KÜLFÖLD

Magyar mesterlövészpuskával fegyverzik fel a brit hadsereg elitalakulatát

Minden szempontból a magyar fegyvert találták legalkalmasabbnak a brit hadsereg szakértői.

A teljes egészében magyar fejlesztésű és gyártású Gepárd GM6 Lynx típusú mesterlövészpuskával fegyverezik fel a brit hadsereg különleges egységét, a SAS (Special Air Service) alakulatot – írja a Daily Mail internetes kiadása.

Gepárd GM6 Lynx (becenevén Hiúz) típusú félautomata puska mindössze 10 kilogrammos és kevesebb, mint 3 méter hosszú. Ennek ellenére olyan tűzerővel bír, amely helikoptereket és kisebb páncolozott járműveket is képes megsemmisíteni bizonyos távolságon belül A fegyvert gyakran szokták tüzérségi ágyúnak nevezni, mivel a puska csöve a lövéseknél visszahúzódik a puska testébe, hogy elnyelje a fegyver visszarúgását. Hatótávolsága 1500-1600 méter 1 négyzetméteres célpont esetén, de speciális lőszerekkel ez a táv minimálisan növelhető.

A brit különleges erők egyik tagja azt mondta a Daily Mailnek, hogy a „GM6 fantasztikus. Olyan, mintha egy tüzérségi löveggel mennénk a csatába. A katonák csak Howitzer-nek hívják. Hatalmas tűzerővel bír. A lövedék, amelyet kilő a fegyver, egy teherautóbombát is képes megállítani. Egy, ilyen fegyverekkel felszerelt csapat nagyon gyorsan ki tudna iktatni fél tucat nagyon drága vadászgépet vagy helikoptert.”

Gepard GM6 Lynx – Criabo Defense & Security

Gepard GM6 Lynx típusú mesterlövészpuska. Kategóriájának egyik legjobbja.

„Annak ellenére, hogy ez egy nagy teljesítményű fegyver, könnyen hordozható. Ideális a harctéren történő ejtőernyős bevetésekhez”

- fogalmazott a bulvárlapnak a neve elhallgatását kérő brit katona, aki azt is hozzátette, hogy a SAS 150 darabot vásárolt a magyar fejlesztésű puskából, darabját 9 ezer fontért (3,7 millió forint).

A Gepárd GM6 Lynx típusú mesterlövészpuskát egyébként már az amerikai, indiai , román és kanadai hadsereg is használja. Visszajelzéseik alapján a fegyver szép, jó pontos, erős, könnyű és nem okoz sérülést a használójának.

A Special Air Service (SAS, Különleges Légi Szolgálat) a brit haderő legfontosabb és legnagyobb harcértékű különleges alakulata. Egy viszonylag kis létszámú, titokban tevékenykedő, ám annál közismertebb fegyveres erő. Az SAS az Egyesült Királyság Különleges Erői keretben tevékenykedik. Elismerten a világ egyik legkiválóbb és legjobban kiképzett katonai egysége.

 

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
A klasszikus linzer titka
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?