NÍNÓ

Megúszhatja a börtönt a szekszárdi gyerekgyilkos

Minden jel arra mutat, hogy nem, legalábbis nem teljesen beszámítható a 19 éves K. Dániel, aki brutális kegyetlenséggel végzett Szekszárdon a Séd patak töltésén az ötéves Leonettével. Mint letartóztatásakor kiderült, már korábban is gyámság alatt volt. Most az Igazságügyi és Elmegyógyító Intézetben (IMEI) tartják megfigyelés alatt.
  • Szerző: Ripost

Meglehetősen furcsán viselkedett keddi letartóztatásakor K. Dániel. A fiú grimaszolt, majd nyelvet öltött az újságírókra, úgy tűnt, mint aki nem nagyon tudja, hol van. Mint arról a %% már beszámolt, a fiút nemcsak a környezete nem tartotta „százasnak”, hanem részlegesen gyámság alá is helyezték, 24 órás felügyeletet igényelt. Így a szülők felelőssége is felmerül.

A %% megkereste azt az ügyvédet, akit a hatóságok kirendeltek K. Dániel mellé, de a védő elzárkózott a nyilatkozattól. Ezért jogi szakértőt kérdeztünk.

- Ha a fiú a gyilkosság elkövetésekor nem volt beszámítható, akkor az ellene emelt vádak alól felmenthetik, és elrendelik a kényszergyógykezelését

– mondta a %%-nak dr. Kamarás Péter ügyvéd.

- Ebben az esetben folyamatosan, félévente felülvizsgálják az egészségi állapotát, és akkor hagyhatja el a zárt intézményt, amikor meggyógyult. Figyelembe véve a cselekmény súlyosságát, amivel gyanúsítják őt, a beszámíthatóság kizárása esetén több év kényszergyógykezelés várhat rá. A nyomozóhatóságnak azt is részletesen fel kell tárnia, hogy a gyámság alatt álló gyanúsított 24 órás felügyeletet igényelt-e vagy sem. Ha igen, és ezt megszegték, akkor a szülőket is felelősségre lehet vonni.

Információink szerint az elsődleges vizsgálat ugyan azt mutatta, hogy a tettes nem állt drog befolyása alatt, de egyelőre ez sem bizonyított.

- Ha a korlátozott cselekvőképesség akadályozta abban, hogy felismerje tette súlyát, az enyhítő körülmény, de amennyiben kábítószer hatása alatt állt, úgy ez éppen hogy súlyosbító körülmény, hiszen az utóbbi a saját cselekedetének a következménye – fejtette ki az ügyvéd.

– Ezt is a szakembereknek kell majd megállapítaniuk.

A kislány hozzátartozói úgy vélik, annyira azért nem bolond a rokonuk, hogy ne tudta volna, mit csinál.

- Egyfolytában a kislányom mosolya van előttem, teljesen ki vagyunk készülve

– mondta a %%-nak Leonette édesanyja, Mária.

Még most is a bíróságon történtekről beszélgetünk a családdal. Azért mentünk el, hogy megakadályozzuk, hogy a rokonság kárt tegyen a gyilkosban. Viszont arra nem számítottunk, hogy amikor Danit rabláncon bevezetik, lesz mersze ránk nézni. Ránk és az újságírókra nyújtotta a nyelvét, és ettől kikeltünk magunkból! Láttuk rajta, hogy egy szemernyi megbánást sem tanúsít, és ez rettenetes volt.

Hallani sem akarnak arról, hogy a lányuk gyilkosát elmeállapota miatt akár fel is menthetik.

- Egy éve szabadult a börtönből, ahol a drog miatt két évet ült, akkor nem volt beszámíthatatlan?

– kérdezte elkeseredetten az édesanya.

– Csak most, amikor kioltotta az ártatlan kislányom életét? Én ezt nem hiszem el!

Az elmeorvosi megfigyelés és vizsgálat valószínűleg heteket, akár hónapokat is igénybe vehet, a szakértők csak ezután nyilatkoznak arról, milyen mértékben beszámítható a tettes.

Elcsalta az ötéves kislányt és végzett vele
Leonette holttestére az édesanyja talált rá múlt pénteken délután a Séd patakban. A kislány teste alulról le volt meztelenítve, a fejét szétverték egy kemény tárggyal. Néhány órán belül kiderült, hogy a családdal egy háztartásban élő 19 éves unokatestvére követte el a szörnyű gyilkosságot. Kamerafelvételek bizonyítják, hogy a lányt kézen fogva vitte fel a töltésre, majd egyedül tért vissza. Az elkövető részben beismerte tettét, a bíróság letartóztatta, és az IMEI-be küldte megfigyelésre.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?