NÍNÓ

Lebuktak az unokázós csalók, nem tudták átverni az idős férfit

Az unokázós csalók egy időskorú férfitól próbáltak pénzt kicsalni, a sértett azonban rájött a csalásra, és értesítette a rendőröket, akik az egyik vádlottat a helyszínen elfogták.
  • Szerző: Ripost

A vádirat szerint egy 26 éves férfi 2019 decembere előtt megállapodott egy ismeretlenül maradt társával abban, hogy úgynevezett unokázós csalásokat követnek el. A megállapodásuk értelmében a vádlott ismeretlen társa egy Egyesült Királyságban bejegyzett telefonszámról felhívja a kiszemelt időskorú áldozatot, és valótlanul azt állítja, hogy a sértett hozzátartozója, balesetet okozott, és a rendőri intézkedés elkerülése érdekében pénzre van szüksége.

A 26 éves vádlott annak érdekében, hogy őt a pénzösszegek átvételével ne lehessen közvetlenül kapcsolatba hozni, az ügy másik vádlottját, egy 23 éves férfit bírt rá az bűncselekményekben való részvételre. A fiatal férfi feladata a csalási pénzek átvétele volt.

Fotó: Police

Az ismeretlen elkövető ezután 2019. december 12-én az angol hívószámról felhívta az ügy időskorú sértettjét a fenti történettel, és a sértett unokaöccsének kiadva magát, 2.000.000 forintot kért tőle. Végül 1.000.000 forint készpénz átadásában állapodtak meg, amelyért a 23 éves férfi ment a sértettel megbeszélt XVI. kerületi helyszínre.

A sértett már az első telefonhíváskor rájött a csalásra, azonban ezt igen rátermett módon nem fedte fel, eljátszotta a megtévesztett áldozatot annak érdekében, hogy az időközben általa értesített rendőrök a csalókat elfogják. A rendőrök a 23 éves férfit a pénz átadásakor tetten érték, majd később a 26 éves vádlott-társát is azonosították és elfogták.

A Budapesti XIV. és XVI. Kerületi Ügyészség a két vádlottal szemben bűnszövetségben elkövetett csalás bűntett kísérlete miatt nyújtott be vádiratot a Pesti Központi Kerületi Bíróságra, végrehajtandó börtönbüntetés, valamint pénzbüntetés kiszabását indítványozva.

Az unokázós csalók párbeszéde

Az unokázós csalók párbeszéde
Fotó: Magyarország Ügyészsége

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?