KÜLFÖLD

Indul a vakcinalottó: többszáz milliós nyereményekkel pörgetik fel az oltakozást

Egyre több amerikai tagállamban próbálják kreatív megoldásokkal növelni az oltási hajlandóságot.

Az Egyesült Államok középnyugati részén található Ohióban május végétől kezdve hetente kisorsolnak egy személyt a koronavírus ellen beoltott emberek közül, akit 1 millió dollárral, azaz átszámítva 296 millió forinttal jutalmaznak. Az öt héten át tartó játékban, melyet az állami szerencsejáték vállalat bonyolít, mindenki automatikusan részt vesz, aki megkapta már a vakcina legalább első fázisát és betöltötte a 18. életévét – írja a New York Times internetes kiadása.

Mike DeWine ohiói kormányzó szerint a mesés nyeremények arra ösztönözhetik majd az hezitáló embereket, hogy felvegyék a vakcinát, ezzel növelne a lakosság átoltottságát, ami az államban 53,4 százalék, holott az országos átlag 58,7 százalék. A republikánus párti politikus elmondta: „az állami raktárak tömve vannak védőoltássokkal, és felelőtlenség lenne nem felhasználni azokat.”

A vakcinalottóban csak a nagykorúak vehetnek részt, de Ohio vezetése a fiatalabbak körében is szeretné növelni az oltási hajlandóságot, ezért a 12-18 év közötti oltott személyek az állam legjobb egyetemeire nyerhetnek felvételt, négy évre szóló teljes körű ösztöndíjjal.

Ahogy arról a korábban beszámolt, az elmúlt hetekben Amerikában megtorpant oltakozás lendülete az április elejét jellemző tetőzés után. Lassan mindenki, aki be akarta oltatni magát, megkapta már a Pfizer/BioNtech, a Moderna vagy a Johnson & Johnson vakcináját, és jelenleg azok vannak soron, akik tétováznak vagy nehezebben hozzáférhető, vidéki területeken élnek. Őket kreatív megoldásokkal próbálják meggyőzni az oltás felvételére az állami vezetők.

New Jersey-ben például minden nagykorú lakost meghív egy korsó hideg sörre az állam, aki felveszi a koronavírus elleni védőoltás első fázisát. Phil Murphy, New Jersey kormányzója május elején jelentette be a „lövés és egy sör” névre keresztelt akciót a hivatalos Twitter-oldalán. A hozzáférhető információk szerint az immunizált személyek majd az előre kijelölt kocsmákban juthatnak hozzá a frissítőhöz az oltási igazolványuk felmutatása után.

Szintén frappáns megoldással rukkoltak elő Nyugat-Virginiában, ahol 100 dolláros (30 ezer forint) megtakarítási kötvényt ajánlottak fel azoknak, akik beadatják a Covid-19 vakcinát. Az állam kormányzója, Jim Justice azt reméli, hogy ez a kifizetés „motiválja” a 16 és 35 év közöttieket az oltás beadására, mivel jelenleg ez a korosztály a legelutasítóbb a készítménnyel szemben.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?