INSIDER

Döbbenetes: ágyhoz kötözve halt meg a covidos magyar orvos Marosvásárhelyen

Az ügyben nyomozás indult. A család magyarázatot akar, elfogadhatatlannak tartják ezt a kegyetlen bánásmódot.
  • Szerző: Ripost

Óriási botrány: ágyhoz kötözve halt meg a magyar orvos Romániában.

Dr. Benedek Imre kardiológus, egyetemi tanár beszélt a román sajtónak arról a drámáról, amit a testvére halála okozott. Dr. Benedek István elismert orvos volt Romániában, ő végezte az első felnőtt csontvelő átültetést.

Képünk illusztráció
Fotó: AFP

A doktor elkapta a koronavírust, egy marosvásárhelyi kórházban ápolták. A család szerint ágyhoz kötözve halt meg.

„A bátyámat ágyhoz kötözték. A család birtokában van egy videófelvétel, amin látszik, hogy a magánál van, összefüggően beszél és kifejezi a véleményét, határozottan kéri, hogy engedjék szabadon” – mondta az Antena 3-nak Benedek Imre.

„Nem csak mi, hanem az egész ország egy értékes embert veszített el” –tette hozzá.

Külön suomorú, hogy az intézmény igazgatója és a beegét ágyhoz kötöző doktor egykor a megfertőződött orvos tanítványa volt.

„Ha tájékoztattak volna minket az állapotáról, akkor intézkedtünk volna! Lett volna annyi pénzünk, hogy helikopterrel Bécsbe vagy Budapestre küldjük kezelésre. Nem láttam a dokumentációját sem” –mondta a testvér.

Orvoscsaládból származott

Benedek István székely nemesi család sarja, orvos szülők gyereke volt. 1948-ban született Székelyudvarhelyen, 1973-ban szerzett orvosi diplomát Marosvásárhelyen, 1979-től már az egyetem oktatója. Szakmai élete a marosvásárhelyi Szentgyörgy utcai 2-es belklinikához kötődött, itt kezdte el tevékenységét mint belgyógyász, majd 1984-től mint hematológus. 1998-ban itt alapította meg a Hematológiai Osztályt, amelynek vezető főorvosa volt tavalyi nyugdíjazásáig. 2001-ben az ő irányítása alatt megvalósult a Hematológiai Osztályon belül a Csontvelő-átültetési Központ, amely 2002-től az Európai Csontvelő-transzplantációs Hálózat tagja, és ahol azóta közel 400 csontvelő-átültetést végeztek el. Ott végeztek az első romániai felnőtt-csontvelőtranszplantációt, ott kezelték az első román akut leukémiást, illetve az első román krónikus myeloid leukémiást, valamint az első román autoimmun betegségben szenvedő beteg csontvelő-transzplantációját és őssejtbeültetését.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?