KÜLFÖLD

Elképesztő állapotok: egy koronavírusos beteg 5 napig a kocsijában lakott Romániában

Hihetetlen fejetlenség uralkodik Romániában.
  • Szerző: Ripost

Teljes a káosz Romániában, a hatóságok nem tudnak mit kezdeni a járvánnyal. Megtörtént, hogy egy kórházból megszökött három koronavírussal bent fekvő – egyébként ott dolgozó – orvos, és ez csak akkor derült ki, amikor megjöttek az ellenőrök felmérni, hány ágy üres.

AFP

Három, 31 és 55 év közötti nőről van szó, többek között egy pneumológusról és az intenzív osztály egyik orvosáról. Hajnalban mindhármukat megtalálták az otthonukban. Azonnal mentőt hívtak, és vissza is vitték őket a kórházba, ahonnan a személyzet tudta nélkül távoztak.

Bukarestben megteltek a koronavírusos osztályok, más városokba kell szállítani a betegeket. Nincs elég orvos sem, rengetegen vándoroltak külföldre.

Nem volt hely, a kocsijában lakott egy koronavírusos

A Főtér és a Digi TV riportja alapján egy bukaresti 34 éves férfi, név szerint Mihail Popescu arra ébredt, hogy elvesztette az íz- és szaglásérzékét is. Mivel orvosasszisztens, rögtön tudta, hogy koronavírusos, így hát felhívta a kórházat, ahol dolgozik. Azt tanácsolták neki, hogy készítsen egy tesztet, addig is szigetelje el magát más emberektől. Ahogy megkapta a pozitív tesztet, értesítette a bukaresti Közegészségügyi Igazgatóságot (DSP), ahonnan azt a választ kapta, hogy majd visszahívják, addig is maradjon elkülönítve.

Az orvosasszisztens 5 napon át az autójában lakott, mert egyszerűen nem volt más hely, ahova mehetett volna.

A felesége másfél évvel ezelőtt szívműtéten esett át, számára végzetes lehet, ha elkapja a fertőzést. Ez idő alatt többször is felhívta a DSP-t, hogy segítsenek megoldást találni, szállítsák kórházba vagy karanténba, de nem vették komolyan, mivel nem volt életveszélyben.

Fogynak az intenzív ágyak, alapból kevés az orvos, akik közül egyre többen fertőződnek meg

A székelyföldi Kovászna megye székhelyén, a döntő többségében magyarok lakta Sepsiszentgyörgy kórházában már november 12-én beteltek a koronavírusos betegeknek fenntartott intenzív ágyak – derült ki a Maszol helyi tudósításából. Annak ellenére fogytak el az intenzív ágyak, hogy egy héttel korábban megduplázták a számukat.

A G4Media november 16-i cikke alapján a Bukarestben található egyik koronavírusos betegeket fogadó sürgősségi kórház orvosainak a fele fertőződött meg, így 3 orvos kell ellásson 33 intenzív ápolásra szoruló beteget.

A szerb kormány tovább korlátozza a vendéglátóhelyek és üzletek nyitvatartását a koronavírus-járvány megfékezése érdekében, így jövő keddtől az élelmiszerüzleteken, gyógyszertárakon és benzinkutakon kívül mindennek be kell zárnia 18 óráig.

Ezenfelül kötelezővé teszik a maszkviselést szabadtéren is, öt főben korlátozzák a szabadtéri és nyilvános zárt téri rendezvényeken részt vevők számát, és szigorúbban ellenőrzik a karanténra kötelezetteket.

A regisztrált fertőzöttek száma szombatra

  • Szerbiában 6254-gyel 110 301-re,
  • Koszovóban 855-tel 32 877-re,
  • Észak-Macedóniában 1237-tel 52 482-re,
  • Montenegróban 502-vel 30 079-re,
  • Bosznia-Hercegovinában pedig 1237-tel 77 981-re emelkedett.

A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában harminccal 1140-re, Koszovóban tizeneggyel 885-re, Észak-Macedóniában harminckilenccel 1462-re, Montenegróban kilenccel 429-re, Bosznia-Hercegovinában pedig ötvenhattal 2210-re nőtt.

A szlovén kormány szombaton egy héttel meghosszabbította a koronavírus-járvány megfékezését szolgáló intézkedéseket – jelentette a közszolgálati televízió.

Az országban szinte teljesen leállt az élet. Minden összejövetel tilos. Éjszakai kijárási és napközbeni lakhelyelhagyási tilalom van érvényben, és továbbra is kötelező a maszk viselése mindenütt. Zárva tartanak az óvodák és az oktatási intézmények, a tanítás távoktatás formájában folyik. Leállt a közösségi közlekedés, valamint bezárt minden üzlet az élelmiszerboltok, a gyógyszertárak, a bankok és a posták kivételével.

December utolsó előtti hetében enyhítenének a korlátozásokon. A szlovén kormány a járványügyi adatok tükrében hetente vizsgálja felül az intézkedéseket, és dönt enyhítésükről vagy meghosszabbításukról.

A kabinet szerint a járvány második hulláma már tetőzött Szlovéniában, és mérsékelt derűlátásának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy hamarosan csökkenhet a kórházi kezelésre szoruló, és a járvány halálos áldozatainak száma. Ez lehetővé tenné azt, hogy december utolsó előtti hetében már enyhíteni tudjanak a korlátozásokon – hangoztatták. 1200-an vannak kórházban, 197-en intenzíven

Janez Jansa kormányfő péntek este Twitter-oldalán közölte: az illetékes minisztériumok feladatul kapták, hogy legkésőbb december 5-éig készüljenek elő a lakosság önkéntes, tömeges antitest-tesztelésére, hogy kiszűrjék azokat a tünetmentes vírushordozókat, akik nem is sejtik, hogy fertőzöttek lehetnek.

A kormány által szombaton közzétett adatok szerint az elmúlt 24 órában 1690-nel 64 270-re nőtt a fertőzöttek száma. Harmincegy beteg meghalt, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 1026-ra emelkedett. A diagnosztizált betegek közül 1219-en vannak kórházban, közülük 197-et ápolnak intenzív osztályon.

Újabb szigorítások Horvátországban

A szomszédos Horvátországban az elmúlt egy nap alatt rekordszámú, 3573 új fertőzöttet azonosítottak, a járvány kezdete óta megfertőződöttek száma ezzel elérte a 100 410-et. Az elmúlt napon 47 ember halt bele a betegségbe, a járvány eddigi áldozatainak száma ezzel 1304-re emelkedett.

Kórházban 1981 beteget ápolnak, közülük 213-an vannak lélegeztetőgépen.

Horvátország újabb szigorításokat léptet életbe. Szombat éjféltől a nyilvános összejöveteleken ötven helyett legfeljebb 25-en, esküvőkön legfeljebb 15-en, temetéseken legfeljebb 25-en, más magánjellegű rendezvényeken pedig legfeljebb tízen vehetnek részt.

A sporteseményeket továbbra is nézők nélkül lehet csak megrendezni. Éjfél helyett 22 órától reggel hat óráig tilos lesz szeszes italt árulni. Az éjszakai szórakozóhelyeknek be kell zárniuk, a kávézók és éttermek pedig a korábbi 24 óra helyett csak 22 óráig tarthatnak nyitva.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Ellenállhatatlan tiramisu receptek
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?