KÜLFÖLD

Korai még a nyitás! Merkel nem vállalja a felelősséget a harmadik hullámért

Több ország példája is azt mutatja, hogy a szigorítások elhamarkodott feloldása nagy bajba sodorhatja az ott élőket. Angela Merkel nem szeretné, ha Németország a görögök és portugálok sorsára jutna, ezért úgy döntött a berlini kormány, hogy még legalább egy hónapig maradnak a szigorú korlátozások.
  • Szerző: WM

Szerdán konferenciát tartottak Németországban, amelyen Angela Merkel német kancellár mellett az ország tartományainak miniszterelnökei is részt vettek. A téma természetesen a koronavírus-járvány legújabb fejleményeinek átbeszélése volt, valamint az érvényben lévő szigorú szabályok fenntartásának megvitatása. A legolvasottabb német napilap, a Bild arról írt, hogy Merkelnek egyetlen célja volt: a lehető legtovább meghosszabbítani a korlátozásokat azért, hogy elkerüljék a harmadik hullámot.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Angela Merkel úgy döntött, hogy március közepéig fenntartják a korlátozásokat.

Angela Merkel úgy döntött, hogy március közepéig fenntartják a korlátozásokat.
Fotó: afp

Angela Merkel nem vállalná a felelősséget egy újabb hullámért

Mindezt annak ellenére, hogy több tartományi vezető is nem tetszését fejezte ki. Rajna-vidék-Pfalz tartomány kormányfője például kerek-perec megmondta a kancellárnak, hogy az emberek már a tönk szélén állnak, nem csak anyagi, hanem mentális szempontból is.

Angela Merkel meghallgatta a tartományi miniszterelnökök panaszait

Angela Merkel és Malu Dreyer
Fotó: afp

A német kancellár ennek ellenére hajthatatlan volt, és ragaszkodott ahhoz, hogy még a javuló járványügyi adatok ellenére is fenn kell tartani a jelenlegi szabályokat. A Welt című napilap azt fejtegeti, hogy Angela Merkel nem vállalja a felelősséget a harmadik hullám esetleges kitöréséért. A kancellár ugyanis ismeri azon uniós tagállamok példáját, amelyek korán enyhítettek a korlátozásokon, és pár hét alatt berobbant a járvány.

Görögország

A görög kormány három hete óvatosan lazított a járványügyi korlátozásokon, ennek nyomán azonban egyenletesen emelkedni kezdett a fertőzöttek száma. Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök kedden elrendelte Athén térségének teljes karantén alá helyezését a megszaporodott megbetegedések miatt. A korlátozások értelmében bezárják a nem létszükségleti cikkeket árusító boltokat és az iskolákat február 11-től a hónap végéig – mondta Micotákisz. Hozzátette, hogy a diákok ismét távoktatásra fognak átállni.

Athént karantén alá helyezték

Athént karantén alá helyezték
Fotó: afp

Görögország a múlt hét végén szigorításokat fogadott el a koronavírus-járvány terjedésének feltartóztatására, Athénban és Szalonikiben három órával meghosszabbították a hétvégére vonatkozó kijárási tilalmat. Az új szabályok értelmében szombaton és vasárnap este hat órától reggel ötig az emberek csak különösen indokolt esetben hagyhatják el lakhelyüket.

Portugália

Hasonló helyzetben találta magát Portugália is, amely még karácsonykor döntött az enyhítések mellett. Az év elején azonban ennek köszönhetően annyi új napi fertőzöttet regisztráltak, mint soha korábban. A kórházi intenzív ágyak több mint 94 százaléka foglalt volt, az embereknek több órát kellett várakoznia a kórházak előtt, amíg helyet tudtak nekik biztosítani.

Portugáliában a kórházak túltelítődtek a korlátozások korai enyhítése miatt.

Portugáliában a kórházak túltelítődtek a korlátozások korai enyhítése miatt.
Fotó: getty images

Az ország egészségügyi minisztere a helyzettel kapcsolatban elmondta: feltehetően március közepéig fenn kell tartani a karantént, hogy elviselhető szintre csökkenjen a koronavírus-fertőzöttek és az intenzív osztályon ápolt betegek száma.

Tirol

Az előző példáktól eltérő Ausztria esete. Ott ugyanis jelentős enyhítések nem történtek, a legszigorúbb korlátozások több hónapja érvényben vannak. Az osztrák hatóságok azonban a koronavírus különböző mutációinak terjedését szeretnék megállítani. A hatóságok szerint a Covid-19 dél-afrikai mutációja komoly gondokat okozhat Tirolban, ahol már több ember szervezetében azonosították az új vírustörzset.

Tirol tartományból csak negatív teszttel lehet kimenni péntektől

Tirol tartományból csak negatív teszttel lehet kimenni péntektől.
Fotó: getty images

A tartományból – Kelet-Tirolt leszámítva – csak negatív koronavírus-teszteredmény birtokában engedélyezik a kiutazást péntektől – jelentette be Sebastian Kurz osztrák kancellár. A bevezetett intézkedés hatálya egyelőre tíz nap lesz. A kiutazáshoz két napnál nem régebbi teszteredményre lesz szükség, amely követelmény alól kivételt képeznek a gyerekek. A teszteredményeket a rendőrség ellenőrzi a tartomány határain.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?