KÜLFÖLD

Szétválasztott sziámi ikrek: karácsonyi üdvözlet a magyar orvosoknak

A magyar orvosok által bravúrosan szétválasztott sziámi ikrek januárban még összenőve játszottak a magyarországi karácsonyfájuk előtt, az idei karácsonyt azonban már két teljesen külön testben, családi körben töltik Bangladesben. Most összegezzük, mi minden történt az ikrekkel ez alatt a mozgalmas egy év alatt.
  • Szerző: Ripost

Január 5-e: Először láttak havat az összenőtt ikrek

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A gyermekek január ötödikén szüleikkel és testvérükkel Magyarországra érkeztek. Aznap láttak életükben először havat. Rabiának és Rukiának otthon sosem volt szüksége igazi télikabátra, nagyon sokat jártak mezítláb, és sapkájuk sem volt. A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány mindenre gondolt: varrattak nekik egy speciális sapkát, ami mindkettőjük fejét megfelelően fedte.

Fotó: pixabay.com

 

Január 25-e: Jól sikerült az első magyarországi műtét

A magyar orvosok január 25-én végezték el az első magyarországi műtétjüket. Ekkor ültették be a fejük bőre, lágyrészei és a koponyacsont közé a különleges implantátumokat, amelyeket heti 1-2 beavatkozás során fokozatosan tágítottak, hogy pótolni tudják majd a szétválasztás során keletkező szövethiányt.

 

Július 16-a: Az utolsó születésnap összenőve

Nyár közepéig összesen 44 beavatkozáson esett túl Rabia és Rukia Magyarországon. Az ikrek még összenőve ünnepelték harmadik születésnapjukat hazánkban, ahol több gyermekdalt is megtanultak, például a Boci, boci tarkát. Nem sokkal később Pataki és Csókay doktor kíséretében elhagyták Magyarországot, visszarepültek Bangladesbe.

 

Augusztus 1-2-a: 30 órán át tartott a szétválasztó műtét

A nagy operációt a dakkai központi katonai kórházban végezte a több mint 30 fős, magyar orvosokból és egészségügyi dolgozókból álló csapat. A rendkívül rizikós, 33 órás műtét sikerrel zárult. Rabia hamar elhagyhatta az intenzív osztályt, de a másik kislányra, Rukiára hosszabb rehabilitációs út vár. Ő sokáig altatásban volt, és egy eredményesen kezelt fertőzés után agyi bevérzés lépett fel nála.

Fotó: Cselekves.org

 

 

Augusztus 21. Rukia is kinyitotta a szemét

Rabia után ikertestvére, a hetekig altatásban tartott Rukia is önállóan kinyitotta a szemét.

 

Október 24. Búcsú az intenzív osztálytól

Testvére után Rukia is elhagyhatta a dakkai kórház intenzív osztályát és csatlakozhatott testvéréhez az intézményben.

Fotó: Cselekves.org

December 3-4-e: Koponyacsontpótlás és szövettágítás

Újabb helyreállító műtétek vártak a lányokra Bangladesben. Rukiának koponyacsontpótlása volt december 3-án. Rabia hajas fejbőre alá további speciális öntáguló szövettágítókat ültettek be december 4-én a magyar orvosok. Mindkét beavatkozás jól sikerült. Az ikrek és a szüleik egy lakosztályt kaptak a kórházban, ahol úgy élnek, mintha otthon lennének, ám állandó orvosi felügyelet segíti őket.

 

December 25-e: Karácsonyi köszöntés Bangladesből

A körülményekhez képest mindkét kislány jól van, és szépen gyógyul. A család rendkívül hálás a magyar orvoscsoport áldozatos és bravúros munkájáért, valamint a szeretetteljes gondoskodásért. Így Rabia és Rukia szülei karácsonykor külön köszöntötték a magyar szakembereket. A két kislányra várhatóan jövő év tavaszáig újabb beavatkozás vár majd.

Fotó: Cselekves.org

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?