KÜLFÖLD

Exkluzív beszámoló Vuhanból: Van remény a vírus legyőzésére

Vuhanból indult a koronavírus-járvány, jelenleg mégis a világ egyik legbiztonságosabb helye.
  • Szerző: angie

Keresztes Zoltán, az egyetlen magyar, aki jelenleg is a vuhani tartományban él, a 7-nek exkluzív beszámolót adott. Kiderült, a drasztikus szabályozásoknak köszönhetően két hónap alatt eltűnt a vírus Kína azon térségéből. Kinyitottak a szórakozóhelyek, a lakosság ismét közösségi életet él, tavaly tavasz óta jóformán szó sem esik a koronavírusról.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Vuhan koronavírus kína

Keresztes Zoltán kínai szerelme mellett maradt (Fotó: Keresztes Zoltán)

Hazánkban 2020 márciusban, épp egy éve jelentettek veszélyhelyzetet és alig pár nap alatt a WHO már világjárványról beszélt. A hírek szerint Kínából, pontosabban Vuhan tartományból indult el 2019 végén a koronavírus, melyről ma már bizonyított, hogy egy piacon, élelmiszerként árult, denevérek terjesztettek.

Az első megbetegedések után a legnagyobb problémát pedig az év eleji kínai holdújév okozta, aminek köszönhetően több százezren, de meglehet, hogy milliók indultak útnak külföldről meglátogatni a rokonaikat Kínában. A nagyvilágban élő kínaiak a számukra legfontosabb ünnepet követően visszatértek a már új otthonuknak számító különböző országokba. Utólag már világos, hogy ennek a vándorlásnak „köszönhető”, hogy a koronavírus rászabadult a világra.

Fotó: AFP

„Az első információt 2019. december 28-án kaptam egy kínai alkalmazáson, ami itt a helyi Facebooknak felel meg. Aztán a kormányzat is kijött a hírrel, de azt mondták, hogy nem veszélyes a vírus és kontroll alatt tartják… Végül nem így lett. Elkezdődött a kínai holdújév a legnagyobb népvándorlás Kínában, aminek következtében drasztikusan megnövekedtek az esetszámok, így a kormány teljes zárlatot rendelt el. Nagyon ijesztő volt, hiszen nem lehetett tudni, hogy menyire halálos ez a vírus. Nem hagyhattuk el a lakást 51 napig. Kínában lakóközösségekben élnek az emberek, amik zártak, őrzik őket így sehogy nem lehetett kimenni, de őszintén szólva senki sem akart kimerészkedni, mindenki félt. Viszonylag gyorsan bevezették a nagyon szigorú intézkedéseket és a totális zárlatot. A lakosság fegyelmezett volt és utólag nagyon úgy fest, hogy valóban a zárlat a vírus legnagyobb ellensége. Ezt bizonyítja az is, hogy 2020. április 8-óta szinte nincsenek koronás betegek a tartományban” – kezdte a zeneszerző, aki elárulta az idei kínai újévi ünnepet fokozottan felügyelte a kormány.

Vuhan koronavírus újév

A kínai holdújévet idén már vidáman ünnepelték (Fotó: Keresztes Zoltán)

„Megkérték a lakosságot, hogy ha lehet, ne hagyják el a tartományt, ne menjenek haza. A maszkhasználat jelenleg ismét kötelező, ha be akarsz lépni egy sétálóutcába. Több helyen ismét hőkamerákat állítottak fel, de mindezt csak a biztonság kedvvért. A színházakban is minden negyedik székre lehet csak leülni. Mivel ezek csak óvintézkedések, ki merem jelenteni, hogy jelenleg Vuhan a világ egyik legbiztonságosabb helye” – szögezte le Keresztes Zoltán.

Ha szeretnél több részletet megtudni, vagy érdekel, hogy továbbra is esznek-e denevért Kínában, vedd meg a 7 eheti lapszámát!

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?