Létrehozva: 2024.01.31.

6 tipp, ami segít, hogy ne felejtsük el az éves rutinvizsgálatokat (x)

Így nem fogjuk elfelejteni.

Valószínűleg mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy mennyire fontos az egészségünk. Ennek ellenére nagyon sokan vannak, akik időnként kihagyják az éves szűrővizsgálatokat, esetleg azokon soha nem jelennek meg. Van, aki fél attól, hogy rossz híreket kap, más bízik a saját sebezhetetlenségében, de olyan is akad, aki egyszerűen megfeledkezik arról, hogy ismét eljött az ideje a következő szűrésnek. Ezek jelentősége azonban tagadhatatlan, így az alábbiakban ahhoz szeretnénk egy kis segítséget nyújtani, hogy feledékenységből senkinek ne maradjanak ki a rutinvizsgálatok.

Így nem megy ki a fejünkből a rutinvizsgálat

Miért fontosak a rendszeres szűrővizsgálatok?

A legtöbb komolyabb betegség olyan enyhe tünetekkel kezdődik, melyeknek általában nem tulajdonítunk nagy jelentőséget. Erre figyelemmel könnyen lehet, hogy akkor szerzünk tudomást róla, amikor a gyógyulás sokkal nehézkesebb – súlyos esetben pedig talán nem is lehetséges. A szűrővizsgálatok elsődleges célja tehát az, hogy a betegségeket korai stádiumban elcsípjék, időben diagnosztizálják, így biztosítsák számunkra a legjobb esélyt a gyógyulásra. Sőt, a rutinvizsgálatok arra is lehetőséget teremtenek, hogy még a betegség kialakulása előtt figyelmeztessenek minket bizonyos kockázati tényezők fennállására. 

Ha a vizsgálat nem tár fel semmilyen problémát, azzal kapunk egy olyan biztonságérzetet, mellyel nyugodtabban élhetjük a mindennapjainkat. Ha viszont felmerül valamilyen betegség gyanúja, a szűrővizsgálatok segítségével a kezelést időben elkezdhetjük. A rendszeres orvosi vizsgálatoknak van ezen kívül egy gyakorlati haszna is: ha időben tudomást szerzünk a betegségünkről, azzal a későbbi egészségügyi költségek mértéke is csökkenthető.

Mik a legfontosabb vizsgálatok?

A családban előforduló betegségektől, a ránk jellemző hajlamosító tényezőktől függően egyéb vizsgálatokra is szükség lehet, az alábbiakat azonban kivétel nélkül mindenkinek érdemes elvégeztetnie.

Laborvizsgálat

A teljes vérkép és vizeletvizsgálat segítségével számos betegség kezdeti jelei kimutathatók. Genetikai vizsgálatok segítségével felismerhető az örökölt betegségekre való hajlam, laborvizsgálattal mérhető a hormonszintünk, felderíthetők a vérképző rendszer betegségei, a különböző gyulladások, de akár bizonyos tumormarkerek is kimutathatóak.

Nőgyógyászati/urológiai vizsgálatok

Minden nőnek évente egyszer célszerű részt vennie egy méhnyakrák-szűrésen, legalább kétévente pedig mammográfiai vizsgálaton. A férfiaknak 40 éves kor felett szintén évente javasolt megjelenni az urológiai szakrendelésen prosztatavizsgálat céljából. Ezek olyan kellemetlen, de fájdalommentes vizsgálatok, melyek valóban életet menthetnek. 

Anyajegyszűrés

Erről a vizsgálatról sokan megfeledkeznek annak ellenére, hogy a bőr daganatos megbetegedései egyre gyakoribbak. A bőrgyógyász néhány perc alatt elvégzi a szűrést, ami után egy évig nyugodtak lehetünk – a fényvédelemről azonban ez után is gondoskodni kell. 

Fogászati vizsgálat 

Szintén legalább évente – de még jobb, ha félévente – érdemes felkeresni a fogorvost, hiszen az időben felismert fogászati problémák kezelése gyorsabb és fájdalommentesebb lehet.

Tüdőszűrés

25 éves kor felett javasolt évente megjelenni a tüdőszűrésen, különösen a dohányosok vagy azok számára, akiknek családjában előfordultak légzőszervi megbetegedések. 

De hogy jegyezzük meg ezt a sok időpontot?

Egy év hosszú idő, érthető tehát, ha nem tudunk minden vizsgálatot pontosan fejben tartani. A kérdés jelentőségére tekintettel mégis érdemes egy kis erőfeszítést tenni, mutatjuk, hogyan.

1. Legyen egy éves naptárunk

A legtöbben használunk valamilyen határidőnaplót, legyen az a régimódi notesz, vagy mobilunk egyik applikációja. Ez nagyon hasznos, amikor a következő hét eseményeit próbáljuk összeszervezni, érdemes azonban készíteni egy éves naptárat is, ami könnyen átlátható. Januárban nézzük át az előző éves naptárat, és az orvosi vizsgálatok időpontját jelöljük meg a következő éviben. Így amikor ránézünk, azonnal tudjuk, hogy körülbelül hány hónap múlva számíthatunk a következő ellenőrzésre.

2. Telefonos applikációk

Legtöbbünknél a papír alapú naptárakat lassan teljesen kiszorítja a modern technológia, ez azonban nem jelenthet akadályt. Keressünk egy olyan alkalmazást, amiben rögzíthetjük az elvégzett vizsgálat megtörténtét, majd kérhetünk egy értesítőt a következő év ugyanezen napján – esetleg néhány héttel előtte, hogy még időben lefoglalhassuk az időpontot.

3. Kapcsoljuk össze a vizsgálatot valamilyen emlékezetes eseménnyel

Az egymást követő hétköznapok eseményeire utólag nehéz visszaemlékezni, minden évben vannak azonban olyan fontos napok, amiket észben tartunk. Kössük egy ilyenhez az adott vizsgálatot: könnyebb lesz megjegyezni, hogy a szülinapunkra készülve jártunk legutóbb nőgyógyásznál, hogy a nyári szünet kezdetén voltunk laborvizsgálaton, esetleg hogy a névnapunkon látogattuk meg legutóbb a fogorvost. 

4. Ne egyedül menjünk

Ha egy barátunkat, párunkat vagy szülőnket meggyőzzük arról, hogy egy napra kérjünk időpontot a laborvizsgálatra, kétszer annyi esélyünk van arra, hogy következő évben valamelyikünknek eszébe fog jutni a legutóbbi alkalom. Akár össze is köthetjük a vérvétel kellemetlent pillanatait valamilyen szórakoztató programmal, így még inkább maradandó lesz az esemény.

5. Kombináljuk a vizsgálatokat

Ha biztosra akarunk menni, akkor minden éves vizsgálatot időzítsünk ugyanarra a hétre. Így csak arra kell emlékeznünk, hogy mindig március első napjaiban jön el az orvosi látogatások ideje, így kicsi az esély arra hogy megfeledkezünk róluk.

6. Néha lépjünk be az online felületre

Az EESZT felületére bármikor beléphetünk. Ha bizonytalanok vagyunk valamelyik időpontban, csak nézzük vissza a korábbi leleteket, hiszen ide felkerülnek a magánellátás keretében született eredmények is. 

Vigyázzunk magunkra

Az orvosi vizsgálatok rendkívül fontosak, a mi felelősségünk azonban nem merül ki abban, hogy ezeken megjelenünk. Ha ez lehetséges, végezzünk otthon rendszeresen önvizsgálatot, és próbáljunk meg egy alapjaiban egészséges életet élni. Így jó esélyünk lesz arra, hogy a szűrővizsgálatokon évről évre csak jó híreket kapjunk. 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt van Oroszország válasza a hadüzenetre

origo.hu

Bemutatjuk Magyar Péter legnevetségesebb talpnyalóját, Puzsér Róbertet

borsonline.hu

Elképesztő örömhírre érkezett haza Tilla: babákkal bővül a család

vg.hu

Különös dolog vette kezdetét az egyik legnagyobb magyarországi boltban: visszafizetik a vásárlás egy részét a kasszáknál

ripost.hu

Lehetetlen teszt, ha megfejted az emberek 1 százalékába tartozol

hirtv.hu

Varga Mihály: a nyugdíjasok továbbra is számíthatnak Magyarország kormányára + videó

origo.hu

Hihetetlen dolog derült ki Marics Peti randizási szokásairól

lakaskultura.hu

Modern városi milliő a 13. kerületben: skandináv stílus, retróval fűszerezve

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

PR

Lesz egynapos autópálya matrica? (x)

PR

Ez lehet a vége, ha nem tároljuk megfelelően a kerti szerszámokat

PR

A konditerem akár kifutóvá is válhat… (x)

PR

Megjött a nagy hír: Melanie C, a Spice Girls sztárja a szegedi Deja Vu Fesztiválon ad koncertet (x)

PR

Tornacipő tavaszra – milyen színek lesznek a legdivatosabbak? Milyen márkákat érdemes ismerni? (x)

PR

Női energiák mozgatják az idei Gourmet fesztivált