Politika

Szerző Ripost

2 hónapja

Ide összpontosulnak az új orosz támadások.

Az ukránok állítják, 41 orosz támadást vertek vissza.

Az ukrán erők a jelentés szerint a nap folyamán 41 orosz támadást vertek vissza a felsorolt települések környékén. A vezérkar közölte, hogy hétfőn az orosz erők hét légi- és tíz rakétatámadást hajtottak végre, ezen felül több mint 15 alkalommal nyitottak tüzet rakéta-sorozatvetőkkel az ukrán katonák állásaira, és a települések polgári infrastruktúrájára.

A rakétacsapásokhoz továbbra is széles körben használnak Sz-300-as légvédelmi rakétákat

– írta a vezérkar.

A kijevi katonai vezetés arról számolt be, hogy a nap folyamán az ukrán légierő gépei kilenc csapást mértek az orosz hadsereg élőerő- és katonai felszereléseinek koncentrációs területeire, valamint egy csapást egy légvédelmi rakétarendszerére.

Az ukrán erők megsemmisítettek egy orosz Orlan-10 típusú drónt. Az ukrán rakéta- és tüzérségi egységek két orosz parancsnoki állást, és egy élőerő-összpontosulást találtak el.

Olekszij Prokugyin, a dél-ukrajnai Herszon megye kormányzója a telegramon arról adott hírt, hogy az orosz hadsereg légierővel és tüzérséggel támadta egész nap Beriszlav városát, aminek következtében az eddigi információk alapján három civil sérült meg. Hozzátette, hogy a sérültek közül ketten súlyos állapotban vannak.

Fehéroroszország azért döntött az orosz taktikai atomfegyverek befogadása mellett, mert az Egyesült Államok és szövetségesei évek óta nyomást gyakoroltak rá belpolitikai rendszerének és geopolitikai irányultságának megváltoztatása érdekében – közölte kedden a fehérorosz külügyminisztérium.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szombaton jelentette be, hogy megállapodott Fehéroroszországgal taktikai atomfegyverek telepítéséről a szomszédos országban.

A fehérorosz külügyminisztérium kedden közleményben indokolta meg együttműködését Oroszországgal, rámutatva, hogy Minszk a „Nyugattal szembeni védekezés” jegyében jár el.

Az elmúlt két és fél évben Fehéroroszország korábban nem látott politikai, gazdasági és információs nyomásnak volt kitéve az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és NATO-szövetségeseik, valamint az Európia Unió tagállamai részéről” – áll a közleményben.

Az ukrajnai konfliktus tavaly februári kiéleződése óta a donyecki régióban 4471 civil, köztük 134 gyerek vesztette életét, további 4253 – köztük 274 gyerek – pedig megsebesült – közölte hétfőn az ukrajnai háborús bűncselekményekkel kapcsolatos ellenőrző és koordináló közös központ donyecki képviselete.

A nevezett időszakban a tájékoztatás szerint több mint 16 400 lőfegyveres támadást regisztráltak, amelyek közül 16 100 esetben nehézfegyvereket vetettek be. Ukrán részről több mint 104 400 különböző kaliberű lövedéket lőttek ki, köztük 40 Tocska-U, 260 HIMARS-, 22 Szmercs-, 259 Uragan-rakétát, közel 13 500 darab 122 milliméteres sorozatvető-rakétát és több mint 24 500 NATO-szabványú 155 milliméteres kaliberű lövedéket. A támadások következtében több mint 10 200 lakóépület, 2500 polgári infrastrukturális létesítmény és több mint 1300 jármű sérült meg.

Az orosz ellenőrzés alá került területek több városából, köztük Donyeckből jelentettek a helyi hatóságok hétfőn ukrán tüzérségi támadást. Mariupolban hétfőn sikertelen kísérlet történt a város rendőrfőnöke, Mihail Moszkvin meggyilkolására. Moszkvin gépkocsiját felrobbantották. Az ügyben az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) vizsgálatot indított.

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a hétfői hadijelentést ismertetve az ukrán fegyveres erőknek az elmúlt egy nap folyamán elszenvedett emberveszteségét mintegy 535 főben nevezte meg. A tábornok szerint több mint négyszáz ukrán katona és „zsoldos” a Donyeck körzetében vívott harcokban esett el.

Konasenkov a megsemmisített ukrán katonai eszközök és objektumok között sorolt fel egyebek között egy Mi-8-as helikoptert, egy lengyel gyártmányú Krab önjáró löveget, harminc drónt – ezzel az orosz statisztika szerint a háború kezdete óta lelőtt ukrán drónok száma elérte a 3600-at – valamint egy hadianyag raktárat.

Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn Bátorságért kitüntetést adományozott a tízéves Fjodor Szimonenkónak, aki megmentette két kisiskolás lány életét, amikor március elején diverzánsok törtek be két határmenti községbe Brajnszk megyében. A fiú egy megtámadott gépkocsiból segítette kimenekülni a kislányokat, miután ő maga lőtt sebet kapott. Fjodor mellüregének bal oldaláról négyórás műtéttel távolították el a lövedéket.

Az orosz erők rakétacsapást mértek hétfőn a Donyeck megyei Szlovjanszk városára, az eddigi adatok szerint két helyi lakos vesztette életét és legalább 29-en sérültek meg – közölte Pavlo Kirilenko, a régió kormányzója a Telegramon.

„Egy újabb nap, amely az Oroszországi Föderáció terrorjával kezdődött. Az agresszor állam a mi Szlovjanszk városunkat lőtte. Vannak halottak, és különböző súlyosságú sebesültek. Minden szolgálat a helyszínen dolgozik, segítséget nyújtanak és takarítják a romokat” – írta Volodimir Zelenszkij a Telegramon kommentálva a történteket. Az államfő videofelvételt is közzétett a becsapódások helyszínéről, a képeken romokban álló épületek és kigyulladt autók láthatók.

Zelenszkij azt hangoztatta, hogy

Ukrajna nem bocsátja meg „az ellenségnek az emberek megfélemlítését, halálát és sérüléseiket, minden orosz terroristát legyőznek és felelősségre vonnak”.

Kirilenko közölte, hogy az orosz erők helyi idő szerint délelőtt 10 óra 30 perc körül találták el a városközpontot két Sz-300-as rakétával. A támadás következtében adminisztratív épületek és irodaházak rongálódtak meg, öt toronyházban és hét családi házban keletkezek károk. A kormányzó hozzáfűzte, hogy az orosz erők ugyancsak lőtték a Szlovjanszktól mintegy 30 kilométerre délre fekvő Druzskivka települést, ahol két Sz-300-as rakéta szinte teljesen romba döntötte a helyi árvaházat. Az előzetes információk szerint a Druzskivkát ért támadásban senki sem sérült meg.

Kirilenko korábban a Telegramon arról tájékoztatott, hogy

az orosz erők vasárnap is lőtték a régió több települését, Avgyijivkát, Krasznohorivkát és Kurahovét, aminek következtében egy civil vesztette életét és ketten sérültek meg.

Olekszandr Szirszkij, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka ismét látogatást tett a Donyeck megyei Bahmutnál. „A Bahmutért folyó csata legintenzívebb szakasza zajlik. A helyzet makacsul nehéz. Az ellenség jelentős veszteségeket szenved emberi erőforrások, fegyverek és katonai felszerelések terén, de továbbra is támadó hadműveleteket folytat. Védőink rendkívül nehéz körülmények között hősiesen visszatartják az ellenséges inváziót, és nem hagynak esélyt az oroszoknak terveik megvalósítására” – fogalmazott a Telegramon nyilvánosságra hozott közleményében.

Szirszkij szavai szerint

Bahmut védelme katonai szükségszerűségből fakad, és a város védelmi képességeinek, a felállított erődítményeknek, és a felszerelt lőfegyvereknek a hozzáértő használatán alapul.

Hangsúlyozta, hogy az ukrán katonai vezetés minden lehetséges forgatókönyvet mérlegel, és a jelenlegi helyzetnek megfelelően fog eljárni. A közlemény szerint a parancsnok felmérte a helyzetet közvetlenül azon a területen, ahol az ukrán erők harci feladatokat teljesítettek, és számos intézkedést hozott a harci tevékenység hatékony végrehajtását akadályozó problémás kérdések megoldására. A parancsnok műveleti döntéseket is hozott, amelyek célja az orosz csapatok elrettentésére és legyőzésére irányuló képességek további megerősítése.

Az ukrán vezérkar hétfői helyzetjelentésében arról számolt be, hogy Ukrajnában a támadás tavaly februári kezdete óta hozzávetőleg 171 160 orosz katona halt meg, közülük mintegy 610-en az elmúlt nap során.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Holttestet találtak Szegeden, három gyanúsítottat őrizetbe vettek

origo.hu

Súlyos döntést kell meghoznia Opitz Barbi édesapjának

life.hu

Hámozva veszi a banánt egy férfi, hogy pénzt spóroljon

magyarnemzet.hu

Hisztizik a román külügy Novák Katalin látogatása miatt

ripost.hu

Heti horoszkóp: a Nyilas és a Szűz kemény leckét kap, a Bak mindent boríthat

origo.hu

Botrányt okozott Selena Gomez Beyoncé párizsi koncertjén - videó

astronet.hu

Heti holdhoroszkóp 2023. május 29-június 4.: a Mérleg Hold békét, a Nyilas telihold lobbanékony hangulatot hoz

ripost.hu

Legalább 119 ufó zuhant le a Földre, júniusban nyilvánosságra hozzák a bizonyítékokat

ripost.hu

Ne dobd ki a használt teafiltert, nyáron életmentő lehet

ripost.hu

Lebuktatták a rajongók Nótár Mary-éket

ripost.hu

„Ennek semmi köze nincs a kapcsolatunkhoz” – Ebbe nagyon belenyúlt Király Viktor

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

Politika

Tovább zajlik a brüsszeli korrupciós botrány