KÜLFÖLD

9 millió migráns befogadásáról beszélt egy spanyol miniszter

A migrációért is felelős spanyol miniszter, José Luis Escriva úgy nyilatkozott egy konferencián, hogy migránsok millióival kell majd kiegyenlíteni az országot sújtó demográfiai hanyatlást.
  • Szerző: WM

A spanyol tárcavezető a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) párizsi ülésén beszélt arról, hogy a Spanyolországot érintő demográfiai előrejelzések tragikusak. Escriva úgy látja, hogy a jelenlegi munkaképes lakosság lélekszámát akkor tudják csak szinten tartani, ha pár éven belül 8-9 millió bevándorló érkezik az országba. A migrációért is felelős miniszter szerint a többi uniós országnak is fel kell készülnie migránstömegek befogadására és integrálására.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A demográfiai görbe adott. Ezt nem tudjuk elkerülni, meg fog történni. Ha az életünk jelenlegi kényelmi szintjét fenn akarjuk tartani, akkor elő kell készülnünk a migránsok integrálására. Fel kell készítenünk arra a lakosságot, hogy a társadalmunk az eddiginél is kevertebb lesz. El kell magyarázni az embereknek, hogy ez miért jó nekik, a gyerekeiknek és az azt követő generációknak

– vélekedett beszédében a baloldali politikus.

José Luis Escriva spanyol miniszter
Fotó: Angel Navarrete / Getty Images

Az eseményen részt vett Ylva Johansson migrációért felelős európai uniós biztos is, aki kiemelte, hogy be kell bizonyítaniuk a kétkedőknek, hogy igenis képes az unió a migráció kezelésére. A politikus szerint szeretettel kell fogadni azokat az embereket, akik segítségért fordulnak az európai országokhoz, és üdvözölni kell azokat is, akik hozzájárulnak az unió gazdasági növekedésének szinten tartásához. Az OECD-s eseményen elhangzott beszédekből kiindulva tehát nem úgy néz ki a helyzet, mintha Nyugat-Európa a tömeges bevándorlás megállítására törekedne. Sokkal inkább szükséges és megállíthatatlan jelenségként tekintik, amivel meg kell tanulnunk mindannyiunknak együtt élni.

És ezeket olvastad már?