tóth gabi
Egy másik fajta hal lehetett a végzetes vacsorában, mert a vajhal fogyasztása nem okoz ilyen durva tüneteket.
Ahogy arról korábban a Ripost is beszámolt, meghalt egy magyar férfi Thaiföldön vacsora után. Korábban a sajtóban körbejárt a hír, hogy a férfi halálát vajhal okozhatta. Valójában találgatás folyik, a mostani helyzet szerint egészen más dolog történhetett. A tragédiát az okozhatta, hogy a vajhalat sokszor összekeverik a kígyómakrélával, amely valóban okozhat mérgezést.
A kígyómakréla valóban mérgező: viaszésztert tartalmaz. Az első tünetek, azaz a hasi görcsök, illetve a hányás és hasmenés 2 és fél órával a fogyasztás után jelentkezik, és 1-2 napig észlelhető. Mivel a hal nagy mennyiségű megemészthetetlen észtert tartalmaz, a legtöbb ajánlás szerint 170-200 grammnál többet nem szabad elfogyasztani belőle.
A kígyómakréla fogyasztásának egy másik, ritkább hatása a makrélamérgezés. Tünetei igen változatosak, és 10-30 perccel a fogyasztás után jelentkeznek. A mérgezés fejfájást, hányingert, izzadást, szédülést, illetve száj- és torokégést vált ki. Szélsőségesebb esetekben viszont homályos látást, légzési nehézséget, nyelvduzzanatot vagy éppen halált is okozhat.
A fentiek fényében valószínű, hogy a Thaiföldön meghalt magyar férfi vajhal elnevezés alatt kígyómakrélát fogyasztott, a korlátlan fogyasztás miatt pedig vélhetően az ajánlott mennyiségnél többet evett a halból. Biztos választ azonban csak a boncolás ad majd.