KÜLFÖLD

Rettenetes a helyzet: nem győzik a holtak hamvasztását Szlovákiában

A krematóriumokban kritikus a helyzet, már nem tudják hol tárolni a halottakat Szlovákiában.
  • Szerző: Ripost

Szlovákiában a jelenleg működő hat krematóriumban a nap 24 órájában hamvasztanak, nem bírják a tempót, és felgyorsítani sem lehet a dolgot. Mindeközben egyre több a halott.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Nem győzik a holtak hamvasztását

Egyre több a halott Szlovákiában (Fotó: Pixabay)

„Átlagban 100 ember hal meg naponta, ilyen sok halottra és ilyen jelentős megterhelésre még soha nem volt példa” – jelentette ki tegnapi sajtótájékoztatóján Ladislav Stríž, a Szlovákiai Temetkezési Vállalatok és Krematóriumok Szövetségének (SAPaKS) elnöke. Véleménye szerint az emberek többsége hamvasztást akar, jelenleg viszont több hetet is kell várni, míg átadják a hozzátartozóknak az urnában a hamvakat.

Mivel a kemencék megállás nélkül mennek, sokkal gyorsabban elhasználódnak, hamarosan kénytelenek lesznek leállítani a hamvasztást a karbantartás miatt. Ez annyit fog jelenteni, hogy az elhunytak tárolására még több helyre lesz szükség. A temetkezési vállalatok és krematóriumok képviselői csütörtökön találkoztak a központi válságstábbal. Roman Mikulec belügyminiszter szerint mivel kezdenek felhalmozódni az elhunytak a krematóriumokban: több hűtőkamiont fognak rendelni.

Egy másik probléma, hogy egyre több olyan temetkezési vállalat van, ahol nem hajlandóak felöltöztetni a koronavírusban elhunyt személyeket, mert félnek a fertőzéstől. A temetkezési vállalatok gyakran kénytelenek a koronavírusban elhunyt személyek lakásába menni a halottakért, ott pedig nagy a fertőzés veszélye – írja az ujszo.com.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?