INSIDER

Váratlan fordulat a tanárát megkéselő győri diák ügyében: még a fiú ügyvédje is megdöbbent

Új elmeorvosi szakvéleményt kaptak kézhez.
  • Szerző: Ripost

A jedlikes H. Andrást pere a jövő héten kezdődik, és máris váratlan fordulat történt a fiú ügyében. A diák tavaly december 5-én kis híján megölte késével az 51 éves fizikatanárnőjét Győrben, miután állítólag dührohamot kapott egy hármas jegy miatt. H. András állítja: nem emlékszik a sokkoló jelenetre. Letartóztatásba került, s kirendelt győri elmeszakértő úgy vélte, beszámítható volt.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó:HBE Kisalföld

A fiú ügyvédje, dr. Faragó Péter viszont több okból is támadta a szakvéleményt. Egy felnőtt-pszichiáter szerinte eleve nem illetékes, s nem is végzett olyan mélységű vizsgálatot, amivel választ adhatna legalább a legfőbb kérdésre: tudatánál lehetett-e H. András, amikor szúrt.

„Most kaptam kézhez az új szakvéleményt, amit az általunk felkért gyermek- és ifjúságpszichiáter-szakértő, valamint a szintén kompetens szakmai csoportja készített, miután hat órán keresztül vizsgálta védencemet. Erre csak azután volt lehetőség, hogy a sors kegyeként Andrást a másodfokú bíróság áprilisban hazaengedte. Korábban hiába kértük, hogy rendeljenek ki új szakértőt, s kérdéseinkre sem kaptunk választ” – magyarázta H. András jogi képviselője a Blikknek.

„Semmi mást nem szerettem volna, mint hogy valós, szakmailag korrekt képet kapjunk a fiúról, akinek a személyiségét nézve egyáltalán nem lehet ilyen cselekménnyel számolni. Megérteni, hogy mi játszódik le a szinte gyermeki lelkében, amikor ilyesmire ragadtatja magát, el tud-e tervezni egy ilyen cselekményt, s számolt-e az élet kioltásával, vagy csak fájdalmat akart okozni?”

Dr. Faragó Péter elmondta, őt is meglepte a gyermekpszichiáter-főorvos szakvéleménye, aki szerint András tudatállapota a cselekmény elkövetésekor annyira beszűkült, hogy nemcsak korlátozta, de képtelenné tette a következmények felismerésében.

„Nem számítottam ilyen egyértelmű kijelentésre” – árulta el az ügyvéd.

Az elmeorvos kiderítette többek közt, hogy András soha nem evett reggeltől délutánig a stressz miatt, így részben a krónikus stresszreakció-kimerülés, részben az alacsony vércukorszint okozhatta nála a tudat-beszűkült állapotot. Ráadásul harmadik okként autizmus spektrumzavart állapítottak meg a diáknál.

A per a jövő héten előkészítő üléssel kezdődik a Győri Törvényszéken, a védelem kérni fogja a régi és az új szakértő meghallgatását.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?