1 éve

Kibertámadás: hozzáfértek a Pfizer-BioNtech vakcina adataihoz

Keresik a felelőst és azt, milyen információkhoz férhettek hozzá a kiberbűnözők.

Illetéktelenek fértek hozzá a Pfizer és a BioNtech vállalat által közösen kifejlesztett koronavírus-oltóanyaggal kapcsolatos adatokhoz egy, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) elleni kibertámadás során – közölte az amerikai gyógyszergyár és a német biotechnológiai cég.

A Pfizer és a BioNTech szerint a tesztalanyok személyes adatai nem szivárogtak ki, s az EMA biztosította őket, hogy a történtek nem lesznek kihatással az engedélyeztetési folyamat ütemtervére.

Fotó: Joel Saget / afp

Egyelőre nem világos, hogy miként zajlott le a kibertámadás, ki a felelős azért, és milyen egyéb információkhoz férhettek hozzá az elkövetők.

Az EMA a tervek szerint december 29-ig le akarja zárni az oltóanyag kiértékelését, bár közölte, hogy ez az időpont még változhat.

A Reuters hírügynökség arról számolt be, hogy a világjárvány alatt fokozódtak a kibertámadások az egészségügyi szervezetek ellen, és elsősorban Észak-Koreához, Iránhoz, Vietnamhoz, Kínához és Oroszországhoz köthető hackereket gyanúsítanak azzal, hogy információkhoz, illetve lehetséges gyógymódokhoz próbálnak hozzájutni ilyen módon.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!