KÜLFÖLD

Kútba esett a nagy terv, de csak egyelőre

A rossz idő miatt mégsem indult el a milliárdos amerikai, Elon Musk által támogatott űrexpedíció.
  • Szerző: Ripost

Az űrutazást a trópusi vihar és a tornádóriadó miatt szombatra halasztották.

Az Egyesült Államok űrkutatási és űrhajózási hivatala (NASA) nem önerőből, hanem először a történelemben egy magánvállalkozással – a dél-afrikai születésű amerikai milliárdos üzletember, Elon Musk cégével – közösen indította volna asztronautáit az űrbe. A Musk tulajdonában lévő SpaceX Crew Dragon űrhajójának fedélzetén Robert Behnken és Douglas Hurley veterán űrhajósok várták az indulást. A helyszínen megjelent Donald Trump amerikai elnök és a first lady, Mike Pence alelnök és a felesége, valamint Elon Musk is.

A küldetést az Egyesült Államokban történelmi eseménynek minősítik, mivel utoljára kilenc évvel ezelőtt járt amerikai a világűrben.

Cape Canaveral, 2020. május 28.
A SpaceX amerikai ûrkutatási magánvállalat által közreadott, videofelvételrõl készült képen Douglas Hurley (elöl) és Robert Behnken amerikai ûrhajósok Crew Dragon személyszállító ûrhajóban ülnek a Cape Canaveral-i Kennedy Ûrközpont kilövõállásán 2020. május 27-én. Ezen a napon indultak volna útnak a Föld körül keringõ Nemzetközi Ûrállomásra, de 16 perccel az indulás elõtt trópusi vihar és tornádóriadó miatt május 30-ra halasztották az ûrutazást.
Fotó: MTI/AP/SpaceX

Az indítás elhalasztását sok izgalom előzte meg, hiszen Florida keleti partvidékén szerda reggeltől folyamatosan trópusi vihar pusztított, az országos meteorológiai szolgálat pedig kora délután tornádóriadót is kiadott.

Jim Bridenstine, a NASA vezetője a Twitteren, majd televíziós interjúkban az utolsó pillanatokig bizakodó volt, hogy a mostoha idő ellenére is fellőhetik az űrhajót.

Cape Canaveral, 2020. május 28.
A SpaceX amerikai ûrkutatási magánvállalat által közreadott, videofelvételrõl készült képen a vállalat Crew Dragon személyszállító ûrhajója és Falcon 9-es hordozórakétája a Cape Canaveral-i Kennedy Ûrközpont kilövõállásán 2020. május 27-én. Ezen a napon indult volna útnak Doug Hurley és Bob Behnken amerikai ûrhajós a Föld körül keringõ Nemzetközi Ûrállomásra, de 16 perccel az indulás elõtt trópusi vihar és tornádóriadó miatt május 30-ra halasztották az ûrutazást.

Fotó: MTI/AP/SpaceX

„Az amerikai űrkutatás új hajnala virradt ránk” – fogalmazott a Fox televíziónak adott interjújában, kiemelve annak a jelentőségét, hogy ez lesz az első, magánvállalkozással közösen indított misszió, s az űrhajó fedélzetén végzendő kutatásokkal komolyan hozzájárulhatnak több tudományág, köztük az orvostudomány fejlődéséhez.

„Az űrhajózás kereskedelmivé tétele a várakozásainkat is felülmúló pozitív eredményeket hozott” – hangoztatta a NASA vezetője.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?