KÜLFÖLD

Sokkoló tanulmány látott napvilágot: 10-ből 8 covidost érint

A tanulmány szerint a coviddal kórházba került betegek 82 százalékánál valamilyen neurológiai probléma jelentkezett.
  • Szerző: Ripost

Sokkoló adatokat tárt fel a Global Consortium Study of Neurologic Dysfunction in Covid-19 nevű tanulmány: bár a vírus leginkább a tüdőt támadja meg és okoz ott jelentkező tüneteket, a kutatás most rámutatott neurológiai érintettségre is.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A tanulmányban arról írnak, hogy az általuk vizsgált 3744 kórházi kezelés alatt álló felnőtt 82 százalékának voltak neurológiai problémái is a Covid miatt. A tünetek között szerepeltek enyhébbek, mint a fejfájás, vagy a szaglás- és ízérzés elvesztése, de súlyosabb mértéket is öltöttek, mint a zavarodottság, tudatzavar, agyvérzés és a kóma. Nem véletlen, hogy a tudósok azt állítják, hogy az ebben érintettek hatszor nagyobb eséllyel halnak meg a fertőzés miatt.

Fotó: Getty Images

A betegágy melletti orvosok megfigyelték az agyi rendellenességeket, köztük az akut encephalopathiát, ami az agy károsodását jelenti, ez volt az egyik leggyakoribb szövődmény. A koronavírusnak egyre több akut és hosszútávú tünete válik ismertté, és közülük sok bizony az idegrendszert érinti.

„Még ha a pandémiát teljesen sikerül is felszámolni, túlélők millióiról beszélünk, akiknek segítségre lesz szükségük„ – magyarázta a tanulmány vezető szerzője, Sherry Chou professzor. „Az akut encephalopathia messze a leggyakoribb tünet, amelyet tapasztalunk. Ezek a betegek megváltozott érzékszervi állapotban lehetnek, vagy tudatzavaruk lehet, zavartnak, kétségbeesettnek vagy izgatottnak érezhetik magukat.”

Ez a betegek csaknem felét érintette, megelőzve a kómát (17 százalék) és agyvérzést (6 százalék) – írja a Mirror a tanulmány alapján, mely azokról a betegekről készült, akiknek állapota súlyos volt és kórházi kezelést igényelt.

A koronavírusról kiderült, hogy közvetlenül megtámadhatja az agyat agyhártyagyulladást és agyi gyulladást okozva, a vizsgált esetek mindössze 1 százalékában történt ilyen. Most a tudósok a hosszú távú hatást is vizsgálják, hogy kiderítsék, a vírus tartós agykárosodást okoz-e.

És ezeket olvastad már?