KÜLFÖLD

„Végtelen pusztítást és fájdalmat láttunk” – megszólaltak a Bejrútból hazatért magyarok

Öt, lelkileg és fizikailag is megterhelő nap után hazaindult a libanoni főváros, Bejrút poklából két férfi, akik humanitárius segélyt vittek a porig rombolt városba.
  • Szerző: Ripost

Pavelcze László és Szilágyi Béla első útja Budapesten az oltóközpontba vezetett, hogy elvégezzék rajtuk a Covid-tesztet. Elmesélték, mit láttak az egykor pezsgő városban.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: MTI / EPA / Vael Hamzeh

„A környéken mindenhol mintha törmelékszőnyegen járnánk, üvegcserepek hevertek szerteszét, még az épületek gránitburkolatát is letépte a robbanás. Negyedmillió család vált egy szemvillanás alatt hajléktalanná, hivatalosan kétszáz eltűnt embert keresnek. Gyanítom, ez a szám nő majd. Láttam két elhunyt tűzoltó fotóját is, szerencsétlen embereknek csak a ruhája maradt ép, a testük a hőtől a negyedére zsugorodott„ -mesélte Pavelcze a Blikknek.

Pavelcze és Szilágyi a katasztrófa utáni harmadik napon érkezett, amerikai dollárt és egészségügyi felszerelést vittek magukkal, amit a rászoruló helyieknek szétosztottak, a sérültek sebeit ellátták, fertőtlenítették, újrakötözték.

„Sokan hálálkodtak, még a puszta jelenlétünket is megköszönték. Több mint hatvan nemzetközi bevetésem volt már, ötödször jártam Libanonban, de amit itt láttam, az túltett minden eddigi tapasztalatomon. Láttunk szenvedő gyerekeket, nőket és időseket. Szerencsére egyetlen túlélő sem aludt az utcán, a családok, barátok, ismeretlenek mindenkit befogadnak. Végtelen pusztítást és fájdalmat láttunk, ilyenkor pedig a családomra gondolok, és hálás vagyok a sorsnak, hogy Magyarországon élek” – fogalmaz Pavelcze.

A libanoni fővárosban a múzeumok is megrongálódtak, vannak olyan műkincsek, amik odavesztek a robbanás miatt. 601 történelmi épület rongálódott meg, 70-et az összedőlés fenyeget. A helyiek reggeltől estig a romeltakarításban segédkeznek, utána pedig tüntetésre mennek, ahol új kormány felállítását követelik.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?