Orbán Viktor: Árulás és újratervezés - a miniszterelnök összegezte véleményét a világpolitikáról

POLITIK
Létrehozva: 2024.06.26.

5G és IoT: ezért jó, ha a gépek és szenzorok is villámgyorsan beszélgetnek (x)

Újabb és újabb fogalmakat dob elénk a modern élet: a távközlésben manapság mindenki az 5G-ről és az IoT-ről beszél. De míg az elsőről is legfeljebb annyit tudunk, hogy ez egy "még gyorsabb mobilhálózat", a másodikat sokan nem is ismerik - pedig használjuk már mindannyian.

Cikkünkben elmagyarázzuk, mire is jó az 5G és pontosan mit is jelent az IoT, azaz a "dolgok internete".

Aki az elmúlt években okostelefont használt, minden bizonnyal 4G hálózatra kapcsolódott, amely első látásra már kifejezetten gyors adatátvitelre volt képes. Pillanatok alatt nyíltak meg weboldalak és online alkalmazások, elfogadható minőségben videóchatelhettünk a világ túlfelén élőkkel, és akár filmet, zenét is streamelhettünk közvetlenül az internetről. Adja magát a kérdés, minek kell akkor ennél jobb és gyorsabb, miért született meg az 5G? Nos, a jelenlegi legerősebb hálózati generáció megjelenése több szempontból is fontos volt, meséljük a legelőnyösebbeket:

  • Tovább növekszik az elérhető le- és feltöltési sebesség
  • Az adatkapcsolat késleltetése szinte észrevehetetlenné válik
  • A technológia sokkal terhelhetőbb, több kapcsolatot képes kezelni egyszerre
  • Zavartalan gépi kommunikációt biztosít

Nézzük ezeket részletesebben, hogy megértsük, milyen fontos is az 5G hálózat elterjedése!

Sebesség mindenek felett

Ugyan a 4G-vel elérhető le- és feltöltési sebesség is kifejezetten jónak számít, a technológia indulása óta megjelent egy sor olyan tartalomtípus, amelyhez már ez is kevés lehet. A full HD-nál is nagyobb felbontású videók streamelése, esetleg a sokszereplős videókonferenciák kezelése már olyan adatmennyiséget jelent, amelynek gyors átviteléhez az 5G szolgáltat biztos alapokat.

Észrevehetetlen késleltetés

Egy adatkapcsolatnál nem csak az számít, milyen gyorsan küldünk vagy fogadunk adatokat, hanem az is, hogy maga a kapcsolat milyen gyorsan épül fel, mennyire hamar reagál a "túloldal". Ha például 5G-n keresztül vezérlünk egy online játékot, az utasításunk kiadása után nem kell várnunk arra, hogy a karakterünk megmoccanjon, de a videós beszélgetésben sem lesznek kínos szünetek, míg a mondanivalónk odaér a fogadó oldalra. De az 5G-t manapság már olyan ipari célokra is használhatjuk, mint távoli eszközök valós idejű vezérlése, vagy akár gép és gép közötti folyamatos kommunikáció.

IoT, avagy a dolgok internete

Az Internet of Things, avagy dolgok internete kifejezés egyre elterjedtebb, hiszen évről évre több olyan eszköz kapcsolódik a hálózatra, amely valamilyen szinten automatikusan fogad és küld adatokat. Mik is ezek? Az okos városokban már kamerák és egyéb szenzorok figyelik a forgalmat, hogy dinamikusan állítsák be a jelzőlámpákat. Az okosotthonokban intelligens termosztátok szabályozzák a mindenkor ideális hőmérsékletet, biztonsági kamerák vigyáznak az értékeinkre, okos kapucsengők továbbítják az ajtó előtt álló futár beszédét a mobilunkra. De ilyen technológiát használnak az egyre több vezetési funkciót átvevő, manapság már szinte teljesen önvezető járművek is, amelyek a forgalom és a környezet összes információját több tucatnyi szenzorral pásztázzák és elemzésre továbbküldik a felhőbe.

Mindenki egyszerre beszél

Láthatjuk, hogy a mobilhálózatokat egyre többen használják - nem csak mi emberek (bár mi magunk is egyre többet kommunikálunk hangban, képben és adatban), de a szenzorok, kamerák, kütyük és gépek is. Márpedig azt már biztosan tapasztalta mindenki, milyen az, ha egy zsúfolt rendezvényen egyszerre próbálunk internetezni a telefonnal: egy koncertről videót töltenénk fel Instagramra, videóchaten mutatnánk meg a történteket egy barátunknak, vagy egyszerűen csak próbálunk információt szerezni a fellépőről, de a kapcsolat akadozik, lassú vagy akár ideiglenesen nem is elérhető, mert annyian használják ugyanazon adótorony körzetében.

Az 5G által használt rádiófrekvencia-sávok sokkal nagyobb teherbírással rendelkeznek, ezért a fenti példában is sokkal többen "elférnek" rajta anélkül, hogy egymás online élményét zavarnák. Emellett pedig ugyanígy jut hely az egyre és egyre több olyan IoT eszköznek is, amelyek számunkra láthatatlanul küldik és fogadják az adatokat minden pillanatban.

Kapcsolj ötösbe!

Az 5G hálózat Magyarországon is folyamatosan terjeszkedik, a szolgáltatói aloldalakon napi szinten lehet figyelemmel kísérni, hol érhető el már most is. A főváros mellett több vidéki városban és egyéb településen, a fontos közlekedési utak, turistalátványosságok, üdülőövezetek környékén már gond nélkül csatlakoznak a kompatibilis készülékeink.

Épp az 5G nagy rugalmassága és sávszélessége miatt egyre többeknek ajánlott az otthoni internet-kapcsolatot is 5G-alapúra váltani. Ezzel nem csak a kábelek egy részétől szabadulunk meg, de mobilisabbá válik az is, hogy akár a teljes otthoni hálózatunkat ideiglenesen elköltöztessük, például akkor, ha néhány hétre nyaralni megyünk.

Emellett már a modern mobilok is biztonsággal kezelik az 5G-t, valamint sokféle olyan okoseszköz érhető el, amely szintén kapcsolódik a legmodernebb hálózatra. Ezáltal pedig kialakíthatunk egy olyan környezetet, ahol a telefonunktól a számítógépeinken át a lakást őrző és vezérlő kütyükig minden a lehető leggyorsabban kommunikál - velünk és egymással egyaránt.

(x)

origo.hu

Gyomorforgató jelenetek: így ünnepelték a románok a magyar válogatott kiesését - fotók

ripost.hu

Leszakadt a világ egyik legnagyobb repterének teteje, rengeteg a sérült

borsonline.hu

Júliusi horoszkóp: Jólét és kihívások várnak ezekre a csillagjegyekre

magyarnemzet.hu

Fordulópont az orosz–ukrán háborúban? Kitűzték az ukrán zászlót Oroszország területén + videó

ripost.hu

Tépkedd le a paradicsom levelét, eszméletlen, ami történni fog

mandiner.hu

Már megint beégettük Magyarországot a nagyvilág előtt - de szükség volt erre, ráadásul az EB-n?

ripost.hu

Most jött a hír: Tragédiával végződött a baleset Zalacsánynál, teljes az útlezárás

mindmegette.hu

Mi legyen az ebéd hétvégén? 11 isteni fogás, ha maximum fél órát állnál a tűzhely mellett!

ripost.hu

Most érkezett: Mentőhelikoptert kellett riasztani, durva baleset történt Tata és Környe között

ripost.hu

Csődbe ment az utazási iroda, óriási a botrány, rengeteg a magyar károsult

ripost.hu

Hegyes Berci és szerelme szakított? Megkerestük a párost

ripost.hu

Kirobbant az Európa-bajnokság legnagyobb botránya

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

PR

Itt a nyári szünet, sok család választja a táborokat a gyermekeknek (x)

PR

Hol dolgozhatunk bérszámfejtőként? (x)

PR

A használtautó adás-vétel még sosem volt ilyen kényelmes és biztonságos

PR

Hogy is állunk a törékenységgel? Ma már az üveg a legextrémebb helyzetekben is megállja a helyét

PR

Álmodozók és befektetők paradicsoma: Eladó a történelmi Barkóczy-kastély (x)

PR

Így érhetsz el luxus összhatást lakásodban minimális költséggel (x)

PR

Te melyik ‘beach girl’ típus vagy?

PR

ÍME A KÖZELGŐ MAGYAR–NÉMET MECCS LEGNÉPSZERŰBB TIPPJE