Létrehozva: 2021.05.26.

5 millió 40 ezer embert oltottak be Magyarországon

Aki még nem tette meg, regisztráljon a védőoltásra a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon, mert a járványból egyedül a védőoltás jelenti a kivezető utat.

Folyamatosan zajlik az oltakozás, a beoltottak száma 5 040 222 fő, közülük 3 196 604 fő már a második oltását is megkapta - írja a koronavirus.gov.hu.

Fotó: pixabay.com

Az oltásoknak és a védelmi intézkedéseknek köszönhetően letörtük a járvány harmadik hullámát.

A magyar lakosság 52%-a már megkapta az oltást, szemben az uniós 35%-os átlaggal. A regisztráltak száma 5 millió 180 ezer fő és 90%-uk már meg is kapta az oltást.

Továbbra is folyamatosan lehet regisztrálni a védőoltásra a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon, az érvényes regisztrációval rendelkezők pedig interneten is foglalhatnak időpontot az oltásra a www.eeszt.gov.hu honlapon.

Jelenleg Pfizer, Sinopharm és korlátozott mennyiségben még Szputnyik és AstraZeneca oltás foglalható. A kedden érkezett 334 ezer adagos Pfizer szállítmány egy részét második körös oltásokra lehet felhasználni, 175 ezer adagot pedig első körös oltásra. Ezt részben a kórházi oltópontok hirdetik meg az online időpontfoglalóban, részben a háziorvosok olthatják el.

Az oltást igazoló alkalmazás mobiltelefonra ingyenes letölthető, ezzel képes a védettségi igazolvány kiváltására. Bővebben: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/ingyenesen-letoltheto-koronavirus-elleni-vedooltast-igazolo-mobilalkalmazas-szolgaltatoknak

Magyarország nagyon sikeres a védőoltások beadása terén – mondta az országos tisztifőorvos kedden a közmédiának a Tolna megyei Faddon, ahol a Magyar Honvédség oltóbuszán adtak be második körös Pfizer-oltásokat.

Müller Cecília hozzátette, a beoltottak száma már bőven meghaladja az 5 milliót, és hangsúlyozta a második oltás fontosságát, hiszen csak az nyújt teljes, hosszan tartó védettséget. Regisztráció védőoltásra: https://vakcinainfo.gov.hu/

Az országos tisztifőorvos köszönetet mondott azoknak, akik megbíztak a szakemberekben, és biztonságosnak, hatásosnak tartják az oltóanyagokat.

Kifejtette: egy új betegség esetén természetes az emberekben az idegenkedés, ráadásul a külső szemlélőnek úgy tűnhetett, hogy a védőoltások robbanásszerűen kerültek piacra. Ez nem így volt – mutatott rá -, hiszen a vakcinák hosszú ideje fejlesztés alatt vannak. Korábban a sárgaláz elleni védőoltás is a vektorvakcinák technológiájával készült, és az mRNS vakcinának is tízéves története van – mondta.

„Büszke vagyok az egészségügyi dolgozóinkra, óriásit teljesítettek, Magyarországon nem volt ellátatlan beteg, nem feküdt senki a kórházak folyosóin. Magyar készítésű gyógyszereket fejlesztettünk ki félelmetes gyorsasággal a járvány ideje alatt, úgy, hogy a Faviripavirt, Remdesivirt Magyarországon gyártották” – fogalmazott.

„Tapasztalataink és tudásunk alapján indokolt az, hogy a magyar oltóanyaggyár is elinduljon, részben önellátóvá kell válni a magyar emberek biztonsága érdekében” – mondta.

Müller Cecília kiemelte, hogy a járványügyi készültséget folyamatosan fenn kell tartani, mert nincsen vége a pandémiának. De ha a vírus nem talál fogékony szervezetet közöttünk, máshová vándorol, ezért a védőoltásoknak nagy jelentőségük van.

Azt mondta, nem lehetetlen megszabadulni a kórokozótól, példaként említve, hogy a WHO egyszer már himlőmentesnek nyilvánította a világot.

Elmondta: mindaddig fenntartják az oltóbuszok működését, amíg igény van azokra.

Öt oltóbusz járja az országot, amelyeken naponta átlagosan 180 embert tudnak beoltani. A buszok a városoktól távol lévő helyekre, illetve kistelepülésekre viszik el az oltást – fűzte hozzá.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Zelenszkij őrült bejelentést tett, minden megváltozik

origo.hu

Óriási botrányba keveredett a TV2 sztárja - videó

borsonline.hu

Rendőrök lepték el az eltűnt kétéves Danka otthonát: Markológéppel ássák fel a területet

magyarnemzet.hu

Főügyész Magyar Péter felvételéről: így nem törölhető a tartalom

ripost.hu

Olyat találtak az ellenőrök az egyik KFC konyhájában, azonnal bezáratták

vg.hu

Varga Judit egykori kabinetfőnöke kitálalt a Mandinernek

origo.hu

Hatalmas örömhírt jelentett be Lékai-Kiss Ramóna

mindmegette.hu

Káoszt hozhat a húsvét a boltokban: a Lidl, az Aldi és a Penny nyitvatartása is érintett

ripost.hu

Imádnivaló: így simogatta terhes pocakját Iszak Eszter

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Áprilisi pénzeső! Erre a 3 csillagjegyre rámosolyog a szerencse

ripost.hu

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

"Édesanyámmal félve lapultunk": késsel járkált otthonában Magyar Péter, Varga Judit férje

INSIDER

Csak a legjobb áron vásárolj! Az Árfigyelővel még olcsóbban tudsz felkészülni az ünnepi hétvégére

INSIDER

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

INSIDER

Megszólalt egy szakértő Varga Judit bejegyzéséről: ez a bántalmazás tankönyvi példája

INSIDER

"Ha lenne kiben hinni, akkor még ma is élne" – kiderült, ezért halt meg a miskolci lépcsőn Zoltán

INSIDER

Pusztított a tűz Pilisen: percek alatt hatalmas terület állt lángokban

INSIDER

Démon akarta felfalni Tímea lányát: retteg az éjszakáktól a veszprémi család

INSIDER

Dráma Szombathelyen: nyílt utcán élesztették újra a nyugdíjast