INSIDER

Ultimátumot kaptak a zuglóiak, egy hónap alatt le kell bontaniuk saját garázsukat

Kiszolgáltatottnak és becsapottnak érzik magukat azok a zuglóiak, akiknek a Francia úton, a zuglói vasútállomás háta mögötti töltésnél van – vagyis csak volt – garázsuk. Az új zuglói vezetés ugyanis fizetős parkolót akar ott építtetni, ezért rá akarja tenni a kezét a MÁV területére, ezért kell villámgyorsan elbontatniuk saját garázsaikat, mégpedig a saját költségükön.
  • Szerző: Ripost

Sorra kapják a felmondólevelet a 14. kerületi Francia úti garázssor tulajdonosai: 30 napon belül bontsák el építményeiket és tisztán, rendezetten adják át a területet. Több mint 25 éve áll itt a garázssor, egy-egy 17 négyzetméteres garázs 2-3 millió forintért cserélt gazdát az elmúlt években. Persze mindenki tudta, hogy a földterület, ahol a garázsok állnak, a MÁV-é, hiszen bérleti szerződést kellett kötniük a céggel, de azt senki nem gondolta álmában sem, hogy egyik napról a másikra felmondják a szerződését és még a bontási költségeket is nekik kell viselniük.

Hová vigyék a betontömböket?

„Ezek a garázsok jó 10 tonnásak, betonalapon állnak, ráadásul teljesen összenőttek, lehetetlen egyet úgy kiemelni a sorból, hogy azzal ne roncsolnák a mellette állót” – mutatta lapunknak a helyszínen Tibor, az egyik kétségbeesett garázstulajdonos. „De még ha el is tudnánk vinni egyben, hová tennénk? Még ha valakinek lenne helye, akkor se tudna 30 nap alatt építési engedélyt szerezni. Területhasználati szerződésünk van a MÁV-val, ezt mondták most fel. Való igaz, erre jogilag van lehetőségük, de annak idején kényszerhelyzetben voltunk: vagy aláírjuk az elénk tett szerződést, vagy nem kapjuk meg a garázst.”

Fotó: Ripost/Keller Mátyás

A 230 garázstulajdonos érdekképviseletbe szerveződött, a Civilzugó Egyesület és annak vezetője, aki egyben önkormányzati képviselő, a segítségükre sietett. Várnai László most egyezkedni próbál képviselőtársaikkal és a szocialista polgármesterrel, a Karácsony Gergelyt felváltó Horváth Csabával. Nem elég ugyanis, hogy a lakók elveszítik a garázsukat, de még nekik kell elbontatni és rendbe tetetni a területet, ami újabb súlyos százezreket jelent garázsonként.

Fizetős parkolókat akarnak a helyén

A MÁV a kérdésére elárulta, hogy új, fizetős parkolóhelyeket kíván itt létesíteni az önkormányzat: „A Francia úton lévő területet a jövőben a MÁV Zrt. közérdekű hasznosításra, azaz parkolóhelyek kialakítására átadja a XIV. kerületi önkormányzatnak. A területen várhatóan kb. 450 parkolóhely létesíthető… Az ott lakók számára visszatérő gondot jelent, hogy a Francia úti garázssorok melletti területet illegális hulladéklerakónak használják. Ez a rész országosan a legfertőzöttebb területnek számít. Az elmúlt két évben a Francia úti garázssorok melletti és a Mexikói úti vasúti területekről 366 tonna hulladékot szállíttatott el a MÁV” – tudatta a társaság lapunkkal.

Nem a garázstulajok hibája, hogy elönti a szemét a Francia utat

A MÁV-val kötött szerződés szerint a terület tisztántartása, megóvása a tulajdonos feladata. Csakhogy ezek a garázsok nem közterületen állnak, ezért sem a rendőr, sem a közterület-felügyelő nem jár el, amikor hajléktalanok költöznek be a garázsok mögé vagy illegális szemétlerakónak nézik a töltés oldalát. A tulajdonosoknak viszont nincs eszköz a kezükben, hogy rendet tartsanak. Hozzátartozik: amikor felújították a Zugló vasútállomást, az összetört peront szintén ide dobták a garázsok mellé – most ezt is nekik kellene elszállíttatniuk.

Összetört peron kidobva Fotó: Ripost/Keller Mátyás

Az önkormányzat elképzelése egyébként érthetetlen: a garázsokkal szembeni oldalon van fizetős parkolási lehetőség, de amikor arra jártunk hétköznap, egy autó sem parkolt ott. A meglévő fizetős helyek is kihasználatlanul állnak, ezért akarnak még 450 fizetős helyet?

Inkább parkolnak szabálytalanul a garázsok előtt, de nem fizetnek a helyért Fotó: Ripost/Keller Mátyás

Többek közt ezt a kérdést is feltettük a zuglói önkormányzatnak, szerettük volna megtudni, miért hozzák ilyen igazságtalan és lehetetlen helyzetbe a lakókat, de lapzártánkig nem kaptunk választ.

És ezeket olvastad már?