KÜLFÖLD

Gyanús tárgy miatt kiürítették a berlini karácsonyi vásárt

Riadalom volt a berlini Vilmos császár téren, amikor egy gazda nélküli gyanús tárgyat találtak a karácsonyi vásárban. Három éve véres terrormerénylet volt ott, most csakhamar rendőrök százai érkeztek, és kiürítették a teret. Szerencsére téves riasztás volt.
  • Szerző: Ripost

 

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A német rendőrség szombat este kiürítette a berlini Vilmos császár-emléktemplom körüli téren lévő karácsonyi vásárt, ahol 2016 decemberében terrortámadás történt, miután bejelentés érkezett egy gyanús tárgy miatt.

Police officers patrol the Christmas market at Breitscheidplatz in western Berlin's main shopping district ahead of the Christmas holidays on December 5, 2017.
The market around the Kaiser-Wilhelm-Gedaechtniskirche (Kaiser Wilhelm Memorial Church) was attacked one year ago by an Islamist attacker who hijacked a truck and ploughed into shoppers at this site in December 2016, killing 12 people. / AFP PHOTO / John MACDOUGALL

A rendőrség a három évvel ezelőtti terrortámadás miatt vette komolyan a mai riasztást, mondta a rendőrségi szóvivő. A helyszínen 350 rendőr és több rendőrkutya is megjelent.

A rendőrség a Twitteren közölte, hogy a látogatók nyugodt és rendezett körülmények között hagyták el a területet. Hozzátette, hogy most átvizsgálják a Breitscheid teret és az emléktemplom épületét.


Értesülések szerint az imaházban egy rendezvényt idő előtt kellett abbahagyni.

A Bild és a Berliner Zeitung című német lap a Origo szerint azt jelentette, hogy két embert őrizetbe vettek. Ezt az értesülést azonban a rendőrség szóvivője egyelőre nem erősítette meg. A Berliner Zeitung úgy tudja, közveszélyes iszlamistákról van szó. A Bild szerint az őrizetbe vett személyek szíriaiak, akiknek tapasztalatuk van robbanószerekkel.

Később kiderült, hogy a riasztás téves volt.

Tucatnyi halott három éve

Az utóbbi évtizedek legsúlyosabb németországi terrorcselekménye Berlinben történt 2016. december 19-én. A főváros nyugati részének központjában álló Vilmos császár-emléktemplom körüli téren, a Breitscheid téren berendezett karácsonyi vásáron belehajtott a tömegbe egy elutasított tunéziai menedékkérő, Anis Amri.

Berlin, 2016. december 19.
Rendõr egy berlini karácsonyi vásár közelében 2016. december 19-én, miután egy teherautó a vásárlók közé hajtott. Legalább kilenc ember életét vesztette, sokan megsebesültek. (MTI/AP/Markus Schreiber)

A magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet nevében gyilkoló szélsőséges iszlamista egy elrabolt kamionnal hajtotta végre a tömeges gázolást. A tizenkét életet és több tucatnyi sebesülést követelő merénylet után elmenekült az országból, és néhány nappal később meghalt az olaszországi Milánó egyik elővárosában rendőrökkel folytatott tűzharcban.

És ezeket olvastad már?