KÜLFÖLD

COVID-botrány: Kiderült, ezért kötözik ki és szedálják le a betegeket a román kórházakban

Romániában dagad a halál-kórház botrány, egyre több intézmény ellen folyik nyomozás. A román kórházak dolgozói benyugtatózzák és kikötözik a betegeket.
  • Szerző: Ripost

A román kórházak kapcsán egyre többször derül ki, hogy lekötözik és benyugtatózzák a koronavírusos betegeket. Az aradi, a szebeni és a marosvásárhelyi kórház intenzív terápiás osztályáról is durva dolgokat meséltek az ott dolgozók a helyi sajtónak.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A kép illusztráció Fotó: MTI

Kiderült: azért kötözik ki és szedálják le a betegeket, mert amikor fuldokolnak a koronavírus miatt, akkor kapálóznak és rángatóznak.

A járványügyi helyzet miatt senki nem látogatja a betegeket, így csak a beteg-társak és az ott dolgozók tudnak az embertelen körülményekről. A román kórházak dolgozói közül sokan megszólaltak névtelenül.

A közösségi hálóra több durva fénykép és videó is kikerült.

Az Olt.ro portálnak egy volt dolgozó számolt be, aki a szebeni intenzív terápiás osztályon volt nővér. „Hülyén, ártatlanul jöttem, mert segíteni akartam a nehéz helyzetben. Tele voltam energiával és azt hittem, hogy segíteni fogok. A legmegdöbbentőbb az volt számomra, hogy mindekit benyugtatóznak, aki az intenzív terápiás osztályra kerül, már az első órákban. A fecskendőket folyamatosan töltik fel érzéstelenítőkkel és nyugtatókkal. Többször kaptam olyan utasítást, hogy növeljem a szedációt a maximálisra és adjak hozzá Midazolamot. Szerintem sokan ettől haltak meg. Amíg ott dolgoztam, senkit sem próbáltak meg újraéleszteni...„

Mint arról a is beszámolt, testvére szerint ágyhoz kötözve halt meg a neves magyar orvos, Benedek István Marosvásárhelyen. Dr. Benedek Imre kardiológus, egyetemi tanár beszélt a román sajtónak arról a drámáról, amit a testvére halála okozott. Dr. Benedek István elismert orvos volt Romániában, ő végezte az első felnőtt csontvelő átültetést.

A doktor elkapta a koronavírust, egy marosvásárhelyi kórházban ápolták. A család szerint ágyhoz kötözve halt meg.

„A bátyámat ágyhoz kötözték. A család birtokában van egy videófelvétel, amin látszik, hogy a magánál van, összefüggően beszél és kifejezi a véleményét, határozottan kéri, hogy engedjék szabadon” – mondta az Antena 3-nak Benedek Imre.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?