Minden létező gyógymódot kipróbáltál, időről időre mégis visszatér?

origo.hu

Így gondoskodik a legnehezebb időszakban is vásárlóiról a Lidl(x)

life.hu

Mozgásszervi panaszok? A BMM ortopéd és reumatológus szakorvosai segítenek(x)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-