Létrehozva: 2023.07.20.
Módosítva: 2023.07.21.

Így tudsz védekezni a kártékony sms-ek ellen

Sokan esnek áldozatául az elmúlt időben egyre növekvő számban előforduló kibercsalási módszernek, amelynek lényege, hogy SMS üzenetben kiküldött URL linkek segítségével igyekeznek hozzáférni a felhasználók személyes adataihoz. A megtévesztés akkor jár sikerrel, ha a jóhiszemű felhasználó a linken keresztül feltelepít egy ártalmas mobilalkalmazást, amin keresztül a csalók könnyedén hozzáférhetnek az eszközön tárolt adatokhoz.

„Megérkezett a csomagod, itt és itt nyomon követheted” – valószínűleg te is találkoztál már ehhez hasonló sms-sel, amelynek a hivatkozása hasonlított valamelyik ismert logisztikai vagy csomagküldő cég megjelenéséhez. Amennyire ártalmatlannak tűnhetnek ezek az üzenetek első pillantásra, annyi bosszúságot okozhatnak: bizonyos esetekben ugyanis már a link megnyitása megfertőzi a telefont, de előfordulhat az is, hogy a vírus, a weboldal megnyitásával párhuzamosan, a telefon böngészőjén keresztül telepíti fel a kártékony kódot a készülékre. Érdemes tehát azonnal, kattintás nélkül a törlésre nyomni. 

Closeup view of woman holding modern smartphone in hands.Girl typing on empty mobile screen. Horizontal, blurred background, bokeh effects.
Fotó: Pinkypills

Mivel az utóbbi időben sokan estek áldozatául olyan kibercsalási módszernek, amelynek lényege, hogy sms-üzenetben kiküldött linkek segítségével igyekeznek hozzáférni a felhasználók személyes adataihoz, a Magyar Nemzeti Bank ajánlásokat dolgozott ki, hogyan védekezhetünk ez ellen.

Az iOS telefonok védelme

Az iOS 16 operációs rendszerben megtalálható Üzenetek, vagy iMessage alkalmazás rendelkezik saját szűrővel, így a kéretlen üzenetek és a spam hívások egyszerűen letilthatók az iPhone-okon. Az iPhone-okra tehát nem kell telepíteni semmilyen programot, a felhasználók a kártékony sms-ek ellen az iOS 16 használata esetén minden gond nélkül, rendkívül könnyedén védekezhetnek.

Az iMessage alkalmazásban emellett konkrét személyt és telefonszámot is tiltólistára lehet helyezni. Ebben az esetben az adott személy a tiltás feloldásáig nem kezdeményezhet sem üzenetküldést, sem hívást. A letiltott kontaktok megtekinthetők a Beállítások/ Üzenetek alkalmazás „Letiltott kontaktok” menüpontjában. A tiltás alá került személyek, telefonszámok listáját természetesen bármikor módosíthatjuk.

Androidos telefonok védelme

A kártékony sms-ek szűrése az Android rendszereken is hasonlóan egyszerű: a hivatalos Messages applikáció is lehetőséget biztosít kontaktok letiltására. Az adott személy letiltása a tőle kapott üzenetet megnyitva, a Beállítások/ Részletek/ Letiltás és spam bejelentése menüpontban történhet, ezt követően az adott kontakttól vagy telefonszámról a felhasználó nem tud hívást és üzenetet fogadni, de persze küldeni sem. Külön alkalmazás letöltésére tehát ebben az esetben sincs szükség, a csalók ellen az Android hivatalos üzenetküldő alkalmazása is felveszi a harcot.

Ismeretlen küldőtől érkező üzenet

Mind az iOS, mind az Android említett üzenetküldője ki tudja szűrni a gyanús üzeneteket. Az iMessage alkalmazás „Üzenetszűrés” funkciója aktiválás esetén az alapértelmezett állapotban ömlesztett lista helyett különválasztja a teljesen ismeretlen forrásból érkező, valamint a meglévő kontaktoktól beérkezett üzeneteket, illetve értesítést sem küld a beérkezésük esetén, amely egy rendkívül hasznos opció az említett megtévesztések elkerülése érdekében. Aktivált állapotban, az alkalmazás bal felső sarkában elhelyezkedő „Szűrő” gombbal a felhasználó igény esetén visszaállíthatja az üzenetek ömlesztett elrendezését. Az Android-os Messages alkalmazás automatikusan kiszűri a levélszemét-gyanús üzeneteket, a spameket. A funkció természetesen kikapcsolható, de érdemes megtartani aktív állapotban.

Persze a kártékony sms csak egy a számos lehetséges kibertámadás közül. A támadások megelőzése érdekében, az egyes csalási formátumokkal kapcsolatos részletesebb információkért érdemes ellátogatni a részben a Nemzeti Bank alapításával létrejött Kiberpajzs figyelemfelkeltő kampány dedikált weboldalára, amelynek fő célja a kibercsalások legjellemzőbb típusaival kapcsolatos tájékoztatás, valamint a pénzügyi tudatosság erősítése.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Félelmetes katonai szövetség jött létre a NATO ellen

ripost.hu

Leszámol a hangyákkal a lyukas alufóliabomba

mandiner.hu

A britek megígérték az ukránoknak, amitől az egész világ rettegett

metropol.hu

Kiakadtak a Herthánál, Dárdai keresztbe tett a klubnak

vg.hu

Ebben még Ausztriát is megelőztük – megnéztük az autót, amelyből csak két darab van Magyarországon

origo.hu

Madeleine McCann tragédiája: szomorú évfordulóhoz érkezett a világ leghíresebb gyerekeltűnési ügye

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. május 5.: a Rák meghatódik, a Skorpió nagy hatással van valakire

mandiner.hu

Fizetett propagandistákkal akarja lejáratni ellenfeleit Magyar Péter

ripost.hu

Vége: Elbúcsúzott Jákob Zoli, ennyi volt

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

ripost.hu

Még el sem kezdődött, máris megbukott a nézőknél a Való Világ

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

PR

A tökéletes eljegyzési gyűrű kiválasztásának tökéletes útmutatása a Glamira segítségével

PR

Innovációval a gyerekek életéért (x)

PR

Lakóautó bérlés: amiket érdemes tudni

PR

Lesz egynapos autópálya matrica? (x)

PR

Ez lehet a vége, ha nem tároljuk megfelelően a kerti szerszámokat

PR

A konditerem akár kifutóvá is válhat… (x)

PR

Megjött a nagy hír: Melanie C, a Spice Girls sztárja a szegedi Deja Vu Fesztiválon ad koncertet (x)

PR

Tornacipő tavaszra – milyen színek lesznek a legdivatosabbak? Milyen márkákat érdemes ismerni? (x)