Létrehozva: 2016.03.01.

A nagyböjt felénél tartunk... Ezért érdemes még elkezdened!

Még 20 nap van hátra a 40 napos nagyböjtbõl. Minden szempontból jót teszel vele magadnak!

Szerző Sárosy Mariann

Idén február 10-re esett hamvazószerda, azaz a húsvét előtti 40 napos nagyböjt kezdete. Éppen ma tartunk a 20. napnál: már ne add fel!

A farsangi időszakot követő böjtöt nem csak vallási okokból szokták betartani: a tisztítókúrának is beillő hús- és alkoholmentes étkezés megerősíti az immunrendszerünket és persze segít felkészülni a bikiniszezonra.

A katolikus egyház által előírt szabályok sokkal kevésbé szigorúak, mint a hagyomány szerintiek. Hivatalosan csak hamvazószerdán és a nagyböjt péntekjein kell tartózkodni a hústól és a jóllakástól, de a hagyomány szerint ilyenkor egészen húsvétig nem eszünk húst, nem iszunk alkoholt és sokkal kevesebbet eszünk, mint rendesen, ugyanis naponta csak egyszer lenne szabad jóllakni.

Ezt persze ma a kísértések miatt nehezebb betartani, mint régen: pár száz évvel ezelőtt ilyenkorra már kiürültek a kamrák, tehát lehetőségük sem volt az embereknek a nagyobb kilengésekre, ma viszont disznóvágásokat és borfesztiválokat is rendeznek húsvét előtt.

A böjt története

Jézus 40 napot böjtölt a pusztában, mielőtt hirdetni kezdte volna a tanait. A böjt a bűnbánat időszaka: elsősorban a lelki, nem pedig a testi megtisztulás a célja. A keresztény kultúrában 1700 évvel ezelőtt terjedt el, bár nagyon sokáig hasonlított a ramadanra: a hívek egy nap csak egyszer ehettek, napnyugta után és nemcsak a hús, de a tejtermékek is tiltott ételnek számítottak.

Akiben nem volt akkora elszántság, hogy végigböjtölje a 40 napot, azoknak is érdemes még beszállni: ha csak a húsvét előtti nagyhéten tartóztatod meg magad, azzal is sokat teszel az egészségedért!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-