Létrehozva: 2020.10.02.

200 ezer forint egy szülés – Ideje felszámolni a hálapénzt!

Jelentős, akár 120 százalékos béremelést is kilátásba helyezett az orvosoknak a kormány, döntés később várható. A méltányos jövedelemmel együtt azonban ideje, hogy a hálapénz megalázó és mérgező intézménye is végre a múlté legyen!

A magyar orvosok 96 százaléka hálapénzmentes egészségügyben szeretne dolgozni egy kutatás szerint. Érthető, hiszen az odacsúsztatott borítékokban az orvosoknak csak nagyon szűk rétege részesül, elsősorban a szülészek, sebészek, speciális tudású szakorvosok.

A többség most sem kap borítékot

Ahogy az Lantos Gabriella korábbi tanulmányában olvasható, a hierarchia csúcsán az „orvosbárók” állnak, ők pár ezren havonta 1-8 millió forintot vágnak zsebre. Az orvosok nagyjából 20 százaléka viheti haza az összes hálapénz 80 százalékát.

Fotó: Ripost

A hálapénz nemcsak az orvosok közötti viszonyt mérgezi meg, hanem a betegek számára is kínos, időnként anyagilag nehéz helyzetet teremt. A Ripost kismamákat kérdezett, és az derült ki, hogy a fővárosban már 200 ezer forintot illik adni egy szülésért az amúgy ingyenes állami intézményben.

Ugyanakkor egyre több orvos visszautasítja a korrupt rendszert. A Magyar Orvosi Kamara bizonyos értékhatár fölött azt is büntetné, aki adja és azt is, aki elfogadja a hálapénzt, de nem biztos, hogy a büntetőjog eszközei a legmegfelelőbbek a cél eléréséhez – különösen, hogy a kiszolgáltatott beteget büntessék.

Az Orbán-kormány mert először lépni

A hálapénz szocialista találmány, az 1950-es évek óta jelen van a magyar egészségügyben. A rendszerváltás után senki sem mert változtatni ezen. Csak a Fidesz-KDNP kormány kezdte lebontani a korrupt rendszert. Először megadóztatta, 2013-tól pedig bűncselekménynek számít, ha a hálapénzt kifejezetten kérik a betegtől vagy már a beavatkozás előtt elfogadják. A műtéti várólisták szabályozása is „kihúzta a szőnyeget” a hálapénzes rendszer alól, hiszen 2019. április 1. óta nyilvánosak a listák és az orvos köteles a lehető legkorábbra kitűzni a műtétet.

Illusztráció (Fotó: Ádám János / Észak-Magyarország)

Röpködnek a tízezrek egy műtétért

A Ripost az olvasóit kérdezte, milyen „tarifák” vannak jelenleg. Kiderült: az ország különböző részein ez más-más. Jelenleg Budapesten egy gerincműtétért a betegek 100-150 ezer forintot adnak, egy csípő- vagy térműtét a fővárosban 50-100 ezer, vidéken 30-50 ezer forint.

Új helyzetet teremt, ha jelentősen megemelik az orvosok fizetését. Egyrészt a beteg nem érzi majd úgy, hogy kötelessége kipótolni a keveset kereső orvos jövedelmét a hálapénzzel, másrészt az orvosoknak is kényelmetlen lesz elfogadni a betegtől pénzt, ha egyébként is megfizetik. Az orvosok jelentős béremelésétől remélhető, hogy a hálapénz intézménye végre a történelem szemétdombjára kerül, de ehhez maguknak az orvosoknak is össze kell fogniuk és fellépniük az „orvosbárók” ellen.

40 milliárd forint maradhat a betegek zsebében A KSH adatai szerint a hálapénz 2010-ben 18 milliárd forint volt, 2018-ban már elérte a 37,4 milliárd forintot, idén elérheti a 40 milliárdot – ez a pénz a betegek zsebében maradhat. Egy magyar átlagosan 3827 forintot költ hálapénzre évente. A legtöbbet a 65 év feletti korosztály fizet: átlagosan 8532 forintot, az 55-64 évesek már csak 2824 forintot, a 25-54 évesek korcsoportja 2872 forintot.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Így búcsúznak a sztárok Azahriah menedzserétől

origo.hu

Spontán öngyulladás: minden magyarázat nélkül gyulladt fel több ember

borsonline.hu

Csobot Adél és Istenes Bence a poklok poklát járja meg - külföldön érte őket utol a szerencsétlenség

hirtv.hu

Eléggé bepipult Magyar Péter a Datadatra vonatkozó riporteri kérdésektől + videó

ripost.hu

Melyik jegyben születtél? Így mosolyog rád nyáron a szerencse

origo.hu

Elképesztő dolgok történtek a római bordélyházakban

astronet.hu

Megrendülhet a biztosnak hitt alap: Jupiter-Uránusz együttállás, 2024. 04. 21.

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Özönlenek a gratulációk Vastag Csabának és feleségének

ripost.hu

Közleményt adott ki a TEK a magyar lakosok számára

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

Megtörten nyilatkoztak a szülők: patkány harapta össze kiságyában a csecsemőt Pest vármegyében

INSIDER

Hátborzongató, ami a tragédiák sújtotta óbudai ház lakóival történt: Tóth Veráék azonnal elköltöztek

INSIDER

Csekkold le most, hogy be vagy-e jelentve!

INSIDER

Meddig tart még ki a rossz idő? Pokoli híreink vannak a következő napokra