Létrehozva: 2021.05.12.

Fontos változás lép életbe a kismamák koronavírus elleni védőoltásában

Az operatív törzs megtartotta szokásos szerdai sajtótájékoztatóját. Friss információkkal jelentkeztek.

Módosul a várandósok oltásának ajánlása. Müller Cecília országos tiszti főorvos a szakmai tapasztalatok, ajánlásokhoz alkalmazkodva az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján elmondta: továbbra is a Moderna és a Pfizer vakcináját ajánlják a kismamáknak, akik mostantól a 12. hét után kaphatják meg az első védőoltást. A második dózis beadásának ideje is módosul: azt s be lehet adni még a várandósság ideje alatt, de a 36. hét előtt. Hogyha nem történt meg korábban az első adag beadása, akkor a szülést követő 2. héttől javasolják beadni a második védőoltást. Kiemelte: hogy a körülményeket mérlegelve a háziorvosnak kell döntenie a várandós édesanyák oltásáról.

Fotó: Pixabay

Az országos tiszti főorvos elmondta, már 4,9 millió fő regisztrált az oltásra, akiknek 80 százalékuk meg is kaptak az oltás első adagját. Jelenleg 4 millió 392 ezer a beoltottak száma. Müller Cecília elmondta, hogy a mai napon 64 800 Moderna, holnap pedig 67 200 AstraZeneca oltás érkezik Magyarországra.

Szaporán folyik az oltás országszerte

A honvédség oltóbuszai jelenleg a borsodi kistelepüléseket járják. Eddig kilenc megyében, 81 településen 11 ezer főt részesítettek oltásban. Müller Cecília külön kiemelte, hogy mivel a Janssen vakcinából egy dózis is elég, ezért az oltóbuszokon ezzel a vakcinával oltanak.

„Látjuk, hogy a járványügyi adatok kedvezően alakulnak, ami a beadott védőoltásoknak és a járványügyi intézkedéseknek is köszönhető” – mondta a tisztifőorvos.

Folyamatosan javulnak a kórházi adatok

A tiszti főorvos elmondta: a mai nappal 3 ezer fő alá csökkent a kórházban kezeltek száma, akik közül 361 főt lélegeztetőgépen kezelnek. A brit mutáns továbbra is szedi áldozatait, 96 krónikus beteg hunyt el. Kiemelte, hogy továbbra is szükséges a védőoltások legszélesebb körben történő felvétele, hogy megfékezzük az agresszív vírus terjedését.

Müller Cecília elmondta, az oltópontokon Sinopharm, AstraZeneca és Szputnyik vakcinával oltanak.

Ma lehet utoljára regisztrálni a fiataloknak

Müller Cecília megköszönte az eddigi aktivitását a fiatalabb korosztálynak, kiemelve: ma estig a 16-18 éves korosztálynak utoljára van lehetősége a Pfizer-oltásra regisztrálni.

Holnaptól jövő keddig kampányszerű oltás kezdődik. Ezzel kapcsolatban Müller Cecília hozzátette:

Nagyon kérem őket, hogy amikor az oltópontra érkeznek, vigyék magukkal a kinyomtatott igazolást és a hozzájáruló nyilatkozatot

Csökken a koronavírus a szennyvízben

A tiszti főorvos külön kiemelte, hogy az átoltottság növekedésével párhuzamosan jó hír az aktív fertőzöttek számának folyamatos csökkenése. Új adatot is közölt: A szennyvízadatokban is csökkenni kezdett koronavírus koncentrációja a budapesti agglomerációban.

„Ez azt vetíti előre, hogy a jövőben talán nem kell tartanunk a fertőzöttek számának növekedésétől” – mondta, hozzátéve: a terasznyitás sem eredményezett többletfertőzöttségeket.

Az ápolók nemzetközi napjáról is megemlékeztek. Müller Cecília külön köszönetet mondott a magyar ápolóknak.

„A járvány külön kihívás elé állította őket, és peldaértékű helytállásukkal minden elismerésünket kivívták” – mondta.

Arra a kérdésre, hogy ha valaki nem tud megjelenni az adott oltóponton, miképp módosíthatja az oltás időpontját, Müller Cecília adott választ. Elmondta, ilyen esetekben mindenkit arra kér, hogy hívják fel az oltópontokat. Ez két okból fontos: tud foglalni egy másik időpontot, illetve a helyére tud lépni egy másik személy. A fiatalokat érintő pótregisztrációkkal kapcsolatban megjegyezte: a kampány és a regisztráció folyamatos. A későbbiekben a fiatalok számára is folyamatos lesz a lehetőség a regisztrációra.

A kampány keretében most lezárjuk ezt a részt, de a lakosság többi részével együtt oltani fogjuk őket a későbbiekben is.

– fogalmazott Müller Cecília.

Ma újabb Pfizer-szállítmány és 200 ezer adag második oltáshoz alkalmazható Szputnyik vakcina is érkezett. Az orosz vakcinából ezzel megérkezett az összes megrendelt oltóanyag. Aki Szputnyik oltást szeretne, az foglalja le mielőbb az online időpontfoglalóban, mert már csak korlátozott mennyiségben van kint ebből a vakcinából a kórházi oltópontokon. Ezen a héten még Moderna, AstraZeneca és Janssen szállítmány is várható. Magyarországon már hatféle vakcinával történik az oltás. Az uniós oltási ranglistán továbbra is a második Magyarország. A magyar lakosság átoltottsága már 44%-os, szemben a 28%-os uniós átlaggal.

A magyar oltási stratégia legfőbb célja jelenleg, hogy minél többen minél előbb kapják meg az első oltást. Az oltások pozitív hatása a javuló járványügyi adatokban is már érzékelhető, a járvány harmadik hullámának leszálló ágában vagyunk.

Eddig 4 millió 971 ezren regisztráltak oltásra és a regisztráltak 80%-a már meg is kapta az oltást. Az oltási rend szerint most már bárkit olthatnak, az oltásra váró regisztráltak már interneten is tudnak időpontot foglalni. Jelenleg Sinopharm, AstraZeneca és Szputnyik oltásokra lehet időpontot foglalni. Online időpontfoglalás: https://www.eeszt.gov.hu/hu/web/guest/covid-oltas-idopontfoglalas

Magyarország összesen 24 millió adag oltóanyagot vár az uniós beszerzésből, ennek eddig a 20%-a érkezett meg négy gyártótól (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen). A legtöbb vakcinát (3,2 millió adagot) a Pfizer szállította. Mivel a jelenleg alkalmazott vakcinák közül csak a Pfizer engedélyezett 16-18 év közöttiek oltására, május 13-tól ezzel a vakcinával kezdődik meg ennek a korosztálynak az oltása. A ma érkezett Pfizer vakcinákkal a regisztráltak első és második körös oltását fogják folytatni.

A Janssen vakcinát a honvédségi oltóbuszokon és már a háziorvosoknál is használják.

Miután az uniós beszerzésből lassan és kevés vakcina érkezik, az oltások felgyorsítása érdekében Magyarország további 7 millió adag orosz és kínai vakcinát is vásárolt, ennek a 76%-a már meg is érkezett. A megrendelt 2 millió adag Szputnyik vakcinából mára az összes oltóanyagot megkapta Magyarország, a megrendelt 5 millió adag Sinopharm vakcinából pedig már 3,3 millió adag érkezett meg.

A magyar kormány a vakcinabeszerzések ügyében a nyilvánosság pártján áll. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter korában nyilvánosságra hozta a kínai és az orosz szerződéseket. Emellett a kormány arra kérte az Európai Bizottságot, hogy ők is hozzák nyilvánosságra a Brüsszel által kötött vakcinaszerződéseket.

A baloldal hazugságaival ellentétben nem áll több millió adag vakcina raktárakban, az eddig Magyarországra érkezett oltóanyagok nagy részét már beoltották első és második oltásokra, minden az országba érkező vakcinát rövid időn belül kiszállítanak az oltópontokra és a háziorvosokhoz. Az a vakcina, amely már az országban van, de éppen még nincs beoltva, az vagy második körös oltásra biztonsági tartalék, vagy éppen kiszállítás alatt van, vagy hatósági vizsgálat alatt áll és annak befejezésig nem engedélyezett az oltásra.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megszületett az ítélet, egy vagyont kell fizetni Cristiano Ronaldónak

origo.hu

Spontán öngyulladás: minden magyarázat nélkül gyulladt fel több ember

borsonline.hu

Nagyon aggódnak a rajongók Zimány Linda miatt - most szúrták ki a testén

mandiner.hu

„Ide hallgass, te Magyar Péter!” – Bayer Zsolt kemény üzenetet küldött Varga Judit exférjének

ripost.hu

Senkinek sem kell Zámbó Jimmy egykori nyaralója, drasztikus lépésre szánta rá magát a család

hirtv.hu

Ukrajna bukásával Magyarország is veszélybe kerülhet egy amerikai elemzés szerint

origo.hu

Elképesztő dolgok történtek a római bordélyházakban

mindmegette.hu

Itt a vége: Széll Tamás szomorú bejelentésére senki sem számított

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

"Ki fog látszani a s*nám" - Kiakadtak a túl szexi ruha miatt az olimpikonok

ripost.hu

Nem bírt magával Lőw Zsolt, ő tette helyre a Bayern BL-hősét

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

Megtörten nyilatkoztak a szülők: patkány harapta össze kiságyában a csecsemőt Pest vármegyében

INSIDER

Hátborzongató, ami a tragédiák sújtotta óbudai ház lakóival történt: Tóth Veráék azonnal elköltöztek

INSIDER

Csekkold le most, hogy be vagy-e jelentve!

INSIDER

Meddig tart még ki a rossz idő? Pokoli híreink vannak a következő napokra