Létrehozva: 2018.08.13.

Egymás mellett virágzik Horn Gyula és Orbán Viktor

Mielõtt napszúrásra, délibábra, a hõség okozta zavaros képzelgésre gondolnának, engedjék meg, hogy elmagyarázzuk a dolgot.

Tehát még egyszer. Egymás mellett virágzik Horn Gyula és Orbán Viktor.

Jól érzik magukat, bőven teremnek virágot Budapesten a VIII. kerületben. Messziről érkeztek, de úgy tűnik, végleges otthonra leltek ott, ahol valaha A Pál utcai fiúk című regényben Nemecsek Ernőt belekényszerítették abba a bizonyos tóba…

A történet szálai messzire, Budapesttől 12 ezer kilométerre vezetnek, Szingapúrba a Cluny út 1. szám alá. Itt található ugyanis a világ egyik leghíresebb botanikus kertje, ahol már 90 éve, 1928-tól nemesítenek újabb és újabb orchideafajtákat.

Jackie Chan, Diana, aztán Horn meg Orbán

A szingapúri botanikus kert a világ egyetlen olyan trópusi kertje, amely elnyerte a világörökségi rangot, 101 hektáros mérete (hozzávetőleg, mint a Városliget) és a benne élő növények változatossága miatt is lenyűgöző látványosság.

Hibrid orchideák vagyis új fajták termesztése és kikísérletezése miatt is világhírűek, mára a világ legnagyobb és legtöbb változatot felmutató orchideagyűjteménye látható itt. Több mint hatvanezer példányt tartanak a park Nemzeti Orchidea Kert nevű részlegében.

Külön tanösvényt kaptak azok a hibridek, amelyeket hírességek, magas rangú diplomaták vagy uralkodók látogatása alkalmából róluk neveztek el. Van a VIP-orchideák között saját virága Elton John-nak, Nelson Mandelának, Jackie Channek és a brit királyi család több tagjának is. Obama elnök után legutóbb Donald Trumpról neveztek el virágot, ami Szingapúrban egyértelműen a megbecsülés jele.

Ebben a megtiszteltetésben eddig mindössze két magyar politikus részesült, Horn Gyula 1997-ben és  tavaly Orbán Viktor. Két egyedülálló, sehol máshol a világon nem található különleges orchideafajtát neveztek el róluk annak emlékére, hogy magyar miniszterelnökként látogatást tettek a híres városállamban.

Az arra járó, orchideákat csodáló magyarok meglepődhetnek, amikor Erzsébet királynő, Diana hercegnő vagy Bush elnök virága után az Orbán Viktorról és Horn Gyuláról elnevezett növényekre bukkannak.

Hazajött a két virág

Magától értetődő volt, hogy a két különleges orchideafajtából Magyarországra is kerüljön egy-egy példány. 

A szingapúri botanikusok, ahogy más hírességek esetében is, készséggel segítettek. A Fűvészkert igazgatója, dr. Orlóci László, a neves szakember intézte a részleteket. Az anyanövényekről leválasztottak hajtásokat, s miután megerősödtek, elindultak a több mint 10 ezer kilométeres útra.

A leghíresebb és legrégibb magyar növénygyűjteményben, a Füvészkert üvegházában a legendás kaktuszgyűjtemény, az amazonasi és paraguayi óriási tündérrózsák közelében leltek otthonra az orchideák, amelyekről tudni kell, hogy eredetileg nem földben gyökerező, hanem fákon élő, a gyökereikkel is szintetizáló fajták. Ezért néhány példányt az üvegházban fákon helyeztek el, minél inkább az eredeti körülményeket biztosítva. Ez egyfajta vésztervet is jelent, ha ugyanis a cserepes példányokat bármi érné, a fákon élő hajtásokról a növény újra szaporítható.

És hogy mi a különbség Horn Gyula orchideája és Orbán Viktoré között? Természetesen két homlokegyenest különböző irányzatot képviselnek. A Horn-orchidea a nyolcvanas évek iskoláját jelenti a növénynemesítésben, a maga megszokott kékes-lilás színével. Az Orbán-virág viszont már a XXI. századot.

 

A teljes színskálát felvonultatja ez a növény, a rá eső fénytől is függ, hogy milyenek látjuk, nem beszélve egyedileg csavarodó különleges leveleiről.

Aki nem hiszi, járjon utána. Orbán Viktor és Horn Gyula, azaz a róluk elnevezett orchideák a jövő héttől a Füvészkertben Budapesten, a VIII. kerületben, az Illés utca 25.szám alatt mindennap reggel 9 és délután 5 között megtekinthetők.

 

18 acél pálmafa

A szingapúri botanikuskert érdekessége a 18 darab 50 méter magas acél pálmafa, amelyek függőleges kertként működnek, törzsüket kúszónövények, páfrányok, orchideák tízezrei díszítik.

A szuperfák belsejében éttermeket találunk, a koronájuk esővízgyűjtőket és napelemeket rejt. Az összegyűjtött napenergia szolgáltatja a mesterséges liget esti megvilágítását és zenével kísért fényjátékát és ezzel hűtik a két növényházat is. A két legmagasabb fát égi sétány, a Skywalk köti össze, az egyiknek a koronájában étterem üzemel.

origo.hu

Megszólalt a verőcei hajóbaleset túlélője

ripost.hu

Szabad-e megenni a kukacos cseresznyét?

life.hu

Mennyire befolyásolnak az érzelmeid? Attól függ, mit látsz meg először a képen

hirtv.hu

A Financial Times magasztalja Magyarországot

ripost.hu

Aggasztó szöveget tett közzé az olimpikon párja

magyarnemzet.hu

Megszólalt a verőcei hajóbaleset túlélője: ez történt a tragédia előtt

ripost.hu

Vége! Teljesen váratlanul bejelentette visszavonulását a magyar válogatott focista

astronet.hu

Júniusi horoszkóp 2024: Próbatételt jeleznek a bolygók

ripost.hu

Ezek a csillagjegyek született mázlisták, idén nyáron nagy szerencse éri őket

ripost.hu

Ben Affleck borzalmasan néz ki, egy üveg piával a kezében sétált - Fotó

ripost.hu

Tömegbaleset történt, áll a forgalom Budapestről kifelé

ripost.hu

Ez a bundáskenyér mindent lepipál, pedig csak egy apró változtatás kell hozzá

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-