KÜLFÖLD

Kérdőjelek sorakoznak a lekötözött covidos orvos halála körül

A család magyarázatot akar, nem tudják elfogadni ezt a kegyetlen bánásmódot. A szintén doktor testvér szerint csődöt mondott az orvoslás.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Egyre dagad a botrány több romániai kórház körül, ahol benyugtatózzák és lekötözik a betegeket az intenzív terápiás osztályokon.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Mint ahogy a megírta, ez történt Benedek Istvánnal is.

Dr. Benedek Imre kardiológus, egyetemi tanár beszélt a román sajtónak arról a drámáról, amit a testvére halála okozott. Dr. Benedek István elismert orvos volt Romániában, ő végezte az első felnőtt csontvelő átültetést.

A kép illusztráció Fotó: MTI

A köztiszteletben álló professzor elkapta a koronavírust, egy marosvásárhelyi kórházban ápolták. A család szerint ágyhoz kötözve halt meg.

„A bátyámat ágyhoz kötözték. A család birtokában van egy videófelvétel, amin látszik, hogy magánál van, összefüggően beszél és kifejezi a véleményét, határozottan kéri, hogy engedjék szabadon” – mondta az Antena 3-nak Benedek Imre.

A történet még július 25-én a hematológiai klinikán kezdődött, ahol az elhunyt doktor, Benedek István konzultáns professzor volt. Itt egy állítólagos járványgóc miatt tesztelték az egészségügyi alkalmazottakat, akik között több mint húsz fertőzöttet találtak. Karanténba helyezték őket, és a klinikát bezárták, de a professzort kihagyták a tesztelésből – írja a Playtech.ro internetes oldal.

Az orvos fiát, dr. ifj. Benedek István hematológus szakorvost súlyos állapotban, citokin viharral vitték kórházba, de idejében megkapta a szükséges antivirális és monoklonális gyógyszereket, valamint az oxigénterápiát, így meggyógyult.

Kiderült: Benedek Istvánt augusztusban súlyos állapotban vitték be a rohammentők, de nem volt pozitív tesztje, ezért a 72 éves orvost négy órán át egy sátorban tartották. A CT-felvételen ugyanakkor látszott, hogy a tüdején elváltozások vannak.

„Végül a megyei sürgősségi kórház intenzív osztályára utalták be, ahol az ápolásával, kezelésével a család nem volt megelégedve” – mondja az elhunyt fia, Benedek István.

Nehezményezte, hogy a gyulladáscsökkentőt csak 48 óra elteltével kapta meg az édesapja, úgy, hogy az épületben van egy patika is. Úgy véli, hogy a szövődmények azért alakultak ki, mert a kezelést túl későn kezdték el. Az interjúból kiderül, hogy Benedek István vérplazmát is kapott, amitől egy ideig jobban érezte magát. Az orvos rokonok nem értik, hogy miért cserélték ki a ventilációs készüléket, és miután intubálni kellett, miért nem kapcsolták rá a műtüdőre.

Az orvos ismerte a gyógyszereket, amiket beadtak neki , ezért többször könyörgött, hogy nem kéri azokat. A család birtokában van egy videó, amit a szobatársak készítettek. A testvér szerint István magánál volt, összefüggően beszélt és kérte, hogy engedjék el. Végül szeptember elsején meghalt Benedek István.

„Ha egy orvosprofesszorral ez megtörténhet, akkor mi történik az egyszerű emberekkel?” – tette fel a kérdést az elhunyt testvére.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?