Létrehozva: 2016.08.27.

Tudod, mi lett a Vidámparkból?

Az óriáskereket ócskavasnak adták el. De mi lesz a hullámvasúttal? Hová lett a szellemvasút? Megvan-e még az elvarázsolt kastély hordója? Mindent kiderítettünk!

Nemrég felröppent a hír, hogy pár év múlva elköltözik a Fővárosi Nagycirkuszvárosligeti nagyberuházások miatt. Az még nem derült ki, mi lesz a helyén – a hírek szerint az a terület is a Fővárosi  Állat- és Növénykerté lesz. Csakúgy, mint a  legendás Vidámparké. Miután nemrég bezárt, egész területét elnyelte az állatkert.

De mi lett a régi játékokkal a Vidámparkban?

Ami biztos: csak három "klasszikus" játék marad meg, mert csak ezek állnak műemléki védettség alatt – a többit már elbontották!

Íme a lista!

1. A hullámvasút: biztosan megmarad

A Hullámvasút mai formájában 1922-től működött a 2015-ös szezon végéig (persze minden télen bezárták). A híres-nevezetes zörgő faszerkezeten a fél ország ült már - de idén, és még legalább két  szezonon keresztül biztosan nem sikít rajta senki. A hullámvasút szomszédságában ugyanis az Állatkert építi a hatalmas Pannon Parkot óriási üvegkupolával, ezért az egész környéke most építési terület. Így ma a hullámvasutat nem lehet megközelíteni.

A tervek szerint a Pannon Parkot két fázisban, 2018-ban és 2019-ben adják át - várhatóan 2019-ben lesz újra a nagyközönségé a hullámvasút is, amely egyébként használható állapotban van.

A hullámvasút ma is működőképes: éppen két hete indítottuk el egy kis időre egy filmforgatás miatt

- mondta el a %RIPOST%-nak Hanga Zoltán, az állatkert sajtószóvivője.

2. A régi körhinta: ma is működik

A Körhinta a legrégebbi a régi vidámparki műemlékek közül: 1906 óta működik, és az egyetlen régi játék, amelyre ma is fel lehet ülni. Több mint száz éve lovacskáznak rajta a gyerekek – vagy néha a politikusok...

A körhinta falovacskáit és a többi figurát 1906 és 1997 között tizenhétszer festették újra, majd ismét teljesen fel kellett újítani. Körülötte egy másik állatkerti beruházás, a Mese Park épül.

3. A Mesecsónak: 2019-ben nyithat ki újra

A Mesecsónakban is rengeteg kicsi gyerek félt – vagy éppen unatkozott – már az elmúlt 60-70 évben (a pontos építési ideje nem ismert). Tavaly november óta áll, és legalább három szezont biztosan kihagy: hasonlóan a fölötte lévő hullámvasúthoz, 2019-ben nyithat meg, a Pannon Park átadása idején.

A többi híres játékot elbontották. Megmutatjuk, mi lett velük – lapozz!


A  két évszázados múlttal büszkélkedő Vidámpark 2013. augusztus 30-án zárt be végleg, a területét az Állatkert vette át.

Az Állatkert csupán hat muzeális játékot, és jelentős pénzügyi veszteséget örökölt a régi Vidámparktól.  Annak helyén még két szezonon keresztül, 2014-ben és 2015-ben működött a  Holnemvolt park – ezt az Állatkert üzemeltette, külön jeggyel lehetett bejutni, és ideiglenesen a megmaradt régi játékokat is működtették. Ezek számára aztán 2015. novemberében jött el a vég: az október 31-i szezonzáró "szellemparti" után a Holnemvolt park is megszűnt. Az egész helyszín egy építési (vagy még inkább: bontási) területté változott, és a szellemvasút rémei helyett ma már csak a Vidámpark emlékei kísértenek ott...

A régi játékokat sorra lebontották

Sokunk bánatára még korábban, az Állatkert időszaka előtt megsemmisült a panorámakerék, oly sok szerelmes randevú és oly sok családi hétvége fénypontja... A kerék szovjet gyártmány volt, és a hozzá hasonló, vele egykorú testvérei még igen jól bírják a kiképzést a világ keleti felén. A "magyar" óriáskerék történetének igen dicstelen a vége: szétbontották, és eladták ócskavasnak...

De nincs már meg az Elvarázsolt kastély sem: a vendégek helyett a munkagépek sikítottak a területén, és ma már nyoma sem maradt.

Nincs meg már sajnos a trükkös hordó sem, ahol szinte mindannyian szédelegtünk és estünk-keltünk gyerekkorunkban, de sokan még felnőttként is...

Eltűnt a föld színéről a Szellemvasút is, amelyen több generáció is sikoltozott gyerekkorában, hasonlóan a kupolás dodzsemhez, ahol százezrek szerezték meg első vezetési élményüket – másokat kergetve a dübörgő zajban. De megsemmisült a  Barlangvasút is. Egy ideig arról volt szó, hogy megtartják, de aztán idén tavasszal mégis elbontották...

Hol volt, hol nem volt a Kis Vidámpark is

A szintén elenyészett Kis Vidámpark is megér egy külön misét: az utcafrontról, külön nyílt a Körhinta és a Cirkusz között a legkisebb gyerekek számára létesített, elkülönített Kis Vidámpark. Az 1950-es évek elején hozták létre, fénykora az 1970-es, 80-as években volt. A 90-es években egy UV-villamos motorkocsit állítottak a kerítés mellé. Később az összes mutatványt lebontották, a parkot megszüntették, és területét az Állatkerthez csatolták. A helyén nyílt a pónipark.

A megmaradt játékokat előveszik egyszer

A lebontott ősrégi játékok sok elemét – sőt, a régi "Vidámpark" feliratot is – megőrizte az állatkert.

Sok használható, emlékezetes régi darab még megvan: gondosan ládákba csomagolva, lezsírozva őrizzük őket

– mondta Hanga Zoltán, az állatkert szóvivője a %RIPOST%-nak, hozzátéve: amikor átadják a Pannon Parkot, keresnek helyet rá, hogy ezeket is megmutassák a nagyközönségnek egy kiállítás vagy valami hasonló formájában. Úgyhogy aki nosztalgiázni akar, három év múlva megnézheti, hogy mi maradt meg tárgyi valójában is gyerekkora emlékezetes játékai közül...

Ez is érdekelhet

origo.hu

Most jött a hír: Putyinnak lett igaza

origo.hu

Remegve menekült a kérdések elől Magyar Péter - videó

borsonline.hu

Next Top Model Hungary: Bikinis fotóval jelentette be, babát vár

vg.hu

Új korszak kezdődik: péntektől mindenki tudni fogja, megéri-e átjárni tankolni a szomszédos országokba

life.hu

Megműtötték Csonka Andrást: hetekig kímélnie kell magát

mandiner.hu

Erre senki sem számított: megkezdte az orosz hadsereg a teljes kivonulást

origo.hu

Így búcsúznak a sztárok Azahriah menedzserétől

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. március 20.: a Bika bízzon magában, a Bak nézzen az álarc mögé

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Váratlan fordulat Dárdaiéknál, óriási bejelentést tett a Hertha

ripost.hu

„A színfalak mögött” - Ágyban heverészve kapták le Palvin Barbit

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-