KÜLFÖLD

Koronavírus: Svédország bajban van

Óriási bajban vannak a svédek: teljesen megteltek az intenzív osztályok a kórházakban koronavírusos betegekkel és ráadásul se orvos, se ápoló nincs elég.
  • Szerző: Ripost

Sürgős támogatást kért a svéd tiszti főorvos szerdán a kormánytól a koronavírus-járvány második hulláma következtében túlterhelt stockholmi kórházak megsegítése érdekében.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Illusztráció (MTI/EPA-LUSA/Antonio Pedro Santos)

A tiszti főorvos szerint égető szükség van szakápolókra és más kórházi személyzetre a svéd főváros egészségügyi intézményeiben, ahol megteltek az intenzívosztályok koronavírussal fertőzött betegekkel. „Segítségre van szükségünk” – jelentette ki Björn Eriksson, a stockholmi régióért felelős egészségügyi igazgató sajtótájékoztatóján. Eriksson egyben felszólította a lakosságot, hogy figyelmesebben kövessék a kormányzat járványügyi ajánlásait ezzel is tehermentesítve az egészségügyi ellátórendszert.

Illusztráció (Fotó: MTI)

„Elég volt ebből. Egyszerűen nem érhet annyit a munka utáni italozás és a tülekedés a karácsonyi ajándékokért... A következmények borzalmasak”

– húzta alá. Stockholm és a környező régió Svédország legerősebben sújtott térségei közé tartozik 2836 halálesettel. A fertőzöttek számának hirtelen emelkedése miatt a kormány szerdán bejelentette: felhatalmazást fog kérni a parlamenttől, hogy karantén intézkedéseket vezethessen be, így például bezárathassa a bevásárlóközpontokat és az edzőtermeket.

Illusztráció (Fotó: getty images)

Eddig viszonylag lazább korlátozások voltak az országban érvényben, ezeken azonban folyamatosan szigorítanak: nyolc fős gyülekezési korlátot vezettek be, valamint megtiltották az alkohol árusítását este tíz óra után. December 7-től január 6-ig távoktatást vezettek be.

Karantén és kötelező maszkviselet viszont nincsen. A mintegy tízmillió lakosú országban már több mint 300 ezer az azonosított fertőzöttek száma, akik közül 7296-an el is hunytak a kórban.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?