Létrehozva: 2020.10.05.

Végre nem kell többé hálapénzt adni az orvosoknak!

Most már biztosra vehető: többé nem kell, sőt nem is lehet majd hálapénzt adni az orvosnak! Ezt eredményezi majd, hogy duplájára emelik a fizetésüket és új, az egészségügyi dolgozókra vonatkozó szabályozást vezetnek be. Három generáció szorongott, mennyit is adjon, ha nem ad, megfelelően ellátják-e, ez most végre több mint 70 év után megszűnik. Arról nem beszélve, hogy évente körülbelül 40 milliárd forint marad a betegek zsebében!

Hálapénznek hívtuk, de mindenki tudta: régen nem hálából adják a betegek, inkább félelemből vagy a köztudott, néha ki is mondott elvárás hatására. Volt olyan orvos, aki előre közölte a tarifáját, másról szájhagyomány útján terjedt el, mennyit kell, illik neki adni. Az újonnan érkező beteg riadtan kérdezgette a többiektől, mennyi is az annyi. A köpenyzsebbe vagy asztalra csúsztatott boríték minden viszonyt megmérgezett az egészségügyben: egymásnak ugrasztotta azokat az orvosokat, akik kaptak és akik nem kaptak, a betegeket, akik adtak és akik nem adtak, tönkretette a bizalmat páciens és orvos között.

Képünk illusztráció

Most ennek vége! A megoldás nem az, hogy a beteget büntetik, aki ad, ahogyan az orvosi kamara javasolta, a miniszterelnök vasárnap úgy fogalmazott: új egészségügyi munkajogviszonyt, egy speciális, egységes szabályrendszert alkotnak, ezzel egy időben duplájára emelik az orvosok fizetését.

Több mint tízezer forintot költöttek erre 2018-ban a nyugdíjasok

A KSH adatai szerint a magyarok által kifizetett hálapénz 2018-ban már elérte a 37,4 milliárd forintot, idén a 40 milliárdot is elérheti. Míg a 65 év alattiak átlagosan 5459 forintot tesznek a borítékba évente, addig a nyugdíjasok, 65 év felettiek már 10 148 forinttal fejezik ki hálájukat. Területenként is változik az összeg: míg a fővárosban átlagosan 7054 forintot fizetnek a betegek hálapénzként, addig vidéken átlagosan 2200 forint körül költenek évente paraszolvenciára.

Fotó: Fejér Megyei Hírlap

Az orvosbárók kaszáltak nagyot

Az orvosok többsége is ellenezte a hálapénzt, csak egy vékony réteg részesült nagyobb összegben: az úgynevezett orvosbárók, akik leginkább a szülészek, sebészek közül kerültek ki. Némelyikük havonta több millió forintot is kapott borítékban. Az elmúlt években viszont rengeteg orvos kiállt a paraszolvencia ellen és igyekeztek példát mutatni: több rendelőintézet és kórházi osztály hirdette magáról, hogy hálapénzmentes. Még az ajtókra is kikerült néhol: „Nem fogadunk el hálapénzt!”. Megalakult az 1001 orvos a hálapénz ellen csoport.

Mennyi az annyi? Az attól függ, milyen panasszal fordul az orvoshoz a beteg. Egy agyi műtét után akár 250 ezer forintot is elkér hálapénzként a sebész. Képünk illusztráció
(Fotó: Shutterstock)

Zsarolták vele a betegeket

2014-ben első alkalommal ítéltek el orvosokat a hálapénz miatt, miután bekerült a Btk-ba, hogy büntetendő, ha az orvos előre, meghatározott összeget kér az ellátásért. 11 fővárosi nőgyógyász kapott 1,5-2,4 millió forint közötti pénzbüntetést, miután pénzt kértek a kismamáktól a szülés levezetéséért. A veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház nőgyógyászát jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte, miután előre kért pénzt rákos betegektől az életmentő műtétekért. Idén júliusban pedig első fokon ítéltek börtönre egy fővárosi ortopéd sebészt, mert árat szabott az állami intézményben elvégzendő műtétért.

70 éves kommunista találmány

1950-ben vált a beteg- és baleseti biztosítottak ellátása állami feladattá, ettől kezdve próbáltak előnyhöz jutni hálapénzzel a betegek. A magánegészségügy felszámolása után az orvosi bérek ráadásul alacsonyak voltak, ezért sokan úgy érezték, valahogyan ki kell egészíteni az orvos jövedelmét. Később viszont éppen azért nem emelték az orvosok bérét, mert úgyis kapnak hálapénzt.

Képünk illusztráció (Fotó: Fortepan)

A rendszerváltás után sem nyúlt hozzá senki a korrupt rendszerhez. Először a Fidesz-KDNP kormány mert lépni: először megadóztatta, mint jövedelmet, 2013-tól pedig az előre kért hálapénz vesztegetésnek számít. A kórházi várólisták 2019-es nyilvánossá tétele is visszaszorította a hálapénzt.

Milliós bért kaphatnak

Hétfőn nyújtják be azt a törvényjavaslatot, ami korábban soha nem látott méretű orvosi béremelést tartalmaz: átlagosan a duplájára nőnek a bérek, de nem egyformán emelkednek mindenkinek. A kormány alapvetően elfogadta a Magyar Orvosi Kamara javaslatát. Ennek megfelelően például egy rezidens gyakorlati időtől függően 7-800 ezer forint körüli alapbért fog kapni, az idősebb orvosok 2,4 millió forintot is kereshetnek a bérrendezés után.

Szeretjük a dokikat!

Az emberek többsége valószínűleg egyetért a jelentős béremeléssel, hiszen a járvány idején is megmutatkozott: szeretjük és becsüljük az orvosainkat. A Covid-osztályokon dolgozók sem a betegektől, sem azok hozzátartozóitól nem fogadnak el pénzt, de jólesően fogadták a különböző társadalmi felajánlásokat: volt, aki enni- és innivalót vitt, ingyen fuvarozták őket a taxisok, esténként pedig megtapsolta őket a lakótelep.  

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Kína a háborúról tárgyal egy nagyhatalommal

origo.hu

Magyar Péter bevallotta, hogy loptak

borsonline.hu

Vilmos herceg elhagyta a rákbeteg Katalin hercegnét

hirtv.hu

Soros György: Más országok belügyeibe való beavatkozás nehézségekkel jár, de a be nem avatkozás veszélyesebb lehet

ripost.hu

Tündéri fotó: ilyen nagyot nőtt Berki Mazsi kislánya

vg.hu

Történelmi eső mosta le a térképről Dubajt

origo.hu

Véres orosz megtorlás indul Ukrajnában

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

"Nagyon keveset látom, szinte alig beszélünk" - sírva vallott házassági válságáról a TV2 sztárja

magyarnemzet.hu

Orbán Viktor tudhat valamit, már Puzsér is a tenyeréből eszik

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

Megrázó képsorok: gázolt a villamos a József körúton, métereket repült az áldozat

INSIDER

Mintha rakéta csapódott volna be – semmi sem maradt az autóból a budapesti baleset után

INSIDER

Hétvégén sem élvezhetjük ki a tavaszt - erre jobb, ha felkészülsz

INSIDER

Szívbemarkoló: így teljesítik a hétévesen elhunyt Dominik utolsó kívánságát